Birbirinden güzel şarkılarla dinleyicilerine ulaşan Şanışer, “Umut” albümündeki şarkılarla bizlere neler anlatıyor, gelin biraz daha yakından bakalım.
1. Belki Bir Gün Barışırız
Adı “Umut” olan albümün ilk parçasının böylesine bir şarkı olması, insanın içindeki umut kırıntılarını yaşatıyor diyebiliriz. Hem sözleri hem de melodisiyle insanı harekete geçiren protest şarkı, Şanışer‘in insanlığa olan umudunun hala dimdik ayakta olduğunu anlatıyor.
Bir günü sevgiyi bulmak için arayacaklar her yeri
İşte o gün bütün taşların altından biz çıkıcaz2. Bütün Gülleri Çalmışlar
Yaptığı her şarkıda saf gerçekliğe yer veren Şanışer’in bu kadar sevilmesinin en büyük sebebi de bu aslında. Özellikle şarkı sözleriyle yer verdiği sembolik anlatımlarla şarkılarına derinlik katıyor. Bir önceki şarkısında umuttan bahsederken bu şarkıda çabalarının zorluklarından bahsediyor.
Ayrıca Eda Baba ile yaptığı bu enfes düeti kesinlikle dinlemenizi öneriyoruz!
İyi olanlar vazgeçmiş
Gecenin olmuş gündüzler Gücü gülene yetmiş dünyanın3. Küçük Kara Kutular
Şarkılarında sosyal eleştirilere yer veren Şanışer, bu şarkısında da sosyal medya ve sosyal medya yaşamına olan isyanını dile getiriyor. Kendimizi beğendirmek için uğraşlarımız, mutsuz olduğumuzda bile sosyal medyada iyi görünmeyi bir amaç haline getirmemiz gibi konulara sert eleştirilerle değiniyor Şanışer.
Herkes fotoğraf çekiyo’
Çünkü paylaşılmadıkça gerçek değil gibi hiçbi’ an4. Bıktım Dünyadan
Sokrat St ile yaptığı bu şarkı, albümün 4. şarkısı olarak karşılıyor bizleri. Yine bu şarkısında da çoğu olayı cümleleriyle yeriyor. Özellikle müzik camiasına yaptığı eleştirilerle de öne çıkan bir şarkı diyebiliriz. Protest Rap dediğimizde kafamızda canlanan isimlerden biri olan Şanışer, her konuya ufaktan giydirmesiyle bu şarkısıyla oldukça sevilmiş diyebiliriz. Özellikle Sokrat’ın agresif vokali şarkıyla oldukça uyumlu.
Kızını okutmayan o kafalara kılım
Yalakalara kılım5. Döne Döne
Diğer şarkılarının arasında Döne Döne şarkısı, biraz daha bireysel bir şarkı. Kendi iç dünyasından ve rahatsızlıklarından bahseden Şanışer, aslında ünlü hayatının zorluklarına değiniyor. Albümde yer alan bu otobiyografik şarkı, Şanışer’in özüne dönüp sorunlarını dile getirdiği ve toplum baskısından sıkılmışlığının bir ifadesi.
Tek isteği yok olmak olan umutsuz bi’ tip olduğumu saklamalıyım
Çünkü bilet satmamız gerek6. Kuytu Köşelerde
Albümün en etkileyici şarkılarından olan Kuytu Köşelerde, Şanışer’in özüne döndüğü bir başka şarkı. Etrafta yer alan iki yüzlü insanlara, kendisi hakkında konuşanlara, akrabalarına olan sitemini dile getirdiği şarkıda yorulmuşluğu göze çarpıyor adeta. Her kelimesinde bunalmışlığı ve sıkılganlığı görebiliyoruz.
Ayrıca oldukça etkileyici olan şarkının Emre Aydın‘lı versiyonunu da dinlemenizi öneriyoruz!
Beni tanıyanlar bilir, kendi doğrumu söylemekten çekinmem ama
Hep tek başıma savaştım yaralandım çok yerimden artık Bırak savaşmayı çıkmak bile istemiyorum evimden artık7. Kendimi Vurdum
Şanışer’in bağlama sanatçısı İsmail Tunçbilek ile yaptığı bu albümde yine protest söylemlere rastlıyoruz. Her gün gördüğümüz ve şahit olduğumuz sorunları korkusuzca kelimelere döken ve bunu notalarla birleştiren Şanışer, bu şarkısında da bizlerin boğazında birer yumru bırakıyor adeta. Ayrıca parçanın adının Onuncu Gün albümündeki “Artık Anlamıyorum“ parçasındaki sözlere bir gönderme olduğunu anlayabiliyoruz: Kendimi vurdum; ve başka yok mermim. Satırların mezarlığına hoş geldin
Ayrıca Melek Mosso ile olan versiyonunu da aşağıdan dinleyebilirsiniz!
Bi’ kurşun sesi
Çektirdiklerini anlamış Ve bi’ daha hiçbi’ sevdiğini itip kör uçurumlara atmamış Bi’ kurşun sesi8. Kış Yağmuru
Bu şarkıda da eskilere giden bir Şanışer görüyoruz bu kez. Hem sözleri hem de müziğiyle şarkı bizleri etkisi altına alıyor. Yaşadığı ve unutamadığı anları her zaman sözlerine dökmekten gocunmayan Şer, Kış Yağmuru‘nda bu durumdan bahsediyor aslında: “Bana derler eski cümlelerin eski hattatı.”
Ayrıca Covid gibi konulara değinerek de yine protest söylemlerine devam ediyor diyebiliriz. Özellikle Susamam şarkısına attığı atıflarla şarkı iyice etkileyici bir hal alıyor. Hiçbir şeyden pişman olmadığını ve doğru bildiği yoldan çıkmayacağını savunan Şanışer için, bu gördüğü ilk yağmur değil.
Umut tohumları ektim yüz binlerce gence
Susamam filizlerim salana kadar kök9. Güya 2
Şanışer’in Onuncu Gün adlı albümünde yer alan “Güya“ şarkısının devam niteliğinde olan bu parça, daha çok bir diss niteliğinde diyebiliriz. Oldukça hareketli ve insanı gaza getiren tarzda olan bu şarkı, dinleyenler için farklı bir yere sahip. Dinleyenlerin Rota‘ya atılmış bir diss olduğunu dile getirmesi üzerine Şanışer, “Gaza gelmenizi anlıyorum arkadaşlar. Bazılarınız kaos da seviyor hatta ama Rota’yla alakası bile yok. Genel bir tavır eleştirisi bu. Bir gün birine diss atarsak (hiç sanmıyorum) isim de veririz.” açıklamasını yapmıştır.
Bak, biz kelimelerle savaşırız onların mermi var silahlarında
10. İnsanlar
10. sırada bizleri karşılayan şarkı, bambaşka bir tarzla bezenmiş, İnsanlar! Daha çok 80ler havası aldığımız bu şarkıda ise insanların aç gözlülüğü anlatılıyor. Şer, insanlığa olan genel eleştirilerini bu şarkıda bizlere veriyor.
Her seferinde daha büyük zararlar verirler
Dillerinde yalandan yeminler, aklım almaz Kendilerinden nasıl bu kadar eminler?11. Dedim Yok
Bu şarkıda da Şanışer, müzik dünyasında bağımsız bir şekilde nasıl ayakta kaldığını anlatıyor. Tabii sektöre olan eleştirilerini de dile getiriyor. Her zaman yaptığı şarkılarının arkasında durarak, kendine has bir tarz yaratan ve bu sektörde tek başına sağlam bir şekilde durabilen Şer, şarkısında bizlere tam olarak bu durumunu anlatıyor.
Savaşırım, müziğim altınızda kalmaz üstünüze çıkar tanklarla
Benim işim çok, çağırdılar Dedim yok
12. Peşimde Kara Geceler
Albümün ilk teklisi olma özelliğini taşıyan Peşimde Kara Geceler, Şanışer’in protest kimliğini ortaya koyduğu şarkılarından bir diğeri. Yoğun bir şekilde farkındalık içeren şarkı, Şanışer’in eşsiz sesiyle tüyleri diken diken eden cinsten.
Protest kimliğinin arkasında durmaya devam edeceğini ve bu yoldan asla dönmeyeceğini dile getiren Şer, doğru bildiği şeyler için savaşmaya devam edeceğini ilan ediyor dinleyenlerine.
Ayrıca şarkının Sertab Erener ile olan versiyonunu da dinlemenizi öneriyoruz!
Ben yine eşitlikçi birkaç güzel türkü söyler
Ölene kadar özgür yaşarım, yaşayamam çünkü başka türlü13. Aşk Şarkısı
Albümde yer alan tüm eleştirilerin, sitemlerin yerini bu kez daha sakinleşeceğimiz bir şarkıya bırakıyoruz. Şanışer, bir daha aşk şarkısı yazmayacağına dair yeminin üzerine yazdığı bu şarkıyla bizleri kalbimizden vurmayı başarıyor. Daha çok kendi hataları üzerinde duran ve bu hataların her geçen yıl kalbinde büyüdüğünü gördüğümüz şarkıda, kendine yaptığı sitemlere de şahit oluyoruz.
Ayrıca şarkının Ayla ile olan versiyonunu da mutlaka dinlemelisiniz!
Geri dön diyemezdim, üstümüze işlediğim günahların eli değmişti
Gittiğinde boğazımdan düğüm dolu yüzlerce gemi geçmişti Ama ben, bir daha aşk şarkısı yazmamaya yemin etmiştim14. Düştüm
Yine melankolik bir parçayla karşımıza çıkan Şanışer, Cem Adrian ile muhteşem bir düete imza atarak albümün en etkileyici şarkılarından birini oluşturmuş diyebiliriz. Dünyayla olan sorunlarına, dünyada yer alan kötülüklere yer veren sanatçımız, tıpkı Kuytu Köşelerde şarkısındaki gibi bir ruh haline sahip. Bu kez etrafına değil kendine daha kızgın yalnızca.
Ve artık eskisi kadar üzgün değilim sanırım
Daha üzgünüm15. Kendim İçin
Albümünde sıkça başka isimlere yer veren Şanışer, bu kez Ados ile yaptığı bir düet ile karşımıza çıkıyor. Yine etraflarında yer alan “haset”lere değinerek bireysel sorunlarına ışık tutuyorlar bu şarkıda. Kendi iç dünyalarına bizleri alıp götürüyorlar adeta.
Kanlar, hasetler gördüm
Ne cesetler gömdüm16. Beni Kır
Albümde yer alan etkileyici bir diğer şarkıdayız bu kez: Beni Kır! Şarkı kadar klibi de ince düşünülmüş. Şanışer’in LUDOVICO 2 albümünde yer alan “Kaç Kere Öldün?“ şarkısının klibinde ve şarkısında toplum gerçekliklerini acımasızca dinleyicinin yüzüne vuruyordu. Ancak bu kez sandalyede kendisini görüyoruz. Şer, şarkısında kendini yargılıyor.
Dünyevi telaşelere batarken
Anlamını yitirmiş içimde iyi insan olma kavramı17. Günleri Geride Bırak
Yine protest bir şarkıyla karşılıyor bizleri Şanışer. Fikirlerini korkusuzca müziğiyle harmanlayan sanatçı, bu şarkısında da toplumun gerçeklerini tokat gibi yüzümüze vuruyor. Şarkıyı dinledikten sonra omuzlarınıza yük bineceğine eminiz. Şarkının etkisinden çıkmak ise imkansız.
Konuşmak zorundayız, darda kalma pahasına
Reva mı üç vakitlik zamanımızı satmak altına Her gün patron zengin etmek için kalkmak altıda18. Aynı Sokaklarda
Şanışer’in bu şarkısı, Trip&Trap serisinin ilk şarkısı. Gittiği, gezdiği ve gördüğü ülkeleri şarkıya dönüştüren Şer, Amerika ziyareti sonucu böyle bir şarkı ortaya çıkarmıştır.
Geniş caddeler, delik gökler
Geniş imkânlar, değişik iştahlar Aynı açlık, aynı insanlar, farklı yüzler19. Görünce Dünyamın Yıkıldığını
Albümün son şarkısıyla karşınızdayız. Bu şarkıda Şanışer’in Trip&Trap serisinin ikinci şarkısıdır ve Amerika’da klibe alıp yayımlamıştır.
Ayrıca şarkıyı Emir Can İğrek ile beraber yeniden kaydetmiştir.
Protest kimliğinden vazgeçmeyen ve düşündüklerini korkusuzca dile getiren Şanışer, bu albümünde de bizlere bu durumu kanıtlıyor. Hem insanlığın gerçeğini yüzümüze vuruyor hem de insanlıktan vazgeçmememizi ve iyiliğe olan umudumuzun devam etmesini temenni ediyor albümünde.
Albümün tamamını aşağıdan dinleyebilirsiniz!