Rhye: Soul, Pop ve R&B

Editör:
Damla Satıroğlu

Yazı İçindekiler [hide]

spot_img

“Müzik, insan olmanın parçasıdır.”

Rhye, 2010 yılında ilk adımlarını atan bir müzik grubudur. En belirgin özelliği müziğini elektronik müziği yumuşak tınılarıyla birlikte soul ve pop ile kaynaştırarak yapmasıdır. Farklı türlerden etkilenişi ve solistleri Mike Milosh’un dinlendirici sesiyle birleşen şarkıları Woman, Blood, Spirit, Home ve Passing (EP) albümleri ve çeşitli teklilerinde buluştu. 2012 yılında Open ve The Fall şarkılarının çok ses getirmesinin ardından yolculukları başladı. Halen dünyanın farklı yerlerinde konserler vermeye devam ediyorlar. Grup, bazı şarkılarında farklı gruplarla iş birliği yapmıştır. Grubun konser kayıtlarına bakıldığında, yarattıkları atmosferin dinleyicide bıraktığı sakinleştirici ve dinlendirici etkisini görebilirsiniz.

Albümleriyle Rhye

Keman, klavye ve baterinin ağırlıkta olduğu şarkılarında ara sıra synth ve elektro gitar gibi çeşitli müzik aletleri kullanılan Rhye‘nin Woman, Blood, Spirit ve Home albümlerini sizinle inceleyelim istedik.

Woman (2013) albümü; Open, The Fall, Last Dance, Verse, Shed Some Blood, 3 Days, One Of Those Summer Days, Major Minor Love, Hunger ve albüme adını veren Woman ile birlikte toplamda on şarkıdan oluşuyor. Yazının başında belirttiğimiz seslerini duyurmalarına neden olan ve tarzlarını ortaya koyan The Fall ve Open şarkıları bulunduğu için bu albümün önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Blood (2018) albümü; Waste, Taste, Feel Your Weight, Please, Count To Five, Song For You, Blood Knows, Stay Safe, Phoenix, Softly ve Sinful adlı 11 şarkıdan oluşuyor. Bu albümdeki şarkıların remix halleri ile çıkarmış oldukları versiyonları da mevcut. Grubun sesinin duyulmasına sebep olan iki şarkı: 

“The Fall”, enstrümental versiyonu dinlenildiğinde arka planında nelerin kullanıldığı daha belli oluyor. Baskın bir piyano sesiyle başlayan parça birkaç saniye sonra eklenen ritim ve keman sesi ile birlikte bir sakin bir nehrin akışı gibi devam ediyor.

Farklı sesleri de duymak istiyorsanız “Blood Remixed” ismini müzik dinleyebileceğiniz platformlardan aratarak albümlerine ulaşabilirsiniz.

“Home” (2021) adlı albümünde de elektronik müziğin ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. 13 şarkıdan oluşan Home albümü Intro ile başlayıp Outro ile bitiyor. Onların yanında; Beautiful, Come in Closer, Holy, My Heart Bleeds, Black Rain, Sweetest Revenge, Fire, Helpless, Hold You Down, Safeword, Need A Lover şarkıları takip ediyor birbirini. İnce bir synth sesi ile başlayan introsunda sanki bitişini vurgular gibi Outro’da kalınlaşıyor. Helpless ve Beautiful gibi kafada dolanıp duran melodileriyle bir sürü güzel şarkı barındırıyor içinde.

“Spotify Singles” başlıklı müzik listelerinde nice ünlü parçasıyla tanıdığımız zamanının ünlü rock grubu Procol Harun’un“A Whiter Shade of Pale” şarkısına da yer vermişlerdir. Tabii ki kendi tarzlarına uyarlanmış haliyle.

 

Daha sakinleştirici bir enstrümental esintinin bizi karşıladığı albümleri “Spirit (2018)”; Dark, Needed, Malibu Nights, Patience, Green Eyes, Wicked Dreams, Awake ve Save Me adlı sekiz şarkıdan oluşmaktadır. Ayrıca “ambient” tarzda müzikleriyle tanıdığımız piyanist Olafur Arnalds ile yaptıkları bir şarkı da albümde yer almaktadır.

Bu yıl içinde çıkan EP “Passing” (2023), şarkılar solistin vefat eden babasına adanmıştır. Albüm; Not Dying In Me, A Quiet Voice, Fearless ve Shadow in the Storm şarkılarıyla yayımlanmış olup hüznü iliklerinize kadar hissettirir.

Biliyorsunuz ki bir müzik grubunu şekillendiren parçalar önemlidir. Nereden ilham aldıkları, hangi seslerin onları etkiledikleri ve yolculuklarına nasıl devam ettikleri dinledikleri müziğe bakılarak anlaşılabilir. Spotify uygulamasında kendi düzenledikleri “Music That Shapes Us” başlıklı müzik listesini buraya bırakıyoruz.


Kaynakça:

Öne çıkan görsel: discotech.me

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!