Şemsiyenin Tarih İçindeki Evrimi

Editör:
Sudenur Sarıyıldız
spot_img

Şemsiye, tarih boyunca farklı kültürlerde hem fonksiyonel hem de statü sembolü olarak kullanılmış bir araçtır. Başlangıçta güneşten korunmak amacıyla üretilen şemsiyeler, zaman içinde yağmura karşı da kullanılmaya başlanarak kullanım şekli çeşitlenmiştir.

Antik Dönemde Şemsiye

bilim genç

Şemsiyenin bilinen ilk kullanımları Mezopotamya, Antik Mısır, Çin ve Hindistan’da görülmüştür. Mezopotamyalılar ve Mısırlılar, şemsiyeyi genellikle soylular ve yöneticiler için bir statü göstergesi olarak kullanmıştır. Antik Mısır’da firavunların güneşten korunmak için şemsiye benzeri yapıları kullandığı bilinmektedir. Çin’de ise MÖ 11. yüzyılda bambudan yapılan ve su geçirmez hale getirilen ilk şemsiyeler üretilmiştir (Bilim Genç).

Orta Çağ ve Rönesans Döneminde Şemsiye

ekşişeyler

Bu dönemde şemsiye yerine daha çok pelerinler, kapüşonlu cüppeler ve geniş kenarlı şapkalar yağmurdan korunmak için kullanılıyordu. Orta Çağ’da şemsiyeye en yakın kullanım şekli, kiliselerde ve önemli dini törenlerde papazlar veya kraliyet ailesi için kullanılan gölgeliklerdi. Ancak bunlar daha çok statü göstergesi olarak kullanılıyordu ve bireysel kullanım yaygın değildi.

Orta Çağ’da Avrupa’da şemsiye kullanımı büyük ölçüde azalmıştır. Bunun nedeni, yukarıda da bahsedildiği gibi o dönemde şemsiyenin lüks bir eşya olarak görülmesi ve genellikle soylu kişiler tarafından tercih edilmesidir. Ancak Rönesans Dönemi’nde, özellikle İtalya ve Fransa’da şemsiyenin yeniden yaygınlaştığı görülmektedir. Parisli tüccar Jean Marius, 1710 yılında katlanabilir ve hafif şemsiyeler üreterek Avrupa’da şemsiye kullanımını artırmıştır (Şemsiye Evi).

Rönesans Dönemi‘nde ise Antik Çağ’a duyulan ilginin yeniden canlanmasıyla birlikte şemsiyenin Avrupa’da tekrar görünür hale gelmesini sağladı. 16. yüzyılda özellikle İtalya ve Fransa’da soylu kadınlar arasında güneşten korunmak için şemsiyeler kullanılmaya başlandı. Bu dönemde şemsiye, daha çok zarif ve süslü bir aksesuar olarak görülüyordu. Kumaşları ipekten yapılıyor, işlemeler ve dantel süslemelerle zenginleştiriliyordu.

Orta Çağ boyunca şemsiye, Avrupa’da neredeyse unutulmuşken Rönesans ile birlikte özellikle soylu kadınlar arasında yeniden popüler hale gelmiş, ancak henüz tamamen pratik bir eşya olarak görülmemiştir. Gerçek anlamda yaygın kullanımı ve yağmura karşı bir koruma aracı olarak kabul edilmesi ise 18. yüzyılda gerçekleşmiştir

Şemsiyenin Avrupa’da Yaygınlaşması

pixabay

Şemsiyenin Avrupa’da yaygınlaşma süreci, hem moda hem de pratik kullanım açısından ilginç bir gelişim gösterdi. Başlangıçta, özellikle Rönesans Dönemi’nde şemsiyeler, daha çok güneşten korunmak için kullanılan lüks eşyalar olarak kabul ediliyordu. İtalya ve Fransa gibi ülkelerde, soylular ve zengin kadınlar şemsiye kullanarak sosyal statülerini gösteriyorlardı.

Şemsiyenin yaygınlaşmasını sağlayan etkenlerden biri, malzeme ve üretim tekniklerindeki gelişmelerdi. İlk şemsiyeler genellikle ahşap veya balina kemiğinden yapılmış ağır çerçevelere sahipti.

18.yüzyılda İngiltere’de şemsiye kullanımı artış göstermiştir. Jonas Hanway isimli bir İngiliz gezgin, erkeklerin de şemsiye kullanmasını yaygınlaştıran isimlerden biri olmuştur. 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte çelikten yapılan hafif iskeletler ve su geçirmez kumaşlar kullanılmaya başlandı. Bu da şemsiyeyi hem daha dayanıklı hem de taşınabilir hale getirdi. Başlangıçta İngiliz toplumunda erkeklerin şemsiye taşıması yadırgansa da zamanla kabul görmüştür. 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte daha dayanıklı ve hafif malzemelerden yapılan şemsiyeler üretilmeye başlanmıştır (Kumbara Dergisi).

Modern Şemsiyenin Gelişimi

pixabay

Modern şemsiyenin gelişimi, fonksiyonellik ve tasarım açısından büyük bir değişim geçirdi. Artık sadece yağmurdan korunmak amacıyla değil, moda ve teknolojiyle birleşen bir aksesuar olarak da hayatımızda yer alıyor. Modern şemsiye, 18. yüzyıldan itibaren su geçirmez hale getirilerek yaygınlaştı ve günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

1852 yılında Samuel Fox, çelik tel kullanarak daha sağlam ve esnek şemsiye modelleri geliştirmiştir. 20. yüzyılda ise otomatik açılabilir ve katlanabilir şemsiyeler yaygınlaşmıştır. Günümüzde ise farklı malzemelerden üretilen şemsiyeler, hem fonksiyonel hem de estetik bir obje olarak kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte rüzgara dayanıklı ve su geçirmez özel şemsiye tasarımları da üretilmiştir (Bliss Premium).


Kaynakça:
•“Şemsiye: Kim, Ne Zaman İcat Etti?” Bilim Genç – TÜBİTAK, Web.
•“Şemsiye Nedir? Şemsiye Kelime Anlamı? Şemsiyenin Tarihçesi,” Şemsiye Evi, Web.
•“Şemsiyenin Tarihi,” Kumbara Dergisi, Web.
•“Şemsiye gelişiminin tarihi,” Susino Umbrella, Web.
•“Şemsiyenin Tarihçesi,” Bliss Premium, Web.
spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.

Zülfü Livaneli – Zor Yıllar | Şiir Tahlili

Zülfü Livaneli'nin kaleminden hislerimize 'sığınak' olan Zor Yıllar şiirini çözümledik!

Sokak Hayvanları İçin Ne Yapabiliriz?: Gönüllülük ve Destek Yolları

Sokak hayvanları; sevgi, koruma ve destek bekler. Onlara barınak, mama, su ve şefkat sunarak birlikte daha merhametli bir dünya kurabiliriz.

Neil Gaiman – Koralin ve Gizli Dünya I 10 Alıntı

Oldukça farklı ve ürpertici bir hikâyeye sahip olan Koralin ve Gizli Dünya'dan 10 alıntı sizlerle!

4 Farklı Yazardan Varoluşçuluk Teması

Varoluşçuluk, bireyin özgürlüğü, seçimleri ve yaşamın anlamını sorgulaması üzerine kurulu edebî bir akımdır. Anlam, bireyin eylemleriyle oluşur.