Söylenti Kitaplığından: Özdemir Asaf’ça

Editör:
Guşef Alhas
spot_img

Her hafta bir yeni kitabın sayfaları arasında yolculuğa çıkıp kaybolduğumuz Söylenti Kitaplığı serimizin bu haftaki kitabı; Özdemir Asaf’ça!

Bütün dünyayı

Kucaklamak istedim;

Kollarım yetişmedi.

Edebiyat dünyamızın kendine has şairi Özdemir Asaf’ın ölümünün ardından eşi Yıldız Arun tarafından kitap haline getirilen eser, günlükler ve düzyazılardan oluşuyor. Asaf’ın günlük yaşantısına, çevresine, edebiyata, zihninden geçenlere ve çok daha fazlasına dahil oluyoruz bu kitapla birlikte. Şairin şiirlerinin etkileyicilik düzeyinin pek aşağısında kalmayan denemeleriyle hem onun düşüncelerinin içinde hem de kendi düşüncelerimizde bir yolculuğa çıkıyoruz. 

“Hiç kalınca eskimek diye bir şey de kalmıyor ortada. Onun için (ben) yıllardır koşarım yorulmadan. Yarışın uzaması, benim için. Yarış ne kadar uzarsa o kadar iyi koşacağımı biliyorum. Yarış sözün gelişi. Ben koşarım. Koşuyu bırakmam söz konusu değil. Başlamışım bir kere. Aklımda, bir zaman parçası içinde herkesi (bazılarını) geçmek yok. Yalnız koşma fikri var.”

Hayatın zorluğunun üzerimizdeki etkisinden, aile evi yaşantılarına kadar pek çok noktaya değinir yazılarında Özdemir Asaf. Zaman zaman yaşadıklarımızın önümüze çıkardığı engeller gibi kendi kendimize de koyduğumuz ketler, günlerin çok daha fazla yorucu ve zor geçmesine sebep oluyor. Şair, kendine yarattığı zorluklardan sıkça bahseder yazılarında. Beklentilerin gerçekleştiği fakat büyük ölçüde de eksik kaldığı anların dayanılmazlığı ağırbaşlılıkla karşılanır. Rutinlerin dışında karşımıza çıkan mutsuzluklar bir süre zarfını fazlaca üst noktalarda yaşamamıza yol açar. Bunlardan “yaşanca” diye bahseder kitabında Asaf. Bunun sebebini de önümüzde daha güzel günlerin sunulabilmesi için olduğunu savunur. 

“Yaşancalar sizin cafcaflı yaşam kişiliğiniz… Yani kısacası sinirlenmelerinizi, küfürlerinizi, yalanlarınızı, kızmalarınızı, gücünüzü, güçsüzlüğünüzü, aşağılıklarınızı, küçüklüğünüzü, saatlerinizi, çakmaklarınızı, o pis paralarınızı süsleyip yaldızlayan, kırıp yapıştıran… Düşlerinizde gerçekleşip kafanıza çarpan yaşancalar…”

Asaf, edebiyat dünyasına yaptığı bazı eleştirilere de yazılarında yer veriyor. Şiirin bazı belirgin kalıplar içerisinde yer almasına tepki gösteriyor ve aynı zamanda temalarına da bazı göndermelerde bulunuyordu. Şairin elinde olan tek kaynağının insan ve insana dair şeyler olmasını destekliyordu. Toplumun içerisinde bulunduğu durumlar da keza göz ardı edilmemeliydi ona göre. Duygu ve düşüncelerin yanı sıra değinilmesi gereken başka noktalar da vardı. 

Edebiyata dair düşüncelerine ek olarak dil kavramına da değinir. “Türkçeyi sevmek ne demektir?” sorusuna cevap arar bir yazısında. Kendi sevgisini savunurken parçalanan ve bölünen şekline karşı çıkar. Harfinden cümlesine kadar her ayrıntıya değer verir. Belirlenen kuralların kendi keyfimize göre şekil alması, Asaf’a göre ölümden farksızdır. Sevdiğin bir şeyin ölmesi kendi ölümünle eşdeğerdir çünkü. 

“‘Şiir kelimelerin raksıdır.’ diyenler var. Hayır… Şair kelimelerin dans hocası değildir. Şair amansız düşmanı kelimelerle boğuşur. Zaten kelimeler de şaire: ‘gel oynayalım’ demezler… Kimseye demezler. Kelime saflarından bir düşünce geçirmek, düşünceleri geçirmek eğlenceli bir olay değildir. Şairin kanı akabilir, canı çıkabilir. Kelimeler, vasıtasıdır şiirin, amacı değil.”


Asaf, Özdemir. ‘Ça. Adam Yayınları, İstanbul: Şubat 1988. 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.