Sanatın Köprüsü Patan Art Gallery ve Kurucusu ile Mini Söyleşi

spot_img

Küratör Elif Patan tarafından kurulan yepyeni sanat eserlerine ev sahipliği yapacak olan Patan Art Galery, öncelikle online platformda daha sonra yüz yüze bir şekilde sanatseverlerle temasa geçecektir! Bizleri oldukça heyecanlandıran bu haber ile sizler için Küratör/Sanat Tarihçi Elif Patan ile mini bir röportaj geçekleştirdik!

Öncelikle kısaca Elif Patan‘ı tanıyalım.

Elif Patan

Uludağ Üniversitesinde Sanat Tarihi eğitimini tamamladıktan sonra Yüksek Lisans eğitimini Sanat Tarihi üzerine devam ettirdi. Uzmanlık alanı olan Hristiyan Resim Sanatı üzerine çalışmalar yürüttüğü dönemde Mitoloji ve Çağdaş Sanata yönelik denemeler yazmaya başladı. 2018 yılında Mor Dayanışma Derneğinin gazetesinde, kadın bilinçlenmesi ve motivasyonu üzerine yazılar yazmaya başladı. Bu süreç içerisinde toplumda kadının konumunu irdelerken bir yandan da sanatta kadın imgesi üzerine çalışmalarını sürdürdü. 2020 yılında Gazete Sanat‘ta sanat üzerine deneme yazıları yazarken Küratör olarak mesleğini devam ettirdi. 2020 yılının Kasım ayında Beşiktaş’ta bir sanat galerisinin ortağı olarak görev aldı. 2022 yılında nisan ayında ise Patan Art Gallery’nin temellerini attı.

PATAN ART GALERY

Nisan 2022 tarihinde kurulan Patan Art Gallery, geniş sanat disiplinleri yelpazesiyle, koleksiyoner ve sanatsevere çeşitli seçkiler sunan bir sanat galerisidir. Özenle kurgulanmış sergi programlarıyla Türkiye’de kültür ve sanat alanındaki ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir. Kurucusu Elif Patan’ın küratörlüğü eşliğinde düzenlenen disiplinler arası karma sergiler, başarılı Türk ve uluslararası sanatçıların kişisel sergileriyle kültür mirasının toplumsal bilince ulaştırılması ilke edinilmiştir. Sanat Tarihi üzerine eğitim alan Elif Patan, sanat dili ile estetiğini birleştiren geniş kapsamlı sergiler düzenleyerek toplumsal bilinç düzeyini arttırmayı ilke edinmiştir.

Klasik ve modern sanatın usta sanatçıları ile yetenekli ve genç sanatçıların çağdaş eserleri de Patan Art Gallery’de ağırlanmaktadır. Fiziki ortamın yanı sıra teknolojinin gelişmesiyle birlikte online platformlardaki artışı da takip ederek, çağını yakalamayı hedefleyen Patan Art Gallery, online platformda da var olmaktadır. Galeri, satışı gerçekleştirilen eserlerin orijinalliğini, eksper ve sanatçılara onaylatıp, garanti vererek koleksiyoner ve sanatseverlere sunmaktadır.

Nisan ayında online eser satışlarıyla açılışı yapan Galeri Patan, Eylül 2022 tarihi sergi programı doğrultusunda sanatçıları, sanatseverlerle buluşturacaktır.

“Patan Art Gallery, düzenlemeyi hedeflediği proje ve sergilerle kültür ve sanat alanında toplumsal bilincin arttırılmasını hedeflemektedir. Toplum, sanatla var olmaktadır. Kültürel kimliğin parmak izlerini oluşturan tarihi öğeler ve sanat, bireyin kendi dışına çıktığında bir toplum olarak var oluş öyküsünü ve bireyselliğe indirgendiğinde insan olmanın hissettirdiği varoluşsal kaygıyı yeniden topluma sunmaktadır. Patan Art Gallery olarak amacımız, kültür mirasının topluma sunulmasını  sağlarken toplumsal bilinç düzeyini de arttırmaktır. Bu bağlamda gerek geçmişten gerek içinde bulunduğumuz çağdan gerekse gelecekte gerçekleşebilecek olasılıklardan esinlenerek sergiler ve projeler ortaya koymayı hedeflemekteyiz.” -Elif Patan

GALERİNİN KURUCUSU ELİF PATAN İLE RÖPÖRTAJ
  1. Elif hanım merhaba, nasılsınız? Dergimiz adına ilk kez bir küratör ile röportaj gerçekleştirme eyleminin vermiş olduğu heyecan içerisindeyim. Öncelikle bize kendinizden ve Patan Art Galeri’den bahseder misiniz?

Merhabalar, teşekkür ediyorum. Umarım sizler de iyisinizdir. Elbette, sanat tarihi üzerine eğitim almış bulunmaktayım. Yüksek Lisans eğitimim sırasında hem sanat galerilerinde farklı pozisyonlarda görev aldım hem de kadın ve sanat üzerine ağırlıklı yazılar ortaya koydum. Birbirinden bağımsız incelediğim iki kavramı sonradan bir araya getirerek sanat tarihinde kadının evrimsel süreci, toplumda ve sanatta kadın kavramının yorumlanması üzerine yazılar ortaya koydum. Edindiğim tüm bilgi birikimin ardından Patan Art Gallery’yi Nisan ayının sonunda açmış bulunuyorum. Patan Art Gallery, özenle kurgulanmış sergi programıyla gerek yurtiçi gerekse yurtdışından sanatçılar ağırlayarak kültür mirasın toplumsal bilince ulaştırılmasını ilke edinmiştir

2. Yeni bir galeri açma fikri güncel sanat camiasında gördüğünüz ne gibi eksiliklerden ya da hangi sebeplerden doğdu?

Toplum, sanatla var olur. Kültürel kimliğin parmak izlerini oluşturan sanat, bireyin kendi dışına çıktığında bir toplum olarak var oluş öyküsünü ve bireyselliğe indirgendiğinde insan olmanın hissettirdiği varoluşsal kaygıyı yeniden topluma sunmaktadır. Patan Art Gallery olarak amacımız, kültür mirasının topluma sunulmasını sağlarken toplumsal bilinç düzeyini de arttırmaktır. Bu bağlamda gerek geçmişten gerek içinde bulunduğumuz çağdan gerekse gelecekte gerçekleşebilecek olasılıklardan esinlenerek sergiler ve projeler ortaya koymayı hedeflemekteyiz. Hedeflerimiz var oluş sebeplerimizi oluşturmaktadır.

3. Galeri’nin konumu nerede ve nasıl? Bu konum özellikle mi seçildi?

Nisan ayında faaliyete geçirdiğimiz galeri öncelikle online ortamda eser satışları yaparak  ilerleyecek, sergi programımız ise Eylül 2022 yılında başlayacak. Bu sebeple şu an için fiziki ortama gerek duymaksızın ilerliyoruz. Bir konum belirlendi, bu konum belirlenirken koleksiyoner ve sanat camiasındaki dinamikler göz önünde bulundurularak hareket edildi.

4. Galerideki ilk sergi hangi tema ve konseptten oluşacak? Özel bir sebebi var mıdır?

Galeride gerçekleşecek ilk sergi özel bir sergi olacak. Şu aşamada iki önemli projemiz bulunuyor, iki proje için de gerekli görüşmelere devam etmekteyiz. Bu sebeplerle ilk sergi hakkında henüz bir bilgi veremiyorum. Ancak Patan Art Gallery olarak Paris’te gerçekleşecek bir serginin sanat danışmanlığını üstlendiğimizin haberini verebilirim. Başarılı Türk sanatçıların eserlerini, Paris’te sergileyerek Türk resim sanatımızın Fransa’da tanıtımını yapmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda eser seçimleri de kültürümüzü yansıtacak şekilde seçilmektedir.

5. Genel olarak galerinin özel bir konsepti var mı? Yani Patan Art Galeri’nin kapısı her sanat eserine ve sanatçıya açık mıdır?

Patan Art Gallery olarak amacımız, kültür ve sanat alanında toplum nezdinde farkındalık yaratacak, kültür sanat alanındaki toplumsal bilinci arttıracak projelere imza atmak. Türk resim sanatının önde gelen sanatçılarıyla birlikte günümüz genç sanatçılarını da galerimizde ağırlamayı hedefliyoruz. Buradaki ortak paydamız sanat kaygısıyla var olan eserlerin sergilenmesi.

6. Sizin Sanat Tarihi yazarlığı konusunda da deneyimli olduğunuzu ve çok güzel içeriklerinizin olduğunu biliyoruz. Bu yönünüzü Patan Art Galeri’ye da taşıyacak mısınız?

Kesinlikle evet. Bunun önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum. İlerleyen süreçte bir kitap projem de olacak.

7.Bir Sanat Tarihçisi olarak ve işin içinde bulunmanızdan da güç olarak bir soru daha yöneltmek isterim. Sizce pandemi öncesi, pandemi sırasında ve pandemi sonrasında toplumuzun sanata bakışı nasıl bir evrimsel sürece girdi?

Pandemi dönemi, insan yaşamını ciddi manada kısıtladı. Bu kısıtlanma sürecinde kültür ve sanat alanındaki hareketlenme, toplumun nefes aldığı bir ortama dönüştü. Sanat, dijital ortama evrilerek, online sergilerin arttığı, online müzayedelerin başarılı satışlara imza attığı bir dönem oldu. En önemli farkındalığın bu süreçte kitlelere ulaşmak için dijital dünyanın değerlendirilmesi olarak görüyorum. Sanat hala fiziki bir alana ihtiyaç duysa da hem dijital hem de fiziki dünyada aktif rol oynamak çağımızı yakalamak açısından da önemli. Hala devam eden bir süreç aslında pandemi. Ancak ben sonrasında da pandemi sürecinde var olan kazanımların korunarak devam edeceğini düşünüyorum.

Patan Art Galery değerli sanatçıları ve sanatseverleri heyecanla bekliyor!

spot_img
Aslı Karadağlı
Aslı Karadağlı
Sanat Tarihçisi, İçerik Üretici.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.