“Uğursuz bir şey geliyor bu yana!”
Şu sıralar tüylerimizin diken diken olması için tek sebep soğuyan havalar değil. Cadılar Bayramı geliyor! Ölüler ve yaşayanlar arasındaki perdenin kalktığına inanılan bu gece; baş döndüren gizemlerin, geçmişimizle yüzleşmenin, korkunun karşısına onun kılığıyla dikilmenin ve hatta onunla alay edip gülmenin zamanı. Çayınızı demleyin, mumlarınızı yakın ve kedinize sarılın. Eğer hazırsanız bu ayın ruhuna uygun film ve dizi önerilerimiz sizinle…
Dizi Önerileri
İki saatlik bir filmi izlemekte zorlanıyor ama sezon sezon dizileri tek oturuşta bitiriyorsanız bu tavsiyelerimiz tam size göre!
Buffy the Vampire Slayer
“Her jenerasyonda bir seçilmiş kişi vardır. Yalnızca o; vampirlerin, iblislerin ve karanlığın güçlerine karşı duracaktır. O, Avcı’dır.”
Ölüler aleminden dönenler peşinize düşecek diye korkmayın! Çünkü Vampir Avcısı Buffy (Sarah Michelle Gellar), kalplerine kazık çakmak için bekliyor olacak. Buffy the Vampire Slayer, boş zamanlarında Scooby Çetesi ile dünyayı kurtaran alaycı ve toy bir kızın maceralarını ve gelişim yolculuğunu ele alıyor. Geniş bir canavar yelpazesi ve seçkin moda anlayışına sahip dizi, eşsiz mizahıyla da ön plana çıkıyor. Aksiyon ve komedinin yanında romantizm, gençlik, dram ve korku türlerinin güçlü örneklerine de bu dizide rastlamak mümkün.
Laf aramızda: Dizide söylenene göre Cadılar Bayramı; vampir ve iblis saldırıları açısından genellikle sakin geçer ama siz yine de dikkatli olun, özellikle de seçtiğiniz kostümler konusunda… Biliyor muydunuz: Buffy the Vampire Slayer’ın “Angel” adlı bir yan dizisi ve 1992 yapımı korku/komedi türünde bir filmi de var!
Chilling Adventures of Sabrina (CAOS)
“Ama ben ikisini de istiyorum. Özgürlüğü ve gücü istiyorum.”
Doksanlı yılların sevilen gençlik ve komedi dizisi Sabrina The Teenage Witch ile büyümediyseniz bile olaya muhtemelen Acemi Cadı‘dan hakimsiniz: Kedisi ve birbirine zıt karakterde iki halasıyla yaşayan genç kız, hayatının büyülü ve sıradan kısımlarını bir arada yürütmeye çalışırken başına bir sürü bela açar.
CAOS, kendisinden önce gelenlerin mirasına sahip çıkmakla birlikte daha feminist ve çok daha karanlık bir anlatı sunuyor. Ürpertici atmosferi, doğaüstü varlıkları, korku elementleri, ölümle iç içe olay örgüsü, dini referanslar ve hatta bizzat Şeytan‘ın varlığıyla başlı başına Cadılar Bayramı temalı bir dizi olarak tanımlanabilir. Örneğin Sabrina (Kiernan Shipka), 16 yaşına girdiğinde adını Canavar Kitabı‘na kendi kanıyla yazmak ve böylece kendini Karanlık Lord‘a adamak zorunda. Üstelik Sabrina’nın doğum günü 31 Ekim!
The X-Files
“Gerçek, orada bir yerde.”
Sezgilerinin sarsılmaz takipçisi Spooky Mulder (David Duchovny) ile şüpheci Scully (Gillian Anderson); açıklanamayan vakaları araştıran iki FBI ajanıdır. Ana karakterlerin mantık-inanç çerçevesinde daima çatışan ama her zaman birbirinin arkasını kollayan ve birbirine değer veren dinamiği, dizinin bel kemiğini oluşturur. Uzaylılar, paranormal olaylar, dini referanslar ve komplo teorileriyle örülü dizide karakterlerimiz her bölüm yeni bir gizemin peşine düşerler. Bu bölümlerin bazıları gece uykuya dalarken kabuslarınıza sızabilir, bazıları ise inançlarınızı sorgulatabilir.
Eğer siz de inanmak istiyorsanız The X-Files‘a bir şans verin. Özellikle yavaş tempolu bir izleyiciyseniz 11 sezonluk uzun soluklu bu dizinin tadını çıkarmaya gelecek Cadılar Bayramı’na kadar devam edebilirsiniz! Biliyor muydunuz: The X-Files, etkileri bununla sınırlı kalmamak üzere Fringe ve Supernatural gibi çok sevilen pek çok yapıma ilham olmuştur. Diziyi henüz izlemediyseniz bile bu tüyler ürperten giriş müziğini tanıdık bulacaksınız.
Penny Dreadful
“Hepimizin kendi lanetleri var, öyle değil mi?”
Gotik edebiyat eserlerinin tutkunuysanız bu diziyi kaçırmayın! Dracula’dan Frankenstein‘a, Dorian Gray‘den Dr. Jekyll ve Mr Hyde‘a klasik edebiyatın -bazıları kelimenin tam anlamıyla- ölümsüz karakterleri bu dizide buluşuyor. İyilik ve kötülüğün ezeli savaşını ve karakterlerin kendi iç mücadelelerini derinlikle, zarafetle ve acımasızca işleyişi, dizinin cazip yanlarından sadece biri. Eva Green‘in baş rolde oynadığı Penny Dreadful‘un birer tablo güzelliğinde sahneleriyle kendinizden geçmeye ve 19. yüzyıl Londra’sının karanlık sokaklarında kendinizi kaybetmeye hazır olun.
Film Önerileri
Başladığınız dizileri bir türlü bitiremiyorsanız ya da sadece film izlemeyi tercih ediyorsanız sıradaki tavsiyelerimiz sizin için.
Coraline
Canı sıkılmış ve ihmal edilmiş hisseden Coraline, yeni taşındıkları evde gizli bir geçit bulur. Bu geçidin ardında bekleyen öteki-anne ve öteki-babası ona tüm ilgi ve sevgisini vermeye hazırdır, hem de sonsuza kadar!
Küçük ve cesur bir kızın tuhaf ve ürkütücü macerasını anlatan bu stop-motion filmi, aslında “Koralin ve Gizli Dünya” adlı çocuk kitabından uyarlama. Neil Gaiman, çok sevilen bu kitabı için şöyle diyor: “…İnsanlar kitabı okumaya başladığında öğrendim ki, çocuklara macera yaşatan, yetişkinlere ise kabuslar gördüren bir hikayeymiş bu.”
Henüz izlemediyseniz Coraline’a mutlaka bir şans verin. Keyifli ve ürpertici kurgusunun yanında filmin tekniğine ve görselliğine gösterilen emek de sizi kendine hayran bırakacak. Biliyor muydunuz: “Coraline”ı yöneten Henry Sellick, bir Cadılar Bayramı klasiği olan “The Nightmare Before Christmas”ın da yönetmenidir.
A Girl Walks Home Alone At Night
“Ben kötüyüm.”
Fuhuşun, uyuşturucunun, cinayetin ve türlü suçlarla musibetin kol gezdiği Kötü Şehir‘in sokaklarında gece yarısı, tek başına bir kız… Fakat korkmayın, ya da korkun, çünkü bu filmde gücün sahibi olan ve korku saçan kişi, bizzat bu kız. Ana Lilly Amirpour, “İran’ın ilk Vampir Westerni” olarak bilinen filminde; altında kaykayı ve sırtında pelerin yerine çadoru dalgalanan bu karakterle hem klasik vampir imgesine hem de toplumsal cinsiyet rollerine meydan okuyor. Korku ve romantizm türündeki bu film, uyuşturucu bağımlısı babasıyla yaşamanın bedeli altında ezilen Arash (Arash Marandi) ve vampir kadın (Shelia Vand) arasındaki ilişkiye yer veriyor. Siyah-beyaz bir renk teması kullanan A Girl Walks Alone At Night, müzik seçimiyle de izleyenlerin beğenisini topluyor.
The Love Witch
“Beni terk ettiği gün, öldüğüm gündü. Ama sonra yeniden doğdum… Bir cadı olarak.”
Genç ve güzel bir cadı olan Elaine (Samantha Robinson), sevilme arzusuyla yanıp tutuşmaktadır. İksirleriyle erkekleri baştan çıkarır ve gerçek aşkını arar ama arzusunun gücü onun en büyük trajedisidir. Huzursuz edici ve gerilmli atmosferini ilk andan itibaren hissettiren film, kara mizahı da elden bırakmıyor. Satirik yaklaşımıyla cinsiyetler arası güç dengesizliğini, kadın fantezisini ve cinselliği ele alıyor. Seyircilerine 1960’ların Techniocolor korku filmlerini çağrıştırırken estetiğiyle büyülüyor.
Biliyor muydunuz: Anna Biller bu filminde yazar, yönetmen, yapımcı, besteci, kurgucu, yapım tasarımcısı, sanat yönetmeni ve kostüm tasarımcısı olarak görev almış.
Crimson Peak
Ogilvie: Bir hayalet hikayesi, baban bana hayalet hikayesi olduğunu söylemedi. Edith Cushing: Oh, öyle değil. Hayaletin içinde olduğu bir hikaye daha çok. Hayalet sadece bir metafor.
Ogilvie: Bir metafor mu?
Edith Cushing: Geçmiş için bir metafor.
Geçmişinin hayaletlerinden kaçıp yeni bir başlangıç yapmak isteyen genç Edith, baş döndürücü ve gizemli bir yabancıyla evlenerek gözden uzak bir malikaneye taşınır. Korku, gizem, gerilim ve hayaletler; eşi ve eşinin kız kardeşiyle yaşadığı bu görkemli ama dökülen evde Edith’in dört yanını sarar.
Guillermo del Toro‘nun yönettiği ve baş rollerini Mia Wasikowska, Jessica Chastain ve Tom Hiddleston‘ın paylaştığı bu filme Allerdale Hall da ana karakterlerden biri gibidir. Hazırlanması 7 ay süren bu ev; gotik detayları, seyir altında hissettiren dairesel pencereleri, dar koridorları, sakladığı sırları ve filmin adı dahil pek çok şeyi kendi rengine boyayan kızıl killeriyle filmin merkezinde bulunuyor. Görsel tasarımı ve kostümleriyle seyircilerinden tam not alan bu film; aile dramlarını, romantizmi, lanetli evleri, açığa çıkan sırları ve gotik tarzda işleri sevenlere göre.
Corpse Bride
“Çarpmasa da kırılıyor kalbim.
Acı duyuyor hala
Gerçek olmadığını söyleyin bana.
Biliyorum ölüdür elim, kolum, başım…
Anlaşılan varmış hala dökecek gözyaşım.”
Düğün arifesindeki Victor Van Dort, evlilik yemini üzerinde çalışırken bir yanlış anlama sonucu kendisini ölmüş bir kadınla evlenmiş bulur. Ölü gelini ile yeraltının kaosunda çalkalanırken kendisini bekleyen canlı gelini Victoria’ya dönmenin yollarını arar.
Ölü Gelin, hem eğlenceli hem de oldukça dokunaklı bir hikayeye sahip. Filmde yaşayanlar dünyasının renksiz, cansız, durgun doğası ile ölüler aleminin hareketli ve rengarenk doğasının zıtlığı özellikle dikkat çekici. Yönetmen koltuğuna Tim Burton‘ın geçtiği film, stop-motion tekniğiyle çekilmiş. Cadılar Bayramı’nda hayatta olmanın anlamı üzerine düşünürken aşkı da hissetmek isteyenler için birebir! Tim Burton’ın hem gotik hem de eğlenceli olan tarzını seviyorsanız seçenekleriniz bu filmle sınırlı değil. “Beetlejuice”, “Sleepy Hollow”, “Edward Scissorhands”, “Dark Shadows”, “Frankenweenie” ve “Sweeny Todd” gibi pek çok filmiyle Burton, Cadılar Bayramı’nın yükünü tek başına omuzlayabilir.
Practical Magic
“Hepimizin içinde biraz cadılık var.”
Sally ve Gilly Owens (Sandra Bullock ve Nicole Kidman), farklı karakter ve eğilimlerde ama birbirine sıkıca bağlı iki cadı kız kardeştir. Kardeşler büyüyünce kendi yollarına giderler ama hüsranla sonlanan aşk hayatları onları yeniden bir araya getirir ve başlarındaki beladan kurtulmak için birlikte mücadele ederler.
Sıcak, eğlenceli ve büyüyle dolu bu romantik komedi; kız kardeşliğin ve ön yargılara karşın kendi kimliğine sahip çıkmanın önemini anlatırken “Kadın dayanışması yaşatır.” dedirtiyor. Griffin Dune‘un yönetmenlğini üstlendiği film, Alice Hoffman‘ın aynı adlı kitabından uyarlama.
Yılın bu büyülü zamanı için size hazırladığımız önerilerimiz bunlardı. Peki bu gece için sizin tercihiniz ne? Şaka mı şeker mi?
Kaynaklar
“A Girl Walks Home Alone at Night.” Başka Sinema. Erişim Tarihi 14 Ekim 2023.
“Anna Biller Interview: The Love Witch.” The Seventh Art. Erişim Tarihi 13 Ekim 2023.
“Bir Tim Burton Klasiği: Ölü Gelin’den 10 Sarsıcı Replik.” Wannart, Erişim Tarihi 14 Ekim 2023.
Gaiman, Neil. Çeviren: Niran Elçi. “Arka Kapak Yazısı.” Koralin ve Gizli Dünya, İthaki Yayınları, 2009.
“How The X-Files Influenced Future Films and Pop Culture.” CBR, Erişim Tarihi 12 Ekim 2023.
Shakespeare, William. Hamlet.
“The Breathtaking Monstrosity of Crimson Peaks: Allerdale Hall.” The Big Picture Magazine, Erişim Tarihi 14 Ekim 2023.