Ressamın Seyircisine Bakışı: Las Meninas

spot_img

Nedimeler, Geç Ortaçağ İspanya’sında kral IV. Philip’in sıklıkla resim yapışını seyretmek için gittiği Diego Velazquez’in eseridir. Öyle ki bu tabloda da Velazquez, kral ve ailesini resmetmiştir. Bu eser, tarihteki en iyi ve en ilginç resimlerden biri olarak görülür. Sanat tarihinin ilk üç boyutlu tablosu olarak kabul edilen eser, aynı zamanda İspanyol resim sanatının da üzerine en çok tartışılan ve yorum yapılan eseridir.

Peki bu eseri, bu kadar ilgi çekici hale getiren nedir?

Tablonun detayına inmeden önce göz gezdirdiğimiz anda bizi içine çekebildiğini fark ederiz. Velazquez, eser ile seyircisi arasındaki keskin ayrımı kırmak istemiş ve seyircisini de tabloya dahil ederek onu edilgen bir unsur olmaktan çıkarmıştır.Museo del Prado: 5 enigmas de "Las meninas" de Velázquez, el cuadro más icónico de la pinacoteca madrileña - BBC News MundoEserin detaylarına inecek olursak, ön planda duran küçük kız çocuğu kralın kızı Margarita’dır. Prensesin çevresinde esere ismini veren nedimeler bulunur. Onların hemen yanında ise iki cüce vardır. Sol taraftaki cüce sarayın cücesi olarak bilinirken sağ taraftaki cüce sarayın soytarısı olarak tanınır. Velazquez, görünüşleri sebebiyle aşağılanan cücelere önceleri pek çok kez tablolarında yer vermiştir.

Resme dikkatlice baktığımızda arka kapıda içeri girmekte yada oradan çıkmakta olan birini görüyoruz. Bu kişi ise kraliçenin kahyasıdır. Yapılan yorumlara göre kahya, kraliçe ve kralı için kapıyı açmakta ve onlara reverans yapmaktadır.

Peki kral ve kraliçe nerededir?

Kapının hemen soluna doğru baktığımızda duvarda asılı olan bir tablonun içinde görüyoruz onları. Bazı yorumlara göre duvarda daha aydınlık duran bu ayrıntının ayna olduğu da söyleniyor. Resmin solunda devasa bir tuvalin önünde duran kişi ise Velazquez’in kendisidir. Tablonun içine kendini de dahil eden ressamın kıyafetindeki haç ise ona verilen kraliyet emaresidir ve tabloya sonradan eklendiği söylenir. Ressamın önünde duran devasa tuvale dönecek olursak, IV. Philip ve eşinin bu boyutlarda bir resminin olmadığı bilinir.

Sarayın İçinden Bir An: Las Meninas | KreatifBiriBu durumda aynadaki yansıma kral ve kraliçeye ait ise fakat ressam onları çizmiyorsa ve onlara bakmıyorsa, kime bakıyor ve fırça darbeleriyle kimi yansıtıyor? Ona bakan, onunla göz göze gelen gelecek nesilleri, seyircisini, yani bizleri.

İspanya’nın çöküş döneminde tuvale yansıyan bu resim geçmişi (onu temsil eden kral ve kraliçeyi) geride bırakıp, bir ışık hüzmesi ile gösteriyor. Gelecek nesile ise umut ışığı ile bakıyor ki, ön planda duran ve parıldayan küçük prenses ile bu mesajı daha net algılayayabiliriz.

Seyircinin bu tabloda ressam için görünür hale geldiğini ifade eden Fransız düşünür Michel Foucault’da, Kelimeler ve Şeyler adlı kitabında, Las Meninas tablosunu ayrıntılı bir şekilde incelemiştir. Ressamın bulunduğu yer ve resmin seyircisi ile iç içe geçmişliğini uzun uzun analiz etmiştir. “Ressamın gözleri, seyirciyi bakışlarının alanı içine yerleştirdiği anda, onu kavramakta, tablonun içine girmeye zorlamakta, ona hem ayrıcalıklı ve hem de zorunlu bir yer vermekte, onun aydınlık ve görünür yanını yok etmekte ve onu donuk tuvalin ulaşılamaz yüzeyine yansıtmaktadır. Seyirci, ressam için görünür hale gelmiş ve kendi için kesinlikle görünmez bir görüntü halinde yüzeye aktarılmış olan görünmezliğini görmektedir. Marjinal bir tuzak tarafından çoğaltılan ve daha da kaçınılmaz kılınan şaşkınlık.”

Tabloda üç tane odak noktası bulunur. Velazquez, Margarita ve kral ile kraliçenin bulunduğu aynaya sağ tarafta bulunan pencereden ışık gelir ve geride kalan ayrıntılar belirsiz ve daha karanlıktadır. Seyircisi resmin aydınlık tarafına baktığında kendini tablonun içinde bulabilirken, daha karanlık tarafa doğru baktığında kendini dışarıda hissedebilir.

Las Meninas di Diego Velázquez: analisiFoucalt’un da kitabında değindiği son detaya gelecek olursak duvarda asılı duran ancak pek de aydınlık durmayan bir konumda bulunan iki tablo görürüz. Bu tablolar, Velazquez’in hayranlık duyduğu tablolar olarak bilinir ve kendi eserinde onları tekrar çizmiştir. Peter Paul Rubens tarafından resmedilen bu eserler, Ovid’in “Metamorfozlar’’ından gelen Athena ve Apollon ile ilgili iki benzer hikayeyi anlatır. İki tabloda da ölümlüler ve tanrılar arasındaki rekabet konu edinmiştir. Ancak bu rekabette kazanan yoktur ve sanatsal uğraşın kutsal gücünü göremeyenler kendi tanrıları tarafından cezalandırılır.

Pablo Picasso'nun Las Meninas resmi - Baya İyiSanat tarihinde önemli bir yere sahip olan bu eser, birçok sanatçı için ilham kaynağı olmuştur. Bunun en dikkat çeken örneklerinden biri ise Picasso’nun 58 ayrı versiyondan oluşan Las Meninas koleksiyonudur.

Velazquez de ortaya koyduğu eserin farkındadır ki kral ve kraliçeye şu sözleri söyler: “Doğaya veya aynadaki yansımanıza değil, görüntünüzün fevkalade tasvirine, tuvalime bakın.”

Kaynak:

https://www.gokhanyorgancigil.com/?p=1319

https://www.sanatabasla.com/2012/07/nedimeler-las-meninas-velazquez/

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.