Arjantinli Fransız yönetmen Gaspar Noe. Daha önce Gaspar Noe izleyenler varsa iyi bilirler ki; Noe, sinema dünyasında genelde kışkırtıcı ve gerginlik yaratan filmleriyle anılır. Yapıtlarında tercih ettiği gotik hava, kadraj değişiklikleri, senaryoda kişilere yüklemiş olduğu ve toplumun sır gibi sakladığı psikolojik dürtülere rastlamak mümkün.
İlk uzun metraj filmi olan ” Seul Contre Tous ” ve hemen ardından Irréversible ile kendi sinema dünyasını izleyicilerle buluşturmuş ve devamında adını kazıyan, belki de birçok kişinin Noe’nin sinemasını rahatsız edici bulma fikrine teşvik eden diğer filmleri ise; Enter the Void, Love ve Climax.
Gaspar Noe’nin favori 10 filmine gelmeden önce, yukarıda bahsetmiş olduğumuz filmlerden ufak kesitler koyarak Noe’nin sinematografisi hakkındaki görüşlerinizi tazelemek istedik.
Ünlü yönetmen Gaspar Noe’nin favori 10 filmi:
1)2001: A Space Odyssey (1968; Stanley Kubrick)
1968 yılında Stanley Kubrick’in yönetmen koltuğunda oturduğu bilim kurgu filmi, sinema dünyasında kült filmler arasında bilinerek IMDB listelerinde de oldukça popüler ve tam puan almayı başarmıştır. Kısa bir öyküden esinlenen senaryosu ve evrim, yapay zeka gibi unsurları bilimsel boyutlarıyla ele alan yapım, 1969 yılında Oscar’da ” En İyi Görüntü Efekti” ödülünü kazanmıştı.
2)Angst (1983; Gerald Kargl)
1983 yapımlı Avustralya korku filmi. Yönetmeni ve yapımcısı olan Gerald Kargl’in kamera teknikleri ve gelenekselden uzaklaşmayan kadrajları ile vizyona girdiği yıllarda büyük beğenilerin yanında aynı zamanda eleştiriler de toplamıştır, konusu çocukluktan gelen saplantılarıyla yetişkinlik döneminde, öldürme ve acı verme eğilimli bir katilin hikayesini anlatıyor. Konusundan tahmin edilebileceği gibi yapım; 1983’de bütün Avrupa’da aşırı şiddet nedeniyle film yasaklanmıştır.
3)I Am Cuba (1964; Mikhail Kalatozov)
Türkçe çevirisiyle ismi ” Ben Küba ” olan film; 1964 yılında vizyona girerek, Batista dönemindeki Küba’da devrim doğru izlenen yolu hikayeler ile anlatıyor. Mikhail Kalatozov’un yönettiği filmin yapımcılığını ise; Bela Fridman, Emyon Maryakhin ve Miguel Mendoza üstleniyor.
4)Amour (2012; Michael Haneke)
Listede yer alan ve en yeni tarihli olan bu film; Türkçe çevirisiyle ” Aşk ” anlamını kazanarak Georges ve Anne’nın mutlu yaşamını anlatıyor. Fakat bu aşkın üzerine büyük bir gölge olarak düşen Anne’nın kalp krizi geçirmesi, ve hemen ardından felç kalması, günlük hayattan aşina olduğumuz ve belki de yeterince değerini bilmediğimiz birçok unsurla seyirciye kendini sorgulatıyor. Michael Haneke’nin yönetmen koltuğunda oturduğu film mevcut bilgilere göre IMDB’de almış olduğu 7.9 puan ile beğenildiğini gösteriyor.
5)Un Chien Andalou (1928; Luis Buñuel)
16 dakika olan sürrealist film, senaryosu ünlü ressam Salvador Dali ve başarılı film yönetmeni Luis Bunuel’in rüyalarını kaynak edinen 1929 yılı yapımlı sessiz bir filmdir.
6)Salo, or The 120 Days of Sodom (1975; Pier Paolo Pasolini)
Senaryosu, Marquis Se Sade’nin değerli bir kitabından uyarlanan film 1940’lara uygun şekilde kurgulanmış ve bu sebeple eserin önüne ek olarak ” Salo ” ismi konulmuştur. Yönetmenliğini Pier Paolo Pasolini’nin yaptığı filmin türü, dram/savaş kategorisinde hala kendinden söz ettirmeyi başaran bir yapıttır.
7)King Kong (1933; Merian C. Cooper/Ernest B. Schoedsack)
Kafatası Adasının gizemli gorili King Kong’un varlığına dair şüphelerle başlayan film, bir grup denizcinin bu söylentilerin peşinden gitmesiyle oluşan yapım için 675.000 USD bütçe harcanmıştır.
8)Taxi Driver (1976; Martin Scorsese)
Başarılı yönetmen Martin Scorsese’in yönetmenliğini yaptığı film, savaşın izlerini geride bırakamamış bir askerin, taksi şoförlüğü yaparak hayatın kirli tarafına baş tutma hikayesini anlatıyor. Film, IMDB’ de 8.3 puan toplayarak, hala popülerliğini koruyan, kült yapıtlar arasında yerini almıştır.
9)Scorpio Rising (1964; Kenneth Anger)
28 dakikadan oluşan film, toplumda hala kabul edilemeyen birçok soruna değinirken, din ve siyasi figürlerden oluşan senaryosuyla etkileyici bir anlatım sunuyor. Kenneth Anger’ın yönetmenliğini yaptığı film, diyalog yerine 1960 yıllarının pop müziğinden oluşan bir ritim tercih edilmiştir.
10)Eraserhead (1976; David Lynch)
Yönetmen David Lynch’ın ilk uzun metraj filmi. Henry Spencer’in engelli kız arkadaşı Mary X’in mutasyona uğrayan çocuğu olmasıyla, teması oluşan yapım, Spencer’in ruh halini kadraja alarak vizyona girdiği yılda, eleştirmenler tarafından çokça tartışılan bir film olmayı başarmıştır. 89 dakikadan oluşan yapım, belli etik açılar nedeniyle ABD Ulusal Film Arşivine seçilmiştir.