Sanat Dünyasından Bir İlhan İrem Geçti

spot_img

 

“Senfonik rock türünde eserler veren İlhan İrem, yaptığı müzik için ‘popabesk’ tabirini kullanmış ve müziğini ‘senfonik elektronik uzay müziği’ şeklinde tanımlamıştır. Özellikle 70’li ve 80’li yıllar müzik piyasasına damgasını vuran İrem,Dünyaya geldiğim topraklar için kaygılanmak boynumun borcu’ mottosuyla sanatını icra etmiştir.”

Sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Hayatı

İlhan İrem, 1 Nisan 1955 tarihinde Bursa’da doğmuştur. Ortaokulda solfej ve şan dersleri almaya başladı ancak müzik hayatına girmesi, 1969 yılında üst dönemler tarafından okul orkestrasına solist olarak seçilmesi ile oldu. Hürriyet Gazetesi’ne vermiş olduğu röportajda çocukluğundan “Çocukluğumu iki cümle ile özetlersem; olağanüstü bir düş, sonsuz bir özgürlük.” şeklinde bahsetmiştir. Aynı röportajda anneannesinin ona “Sen farklısın, sen sanatçı olacaksın” dediğini anlatmış ve ailesinin müzik kariyerine olan desteklerinden de bahsetmiştir. 1970 yılında mensubu olduğu Meltemler Orkestrası, Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması’nda Marmara bölgesi birinciliği kazandı. Aynı orkestrayla 1970-1973 arasında Bursa’da çeşitli otellerde dans müziği şarkıcılığı yaptı.

Tarzı

Senfonik rock türünde eserler veren İlhan İrem, yaptığı müzik için “popabesk” tabirini kullanmış ve müziğini “senfonik elektronik uzay müziği” şeklinde tanımlamıştır. Özellikle 70’li ve 80’li yıllar müzik piyasasına damgasını vuran İrem, “Dünyaya geldiğim topraklar için kaygılanmak boynumun borcu” mottosuyla sanatını icra etmiştir. Dönemin siyasi konjonktürünün de etkisiyle şarkılarının teması genellikle toplumsal konular olmuştur. Sergilediği tutum ve duruşuyla halkın sesi olmak için gayret göstermiş ve dinleyiciler için de olumlu yansımaları olmuştur.

1980’de Doğu’da iki yıllık askerlik sonrası büyük değişim geçiren ünlü sanatçı, 90’lı yıllarda haksızlıklara tepki olarak içine kapanmış ve yedi yıl Tarabya’daki evinde inzivada yaşamıştır.  Verdiği röportajların birinde askerlik sırasında 36 beste yazdığını belirtmiştir.

Başarıları

Yine 1986 yılında sözlerini yazdığı “Halley” Melih Kibar tarafından bestelenmiş ve Türkiye’ye Eurovision Şarkı Yarışması’nda o yıla kadar alınan en iyi dereceyi (dokuzunculuk) getirmiştir. İrem, sanat yaşamı boyunca 6 kez Altın Plak olmak üzere pek çok ödül almıştır.

Vefatı

Bir süredir böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören sanatçı, 28 Temmuz akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Kendisiyle tanışmasını “göksel bir buluşma” olarak tabir ettiği eşi Hansu İrem ise vefat haberinin ardından eşinin üç vasiyeti olduğunu söyledi. İrem, “Tabutunun Türk bayrağına sarılmasını istemişti. Atatürk Kültür Merkezi’nde bir tören yapılmasını istiyordu. Bir diğer vasiyeti de Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilmekti.” dedi.

Eserleri

40 yıldan fazla süredir müzik yapmış olan İlhan İrem sadece kendi söz ve bestelerini seslendirdiği şarkılarıyla da kişiliğinde olduğu gibi müziğinde de özgünlüğünü yansıttığını görebiliyorduk. Aynı zamanda onlarca albüm ve plakla birlikte dönemine damgasını vuran İrem’in en popüler albümleri ise “Bezgin, Pencere, Köprü, Ve Ötesi” albümleridir. Vefatından geriye, “Ali Veli Maria, Yurtta Barış Dünyada Barış, İlhan-I Aşk, Anlasana, Sen Bilirsin, Boş Ver Arkadaş” gibi popüler şarkıları ülkemizin sanatına kazandırmıştır.

Kendisini saygıyla anıyor, yazımızı da onun ezgileriyle sonlandırıyoruz.

 

 

 

 

 

 

Kaynakça:

  • https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/kendi-anlatimiyla-ilhan-irem-esi-onu-ruyasinda-gormus-42108901
  • https://www.youtube.com/watch?v=jZ4kdOu2o9c

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.