Sanat Eserlerinde Metafizik: Resimde Tinsellik

Editör:
Gökçe KAVİ
spot_img

Sanat eserlerindeki temel sanat akımları içerisinde en sarkastik temalardan biri olarak anılan metafizik sanat akımı bize çağrıştırdığı anlamından çok daha fazlasıdır. Picasso ve Guillaume tarafından beğeni ile karşılanan, filozoflardan ilham alınarak oluşturulan bu sanat akımının ortaya çıkışını ve gelişim sürecini birlikte inceleyelim..

Giorgio de Chirico Ulyssesin Dönüşü 1968

Nedir bu metafizik?

Metafizik, fizikötesi olarak bilinse de bu terimi kavrayabilmek için anlamını biraz daha açmak gerekir. Varlığın gerçekliği ve doğası üzerine sorgulamalar yapan bir felsefe disiplinidir. Varlığın netliği, genel ilkeleri ve özü üzerine çalışmalar yapar. Metafizik fizikötesi anlamını içerdiğinden bilimsel temellendirmeler ile bağdaştırılabilir. Ancak metafizik bilimden bağımsız olarak varlığı canlı-cansız ya da madde-form yönleri ayırt etmeksizin tümel yönleri ile açıklamaktadır. Felsefi temellendirme yönünden derin bir bağlama sahip olan metafizik, sanat ile ilişkilendirildiğinde ortaya bambaşka bir perspektif çıkar.

Giorgio de Chirico Huzursuz İlham Perileri 1925 1947 tuval üzerine yağlıboya 97 x 67 cm Roma Galleria Nazionale dArte Moderna e Contemporanea

Metafizik Sanat

Sürrealizm ya da Türkçe karşılığı ile gerçeküstücülük, metafizik sanat ile kıyaslanan en meşhur sanat akımlarından biridir. Bağdaştırılmalarının sebebi, taşıdıkları ortak temadır. Her iki sanat akımı da içerisinde melankolik bir belirsizlik taşır. Akıma mensup sanatçılar eserlerinde nesneleri beklenmedik bağlamlara yerleştirerek düşsel bir atmosfer oluştururlar. Çıkış noktaları resimde tinselliktir. İzleyicinin zihninde soyut sanat imgesi oluşturmak için çarpıtılmış perspektifler, yapay ışık ve garip imgeler kullanılır.

Metafizik resim akımı mistik ögeler içeren, düşündürücü ve anlamlı resimler üretmeyi hedefler. Sürrealizmi, metafizik sanat akımından ayıran önemli bir çizgi vardır ki o da metafizik sanatın içerisinde sürrealizm ögelerinin kullanımıdır. Kısaca öz bir ifade ile metafizik sanat; sürrealizm kadar bilinmese de aslında sürrealizmi kapsar. Katı kompozisyon kuralları ve mimari değerlere gösterdiği önemle sürrealizmden ayrılır. Fakat belirtmek gerekir ki, bu önemli akım kısa sürmüş olsa da sürrealizm gibi kendisinden sonraki dönemlerde önemli sanat akımlarına temel atmıştır.

Metafizik ressamlar eserlerinde daha derin bir boyut ararlar. Onlara ilham olan Nietzsche’nin metafizik felsefesi içerisindeki “Her şey iki varoluşa sahiptir; birincisi gündelik varoluş, ikincisi metafiziksel varoluştur” ilkesinden yola çıkmışlardır. Hakikat ve değerin uyumunu çalışmalarına taşıyan sanatçılar, izleyicilerin hayattaki gerçekliğin içerisinde belirsiz ve gizemli arka planı görmelerini sağlamak, farkındalık oluşturmak istiyorlardı. Nietzsche, sanatı tek bir metafizik varlık olarak güzelleştirir, insan varlığını sanat kavramına yerleştirir. Hakikat bizi mahvetmesin diye sanata sahibiz der.

Metafizik Okulu

Giorgio de Chirico 20.yy’ın en önemli İtalyan ressamlarından biridir. Bulunduğu dönemde ve sonrasında başta pek çok sürrealist ressam olmak üzere pek çok sanatçıyı etkilemiştir. Chirico zihinsel düşler ve bilinçaltı yansımalarını taşıyan eserler ortaya koymuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın getirdiği yalnızlığı ve hüznü tablolarına taşıyarak atmosferin etkilerini gerçeküstü bir tavırla betimlemiştir. Akımın öncülerinden biri olan Chirico‘nun metafizik resimleri, gündelik gerçeklikle mitolojiyi birleştirerek, anlaşılmaz, nostaljik, belirsiz, gergin bir bekleyiş ve yabancılaşma havasını yansıtan yeni bir resim anlayışı yaratmıştır. Almanca eğitimi, resimlerinin karamsar Alman dünya görüşünü yansıtmasına neden olurken, kullandığı temel fikir ve temaların oluşumunda Schopenhauer ve Friedrich Nietzsche‘nin felsefeleri etkili olmuştur. Bu nedenle resimlerinde yokluk ve boşluk kavramları güçlü bir şekilde hissedilir.

Ayrıca resimleri, doğduğu yer Yunanistan’ın mitolojisinden izler taşır. Mitolojik kompozisyonlarını ve manzaralarını mistisizmle dolduran ve genellikle ölüm ve Alman Romantizmi temalarını işleyen Sembolist ressam Arnold Böcklinden etkilenmiştir. Nietzsche ile olduğu gibi Schopenhauer felsefesiyle de ilgilenmiştir. Schopenhauer, sanatın güzelliğinin doğanın güzelliğinden üstün olduğuna inanıyordu. Doğal güzellik, tesadüfi ve beklenmedik uyumun sonucudur. Sanat doğadan anlaşılamaz, bunun yerine düşüncenin derinden izini sürerek varlığın mevcudiyetini sağlar.

Bir Sokağın Gizemi ve Melankolisi 1914 Modern Sanatlar Müzesi
Giorgio De Chirico Piazza dItalia 1952 Galleria Salamon

1913’te akımın önemli temsilcilerinden Carlo Carrà ile bir araya gelen Giorgio de Chirico’nun gerçekçi eserler vermeye başladığı dönemde Carrà ile yaptığı ortak makale çalışmaları olmuştur. Bu dönemde kendilerine Carrà’nın yazar kardeşi Alberto Savinio’nun, aynı sanat akımını temsilcilerinden Giorgio Morandi ve Filippo de Pisis’in katılımıyla ‘Metafizik Okulu’nu kurmuşlardır. Nietzsche, Schopenhauer ve Weininger’ den ilham alıkları biliniyor. Sembolizm ve orfizm (Kübizm akımı içerisinde soyut ve parlak renklere odaklanan akımdır)den esinlenerek çalışmalarını çerçevelemişlerdir.

Giorgio de Chirico Orfeo trovatore stanco 1970 149 x 147 cm Roma Fondazione

1918’de ressam Carlo Carrà ve Giorgio de Chirico; ‘Valori Plastici’ adlı sanat dergisinde ‘Metafizik Resim’ üzerine makaleler yazmaya başlamışlardır. Okurlar akıma çok fazla anlam veremese ve dönüşler sarkastik olsa da Picasso ve Guillaume gibi sürrealist ünlü ressamlar tarafından beğenilmiştir.

Giorgio de Chirico 1940 45 28 x 33 cm Torino Galleria Civica dArte Moderna e Contemporanea

Chirico‘nun resimlerindeki her nesne ve öğe, öneminin ya da önemsizliğinin bireysel olarak hissedilmesine neden olan geometrik bir formasyonda mükemmel bir şekilde düzenlenmiştir. Chirico‘nun oluşturduğu bu duyuşsal dünya tasvirindeki her bir nesne sanki her an tablodan süzülüp çıkacakmış gibi durmaktadır. Eserlerinde görsel ögelerle öyle bir şiirsel yön yakalamıştır ki, bu kurgu ile dünyayı içindeymiş kadar yakın hissedebilmek mümkündür. Chirico‘nun resimleri, belirli bir dünyadan çıktığımız yolda, belirsizliğe uzanan bilinçli zihnin muammalarını keşfetmek için izleyiciyi etkisi altına alır. Eserlerinde kendi hayallerini, umutlarını, üzüntülerini, sevinçlerini ve korkularını yansıtır. Her izleyicinin kendinden bir parça bulabileceği, ortak rüya yolculuklarımıza metaforlar sağlar.

Kaynakça

  • Nalan Yılmaz, “Giorgio de Chirico’nun Sessiz Meydanları“, Lebriz Sanal Dergi, 9 Şubat 2009
  • Finestresullarte.info “Giorgio De Chirico: la pittura metafisica, la vita, le opere” . Web
  • Contemporaneoartslife.com “Opere classiche e scoperte inedite. Wannenes batte il moderno e“. Erişim: 06.12.2023. Web
  • Capitoliumart.it “Biografia di Giorgio De Chirico“. Web
spot_img
Eylül USLU
Eylül USLU
Ruhun özü, zekanın inceliğinde gizlidir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.