Her hafta başka sayfalarda gezinip, farklı dünyalara ulaşmamızı sağlayan Söylenti Kitaplığında bu hafta, Oscar Wilde’ın “Önemsiz Bir Kadın” adlı eseri var!
Muhteşem dili ve betimlemeleriyle bizi içine alan ve verdiği mesajlarla herkese hitap eden Oscar Wilde, dünya edebiyatının en ünlü ve başarılı yazarlarından birisi. Okurken eğlendiren, düşündüren, duygulandıran ve en önemlisi içinde yaşadığımız dünyayı sorgulatan eserler, hep onun kaleminden çıkma. Yaşadığı zorlu hayata rağmen yazmaktan ve eleştirmekten vazgeçmeyen güçlü bir yazar!
Hiçbir şey umudun ulaşamayacağı kadar uzak olmamalı. Hayatın kendisi zaten bir umut.
Önemsiz Bir Kadın, bir tiyatro metni olarak karşılıyor bizleri. Karakterlerin konuşmalarında “ahlak” ön plana çıkıyor ve siz satırları okurken “Ahlak Nedir?” sorusuna yanıt arıyorsunuz. Özellikle Viktoria Dönemi İngiltere’sinde ahlak ve kadını birbirinden ayrı düşünemeyen zihinler de kitapta kendine yer ediniyor.
Oscar Wilde’ın İngiliz sosyetelerine ağır eleştirilerde bulunduğu bu eser, kadına yapılan ikinci sınıf muameleyi gözler önüne seriyor. Erkeğin kendini bariz bir şekilde üstün görmesi başlı başına bir sorunken, kadının erkeği üstün görmesine de alaycı yaklaşıyor Wilde. Böylece yazar, iki durumu da alaylı bir şekilde yorumluyor kitabında.
Bir azizle bir günahkâr arasındaki tek fark, her azizin bir geçmişi, her günahkârın da bir geleceği olduğudur.
Geçmiş ilişkiler, toplum dayatmaları, toplumdan dışlanma, aşağılanma gibi olayları gördüğümüz eserde, bedel hep tek taraflı ve bir kadın tarafından ödeniyor. Çok uzun zaman önce yazılan bu eser, günümüzde yaşanan bazı haksızlıklara da ışık tutuyor diyebiliriz.
Oscar Wilde’ı bu kadar başarılı bir yazar yapan etmenlerin başında, bir olayı bütün perspektiflerden ele alabilmesi geliyor. Kadın ve erkek ilişkisinin ele alındığı bu eserde, hem kadının hem de erkeğin bakış açısını çok dürüst bir şekilde görebiliyoruz.
Erkekler yorgun düştükleri için evlenir, kadınlarsa merak ettikleri için. İkisi de hayal kırıklığına uğrar.
Tüm bunların yanında eser, yazarın bizce en etkileyici eseri “Dorian Gray’in Portresi” kitabını anımsattığını da söylemeden edemeyeceğiz. Önemsiz Bir Kadın’da yer alan karakterler, sizlere de Dorian Gray’in Portresi’nde yer alan karakterleri hatırlatacağına eminiz.
4 perdeden oluşan bu eser, muhteşem akışıyla sizleri sürükleyip götürecek ve siz eseri bir oturuşta bitireceksiniz. Hatta çoğu zaman içinde yaşadığımız toplumla eserde yer alan toplum arasındaki derin bağları göreceksiniz.
Bir kadın ve bir erkeğin alışılageldik hikayesi; alışılageldiği gibi, hep yaşandığı gibi olan. Sonu da aynı sıradan son. Kadın acı çeker. Erkek özgür kalır.
Oscar Wilde‘ın içine bol bol aforizma serpiştirdiği eserde, kadın-erkek ilişkileri üzerinden, hem kadın hem de erkek tarafından evliliğe olan bakış açıları yansıtılıyor. Felsefi ve toplumsal konuların harmanlandığı, bolca eleştirinin yer aldığı bu eser, “önemsiz bir kadın” ile başlarken “önemsiz bir adam” ile sona eriyor.
Ruh yaşlı doğar, ama giderek gençleşir. Bu hayatın komedisidir. Beden ise genç doğar, ama giderek yaşlanır. Bu hayatın trajedisidir.
Kaynakça:
Wilde, Oscar. Önemsiz Bir Kadın. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2020.