Söylenti Radarında Bu Hafta: Şebnem Ferah

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Birçok farklı sanatçının yer aldığı radar serimizin bu haftaki konuğu, Türk rock müziğinin sevilen ismi Şebnem Ferah!

Şebnem Ferah, 12 Nisan 1972 yılında Yalova’da doğmuş ve evinin adeta bir stüdyo gibi olmasından dolayı bir nevi müziğin içine düşmüştür. İlkokulda mandolin ve solfej dersi almaya başlayan Ferah, lise yıllarında “Pegasus” adlı grubuyla okulda mini konserler vermiş olsa da asıl hayali kızların olduğu bir müzik grubu kurmak olmuştur.

80’lerin ortasında Bursa’da açılan bir stüdyo sayesinde Sedat Yıldırım Sarıca ile tanışmış ve bu hayalini 1988 yılında kurduğu Özlem Tekin’in de dahil olduğu “Volvox” grubuyla gerçekleştirmiştir.

Müzikle daha fazla ilgilenebilmek için ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü 2. sınıftan terk etmiş ve daha sonra İstanbul’a gelmiş, İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kaydolmuştur. 1994 yılında Volvox grubunun dağılması sonucu Şebnem Ferah, bireysel çalışmalarına başlamıştır. Onno Tunç ve Sezen Aksu’nun karşılaşmasıyla 15 Kasım 1996 tarihinde ”Kadın” adlı ilk solo albümünü Raks Müzik‘ten çıkarmıştır.

Albümde: Vazgeçtim Dünyadan, Deli Kızım Uyan, İyi Gün Dostlarım, Bu Aşk Fazla Sana, Bırak Kadının Olayım, Fırtına, Yağmurlar, Yeniden Doğup Gelsem, Durma, Buradan Göçerken adlı parçalara yer vermiştir.

Deli Kızım Uyan

“Yeniden doğup gelsem, çocuk kalır büyümezdim” diyen Ferah’ın hayatı felaketler çemberinin tam içine düşmüştü.

Ablası Aycan Ferah komadayken onun için Deli Kızım Uyan adlı parçayı yazan Ferah, 1998’de verdiği kayıpla büyük bir sarsıntı yaşadı. Öyle sarsılmıştı ki; ”evde kahkaha attığım zaman kendimi kötü hissederdim.” demiştir.

hurriyetcomtr

Ablasının vefatı üzerine 17 ağustos depreminde babasını kaybeden Ferah’ın üzerindeki acı ağırlaşmış ve kendini tamamen müziğe adamıştır.

30 Haziran 1999’da Artık Kısa Cümleler Kuruyorum adlı albümünü çıkarmıştır.

Albümde: Oyunlar, Ay, Bugün, Kalbim, Herkes Bilsin İstedim, Oyunun Sonu, Üvey, Nefessiz Kaldım, Yorgun, Artık Kısa Cümleler Kuruyorum adlı parçalara yer vermiştir.

”Hangi acılar, hangi anılar eskimez zamanla

Hangi kalp temiz, hangi gerçek iz aşınmaz yağmurda

Her şeyi gören bilenler, anlatın, neden dönmezler gidenler

Giden gelmiyor, geri dönmüyor oyunun sonunda”

Çok düştüm yaralandım ama sarıldım hayata

Yaşadığı sarsıntıların verdiği hüznü müziğine yansıtan ve duygularını kaleme döken Ferah, 18 Eylül 2001 yılında Perdeler adlı albümünü çıkarmıştır. Albümün içinde yer alan Günaydın Sevgilim adlı parçayı sevgilisi Universal Müzik’in Genel Direktörü Süha Yavuz‘a ithaf etmiştir. Fakat Ferah’ın ilişkisi beklemediği bir ihanetle sonlanmıştır.

Kelimeler Yetse

“Ayrı ayrı hepsiyle dans edecektim,

Biraz sohbet ederek sevmeyi deneyecektim…”

23 Nisan 2003’te çıkardığı Kelimeler Yetse adlı albümünde, İyi-Kötü (Dans Pisti), Babam Oğlum, Ben Şarkımı Söylerken, Senin Adın Ne, Gözlerimin Etrafındaki Çizgiler, Çocukken Sahip Olduğum Kırmızı Rugan Ayakkabılar, Mayın Tarlası, Gözyaşlarımızın Tadı Aynı, Daha İyi Olmaz Mıydı adlı parçalara yer vermiş; ”ben şarkımı söylerken istersen sesi açarsın, istersen kısıp, bunu da yok sayarsın” sözleriyle akılda iz bırakmıştır.

Can Kırıkları

Hayata hiçbir zaman sırtını çevirmeyen Ferah, 5 Temmuz 2005’te Can Kırıkları albümünü çıkararak ”nasıl olsa alıştım ben, bu sert rüzgarlara, bu sert iklimle ıssız hayata” sözleriyle güçlü kalmayı, her düştüğünde daha hırslı kalkmayı başardığını ifade etmiştir.

Unutulmayacak Konser: 10 Mart İstanbul Konseri

Şebnem Ferah‘ın senfoni orkestrasıyla beraber verdiği konserdir. Konser sevenlere öyle iz bırakmıştır ki, Ferah tüm konser kaydını kendi YouTube hesabından paylaşmış ve konseri ölümsüz kılmıştır.

Ateş, şiir hepsi benim

16 Aralık 2009’da Benim Adım Orman adlı albümünü çıkarmış, albümde Yalnız, İstiklal Caddesi Kadar, Eski, Mahalle gibi şarkılara yer vermiştir.

Zamanın dışına düştüm, dünyanın peşine…

9 Mayıs 2013 tarihinde Od albümünü çıkarmıştır. Od, literatürde ateş, aşk ateşi mahiyetindedir. Albümde: Kalbim Mezar, Birileri Var, Od, Savaş Boyası, Bin Yıldır, Ya Hep Ya Hiç, Utangaç, Yarım, Girdap adlı parçalara yer veren Ferah, Cem Karaca’ya ait olan ”Çok Yorgunum” adlı parçayı da albüme dahil ederek 3 oktav aralığında olan sesiyle yüreklere dokunan bir seslendirme gerçekleştirmiştir.

Son Albüm: Parmak İzi

12 Nisan 2018’de Parmak İzi adlı son albümünü çıkarmıştır. Albümde: Şarkılar Yalan Söylemez, Başka Bir Yol Var, Koridor, Küllerinden, Vicdan, Son Tango, Parmak İzi, Sözde Namus, Kıramazsın, Koyu adlı parçalar yer almaktadır.

Şarkı Sözlerini Nasıl Yazıyor?

Müzikvizyon (2002) adlı dergide verdiği röportajda, ”Yaşadığımız şeyleri yazıyorum. Ama onlara anlam yaratmayı seviyorum. Herkes bu ne kadar güzel ağaç diyebilir. Önemli olan o ağacın ne kadar güzel olduğunu hissettirmektir.” diyen Şebnem Ferah, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“İnsanlara onlara nasıl anlatabilirim? Hayata bakış açımdır benim anlatmak istediğim. Günlük hayatta, arkadaşlarımla yaşadıklarımı bu oldu şu oldu diye paylaşan biri değilim. Onlar içimde birikiyor. Müzik yaparken, yazarken tamamen bebek gibi saf olmayı isterim. Her şeyi anlatıyorum. Tek dikkat ettiğim nokta, yaptığım müzikte Türk standartlarının dışında olan bir şeyler söyleyip, insanların batı normunda İngilizce sözlerle dinlemeye alıştığı o estetiği insanlara verebilmek.” diyerek şarkılarını yazma sürecine bir nevi ışık tutuyor bizler için.

Uzun süredir sahne almayan Ferah, son dönemlerde yaygınlık kazanan ”sahneye dönüş” iddialarını doğrulamış, 2023’te sahne alacağını duyurmuştur. O halde, heyecanla atıyoruz kendimizi dans pistine!


Kaynakça:

web

web

spot_img
Sıla Karaca
Sıla Karaca
viro, ergo cogito

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.