Söylenti Kitaplığından: de ki işte

Editör:
Gaye Nur Karabay
spot_img

Her hafta başka sayfalarda gezinip, farklı dünyalara ulaşmamızı sağlayan Söylenti Kitaplığında bu hafta, Oruç Aruoba‘nın de ki işte” adlı kitabı var!

İlk baskısı 2012 yılında Metis Yayınları‘ndan çıkan kitap, felsefi sorgulamalarla beraber, bazı sorularımızın cevaplarını veriyor adeta. İnsanın varoluşundan gerçekliğine kadar çoğu konularda sorgulamalar ve cevaplara yer veren Aruoba, anlam arayışına tanıklık etmemizi sağlıyor.

Oruç Aruoba yaşamını yitirdi | Fırtına Dergi

Yaşamında en çok yakınlaşma isteği duyacağın kişiler, senden uzaklaşma gereksinimini en çok duyan kişiler olacaklar.

İnsanın kendini ve hayatı anlamlandırma yolculuğu gerçeği aramakla geçerken Aruoba, bu yolculuğun mânâsını ve olacakları ele alıyor diyebiliriz. Genel yargılar ve düşünceleri bulunan kitabı okurken yer yer katılacağınız yer yer de katılmak istemeyeceğiniz gerçeklerle karşılaşacaksınız.

Kendine has dili ile okuyucuyu içine çeken yazar; seçtiği kelimeler, cümle dizimleri ve anlattıklarıyla verilmek isteneni çok rahat bir şekilde karşıya geçirdiği gibi okuyucunun, kalemine aşık olmasını da sağlıyor. Hayatı sorguladığınız anlara farklı bir bakış açısı yaratarak sizleri bambaşka bir pencere önüne götüren Aruoba kitabını; ölüm, yaşam ve felsefe şeklinde üçe ayırmıştır. Hem psikolojik hem de sosyolojik olarak hayatın gerçeklerine yaklaşan yazarın tespitlerine hayran kalacağınıza eminiz.

Yaşam, yazarı da, sahneye koyanı da başoyuncusu da sen olan; ama senin yalnızca seyircisi olduğun bir oyundur.

Sayfaları çevirirken sizleri düşünmeye ve sorgulamalara iten kitabın ilk iki bölüm manzum şekilde ele alınmıştır. Son bölümü ise düz yazı şeklindedir. Bu satırları okurken her satırından farklı bir anlam çıkararak anlam arayışınıza devam edecek ve bunları hayatınızla harmanlayacaksınız.

Ayrıca bu sorgulamaların çeşitli yazarlardan etkilenmeler sonucu ortaya çıktığını hatırlatmakta fayda var. Aruoba kitabında, dizelerini yazarken farklı yazarlardan etkilenerek onlara atıflarda bulunmuştur.

Yaşarken, sürekli düştüğünü göreceksin – 
çeşitli yüksekliklerden çeşitli derinliklere…
Yaşamın, düşüşün olacak.
Yaşarken düşeceksin.

Felsefe ve edebiyatın etkileşime girdiği bu eserde, belki de canınızı sıkacak gerçekliklere maruz kalacaksınız. Ancak bu gerçeklikleri değiştirmek de sizin elinizde olacak aslında. Zaman zaman kendi hayatınızı sorgulayacağınız, nefesinizin daralacağı cümlelerle karşı karşıya kalacağınızı söylemeden edemeyeceğiz.

Yaşam, felsefe, hüzün, ölüm gibi kavramları yakından ele alarak çözümlemeye çalışan yazar, sizleri kendinizi bulacağınız dizelerle baş başa bırakıyor. Kitapta bazı tekrarlara şahit olacaksınız ancak bu tekrarlar sizi çok fazla rahatsız etmeyecek. Direnme, pes etme, yaşama, ölme, ölememe gibi konular üzerinde fazla duran bazen de tekrara düşen Aruoba, bu tekrarlarıyla sizleri düşünürken sorgulamaya itecek.

Ölümü anlamak, yaşama anlam verebilmektir:
ölümü anlayan, yaşamı anlar. 
Ölüm de, yaşamın anlamlandırıcısıdır…

Ölüm ve yaşam arasındaki mutlak bir bağı ayrı ayrı işleyerek veren yazar, her kelimesiyle bizlere sonsuzmuş gibi görünen yaşamın nasıl da ölüme doğru adım adım gittiğini açıklıyor acı bir şekilde.

Eğer yazarın kalemiyle henüz tanışmadıysanız, mutlaka tanışmanızı öneririz!

Aruoba, Oruç. de ki işte. Metis Yayınları: İstanbul. 2021.

spot_img
Gaye Nur Karabay
Gaye Nur Karabay
"yaşadım" diyebilmen için

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İstanbul Mimarisi: Ragıp Paşa Apartmanı

Ragıp Paşa Apartmanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Batılılaşma dönemi mimarisiyle inşa edilmiş, tarihi ve estetik açıdan önemli bir yapıdır.

Yanmış Kibritlerden Olağanüstü Başarılara: Louis Kahn’ın Hikâyesi

Yanmış dallarla ve kibritlerle başlayan yolculuğuyla mimarlık tarihine kazınan bir isim: Louis Kahn.

Yalın Tutku Aslında Ne Anlatıyor?

Yalın Tutku, sıradan bir aşk hikâyesi değil, bir kadının arzusunu sakınmadan taşıma çabası.

Adolescence Dizi İncelemesi: Incel Alt Kültürü

Netflix'te yayınlanan Adolescence, dijital bir dünyada büyümeye dair zor sorular sorarken 2025'in en iyi yapımlarından biri olarak uyarıcı bir hikaye sunuyor.

Flow Film İncelemesi: Suyun Akışında Bir Yolculuğun Hikayesi

Flow, yaşanan sel felaketi sonrası bir tekneye sığınan farklı hayvanların hayatta kalma hikâyesini diyalogsuz bir şekilde anlatıyor.

“Ayna Karşısındaki Kız” Tablosunu Anımsatan Şarkılar

Ayna Karşısındaki Kız tablosunun gizemi ve tablo ile özdeşleşen şarkıları sizler için listeledik!

Orta Çağ Avrupası: Zamanın Trajedisi Günümüzün Komedisi

Bilimden uzak, salgın hastalıkların kol gezdiği ve kilisenin çıkarları doğrultusunda din faktörü ile insanların baskılandığı Orta Çağ Avrupası'na derinlemesine bir bakış.

Dünyanın İlk Kadın Yönetmenlerinden Günümüze: Kadınların Sinemadaki Rolü

Kadın yönetmenler, sinema tarihine yön vererek sektörde kalıcı izler bıraktı.

Unutulmuş Olmak Nasıl Hissettiriyor?

Selena Gomez How Does It Feel To Be Forgotten şarkısıyla eski bir bağın yankısını mı yoksa yeniden doğan benliğini mi anlatıyor?

Söylenti Radarında Bu Ay: The 1975

Söylenti Radarı serimizin bu ayki konuğu, pop-rock müziğin en çarpıcı grubu The 1975!