Fazlı Teoman Yakupoğlu, bilinen adıyla Teoman, 20 Kasım 1967’de İstanbul’da doğmuştur. Aslen Giresunlu olan Teoman, henüz 2,5 yaşındayken babasını kaybetmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. Müzik kariyerine üniversite yıllarında başlamış ve kısa sürede Türkiye’nin en popüler rock müzisyenlerinden biri olmuştur. Müzik serüvenine başladığı günden beri şarkılarıyla ruhumuzun derinliklerine dokunan Teoman, ilk albümünden bu yana kariyerinde büyük yol katetmiş ve başarılara imza atmıştır.
İlk Albüm: Teoman
Kendi adını verdiği ilk albümü “Teoman”, 1996 yılında yayımlanmıştır. Bu albüm, Teoman’ın müzik kariyerinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Yine 1996 yılında yayımladığı ilk teklisi “Ne Ekmek Ne De Su” bu albümünün açılış parçasıdır. Bu albümüyle Teoman, müzikal tarzını ve lirikal yeteneğini göstermiş ve dinleyiciler tarafından çok beğenilmiştir. “Vur Sen Beni” parçasında Teoman, Aerosmith’in “Dream On” şarkısından esinlenmiştir. Bu albümde Şebnem Ferah, “Sessiz Eller”, “Yarın Olmaz” ve “Her Gün Aradıysam” parçalarında; Özlem Tekin ise “Papatya” şarkısında geri vokal olarak Teoman’a eşlik etmiştir.
”Ne ekmek, ne de su
Sensizlik korkusu İstemem, yeter ki sen Yanımda ol yeter””O”
Teoman 1998 yılında yayımladığı ikinci albümü ‘‘O” ile daha geniş kitlelere ulaşmıştır. Albümde yer alan şarkıların söz ve müzikleri ağırlıklı olarak Teoman’a aittir ve aşk, yalnızlık, hayal kırıklıkları gibi temalar yoğun bir şekilde işlenmiştir. Albümdeki “O”, “Gönülçelen”, “Senden Önce Senden Sonra” gibi şarkılar büyük beğeni toplamış ve Teoman’ın en bilinen şarkıları arasında yer almıştır. Yine bu albümde yer alan “Oğul” isimli şarkının ise farklı bir yeri var. Teoman’ın, Ahmet Erhan’ın ”Oğul’‘ başlıklı şiirinden etkilenerek bestelediği bu şarkı onun edebiyata düşkünlüğünü dinleyicilerine gösteriyor. Hatta Teoman “Fasa Fiso” adlı kitabında şöyle diyor:
”İkinci albümü yaparken, Ahmet Erhan’ın “Oğul” şiirine âşık oluyorum, şiiri besteliyorum, çok benimsiyorum. Sanki annemle beni anlatıyormuş gibi hissediyorum o şiiri okurken. Ahmet Erhan’ın telefonunu buluyorum, arıyorum; kalbim küt küt atıyor hayran olduğum bir şairle konuşacağım için. Ahmet abi o kadar güzel konuşuyor ki telefonda benimle: “Kullan tabii” diyor, “ama ‘söz: Ahmet Erhan’ yazma sakın, ‘şiir: Ahmet Erhan’ diye yazılsın albümde.”
”Kurumuş kuyunun suyu
İncirin sütü çoktan çekilmiş Bir zamanlar dünya sandığım bahçeyi Ayrık otları dikenler bürümüş”İnsanlık Halleri
Teoman’ın sekizinci stüdyo albümü olan “İnsanlık Halleri” 2009 yılında yayımlanmıştır. Albümdeki iki parçada, Elif Şafak ve Ahmet Erhan‘ın şiirlerinin imzalarını görüyoruz. “Uçurtmalar” parçasının sözleri, Elif Şafak tarafından Teoman için yazılmıştır. “Sevişirdik Bazen” parçası ise Ahmet Erhan’ın ”Gülşiir” isimli şiirinden bestelenmiştir.
”Vakitsiz açan çiçeklerin vakitli doğan çocukların ölümünü gördüm
Ama kimse inandıramaz beni öldüğüne sevgilerin”Bu albümün unutulmaz parçalardan biri olan ve etkileyici bir klibe sahip “Çoban Yıldızı”, Fransız şarkıcı Calogero’nun ”Dancer Encore” parçasının bestesidir ve Teoman’ın sözleriyle şarkıya uyarlanmıştır. Teoman bu albümünde adeta dizeleri konuşturmuştur. ”İnsanlık Halleri”nde edebiyat ve müziği buluşturan Teoman bu konuda ne kadar yetenekli olduğunu göstermiş ve kendini müzik camiasında farklı ve unutulmaz bir yere taşımıştır. Ayrıca, Teoman’ın tüm şarkı sözlerini bir araya topladığı ve ”İnsanlık Halleri” adını verdiği bir de kitabı vardır. Kitapta çizimler ve Teoman’ın el yazıları şarkılara eşlik etmektedir.
Karanlık Bir Albüm: Koyu Antoloji
26 şarkısını “Koyu Antoloji”de yeniden yorumlayan Teoman, bu albümünde karanlık bir kapıyı aralıyor sanki. 2 CD olarak yayımlanan albümde bu sefer Teoman’ın şarkılarını orijinal hallerinden uzaklaşmış, daha yoğun ve karamsar notalarla dinliyoruz. Yağmurlu ve gri bir günü andıran bu albümde hayat daha yavaş ve dingin bir hal alıyor. Teoman’ın sisli dizelerini dinlerken, albüm bizleri birçok düşünceyle baş başa bırakıyor. “Renkli Rüyalar Oteli”ni bambaşka bir yorumlamayla dinliyoruz. Şarkı o enerjik ve renkli havasından uzak. “Güzel Bir Gün” orijinal hali ile de depresif olan bir şarkıyken Koyu Antoloji’de daha da karamsar hissettiriyor. Son olarak orijinali “İnsanlık Halleri” albümünde yer alan “Elveda” şarkısı bu albümde de Teoman’ın yeniden bestelediği şarkılar arasında yer alıyor. Sözleri ve yeni bestesi ile tekrar tekrar dinlenecek bir Teoman yorumu olarak çıkıyor karşımıza.
”İhtimalsiz bir hayal yok ki dünyada
Varsa bile yok farz edip Yalvarırım Tanrı’ya”Rock and Roll
Teoman’ın altıncı derleme albümü olan 17 şarkılık “Rock and Roll”da iki şarkı dikkatimizi çekiyor: Teoman’ın yeni teklisi “Bir Kış Sabahı” ve cover şarkı olan “Kalbin Yok Mu?”. Sözleri Fecri Ebcioğlu’na, bestesi de Marc Aryan‘a ait olan şarkıya Teoman yeni bir soluk getiriyor bu albümle. ”Bir Kış Sabahı” ise geçmişle yüzleşmekten bahsediyor. Geçmişin izlerini taşıyan acıları silmekteki güçlüğü anlatıyor bizlere Teoman. 2011 yılında ”Aşk ve Gurur” albümünde dinlediğimiz “İstanbul’da” şarkısı bu albümde de yer alıyor. Fransız sanatçı Calogero’nun “Passage des Cyclones” adlı şarkısını ”İstanbul’da” şarkısına uyarlıyor Teoman.
”Bi’ kelime daha edemem ama anla
Bi’ kış sabahında, aşk hatırasıyla Kaderi silemem Hem ya, sana da kıyamam Kıyamam ama anla Bi’ kış sabahında aşk hatırasıyla Kaderi silemem, maziyi silemem”Yakın Ölüm Deneyimi
Sözleri ile farklı bir evrende hissettiren bu şarkıda Teoman, Türk punk rock grubu olan Rashit’in bu parçasına eşlik ediyor ve parçayı çok farklı bir boyuta taşıyor. 2010 yılında yayımlanan parça Rashit’in “Dinazor” albümünde yer alıyor. Yakın ölüm deneyimine duygusal bir yorum katan bu parça Teoman’dan duymaya pek de alışık olmadığımız, dinlenmeye değer bir şarkı.
”Eski resimlere baktım dün gece
Teker teker inceledim ince ince Ne kadar da çok kayıp var Hiçbiri dönmeyecek kadar uzaktalar”
Ben, Zargana, Deus Ex Machina
“Bugün son stüdyo albümüm olmasını düşündüğüm, ‘Ben, Zargana, Deus Ex Machina’ çıktı. Böylelikle diskografimi tamamlamış oluyorum. Bu albüm benim otobiyografik-konsept albümüm. Temalar, şu anda hissettiğim şeylerden oluşuyor: Hızla geçen zamanın korkutuculuğu, geçmişe özlem, ölüm korkusu, hayattaki pişmanlıklar, gençlik hayalleri, aşkın imkansızlığı, depresyon, geleceğin belirsizliğinden duyulan korku gibi temalar bunlar.”
Teoman bu cümlelerle tanımlıyor en son yayımladığı albümünü. 8 parçadan oluşan bu albüm, Teoman’ın iç dünyasındaki çatışmaları ve varoluş sancılarını açıkça dile getirdiğinden büyük önem taşıyor. Teoman’ın bu albümü, kendine has bir deneysellikle çıkıyor dinleyicinin karşısına. Bir kitap gibi kendini bizlere açıyor bu albümde Teoman ve hayat tecrübesini, başarızsızlıklarını, endişelerini ve iç kavgalarını anlatıyor parçalarında. Özellikle ‘‘Kavgam” ve ‘‘Nevrozumun Zindanı” bu albümde öne çıkan parçalardan.
”Kavgam
Kendimle kavgam Hiç bitmeyecek Beni de bitirecek sonunda”Bu albümle müzik kariyerini noktalayacağını ifade eden Teoman, Türk rock müziğine derinlik ve özgünlük kazandıran bir sanatçı olmuştur ve unutulmayacak parçalar bestelemiştir. Teoman, hem toplumsal hem de bireysel temaları işleyerek geniş kitlelere ulaşmıştır. Efsaneleşmiş albümleriyle Türk rock müziğine kalıcı bir katkı sağlayan Teoman, yeniden bestelediği şarkılar ve başka sanatçıların eserlerini yeniden seslendirmesiyle hafızalara kazınmıştır. Güçlü vokal yetenekleriyle de dikkat çeken sanatçı, her performansında dinleyicileri etkileyerek müzik dünyasına adını altın harflerle yazdıran sanatçılardan olmayı başardı.
Kaynakça:
”Teoman”. Biyografya. Web. 11.07.2024
”Teoman: Her şey kopkoyu olacak!”. Gazete Duvar. Web. 12.07.2024
”Teoman’dan Yeni Single”. Kral Müzik. Web. 12.07.2024
”Albümler” . Teoman. Web. 12.07.2024
”Şarkılar”. Teoman. Web. 12.07.2024