Steven Spielberg: Hollywood’un Gişe Rekortmeni

Editör:
Günsu Akçatepe
spot_img

Steven Spielberg ünlü bir Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. Aksiyon, bilim kurgu, korku ve tarihsel drama gibi pek çok türdeki çalışmalarıyla tanınır. Spielberg, gişe rekorları kıran Hollywood filmleriyle eş anlamlı hale gelen bir isimdir. Jaws (1975), E.T.: The Extra-Terrestrial (1982), Schindler’s List (1993), Jurassic Park (1997), Saving Private Ryan (1998) ve Lincoln (2012) gibi eserler onun başyapıtları arasında yer alır.

“Ne yaptığımı bilmiyorum, sadece çekiyorum.”

Tarihteki en başarılı ve sevilen filmlerden birkaçını çekmiş olan yönetmenin film yapım tarzı oldukça benzersizdir. Bunun nedeni Spielberg’ün izleyiciyi film izleyen sıradan bir kişi konumuna koymak yerine, izleyiciyle aksiyonun içindeymiş gibi hissetmesini sağlayacak şekilde iletişim kurabilmesidir.

NEW YORK NY MARCH 27 Steven Spielberg attends the Five Came Back world premiere at Alice Tully Hall at Lincoln Center on March 27 2017 in New York City Photo by Mike CoppolaGetty Images

Genç Yönetmenin Yükselişi

1946’da Cincinnati’de doğan Steven Spielberg’ün sinema endüstrisine karşı duyduğu sevgi ve saygı küçük yaşlardan itibaren başladı. Sinemada izlediği ilk film, Cecil B. De Mille tarafından yönetilen The Greatest Show on Earth’. Filmden oldukça etkilenen genç Spielberg, ailesinin ev sinema kamerasını kullanarak kamp gezilerini ve çevresindeki olayları kaydetmeye başladı. Kısa süre sonra ufak çaplı çekimlerini geliştirmeye karar veren Spielberg, anlatı filmleri çekmeye başladı. Farklı açılardan, ilkel özel efektlerle çekim denemeleri yapmaya çalıştı. On iki yaşına geldiğinde gerçek bir oyuncu kadrosu kullanarak bir senaryodan film yapmıştı. Giderek daha hırslı hale gelen genç yönetmen, sinema tarihinin en etkili yapımcılarından olma yolundaki kariyer basamaklarını tırmanmaya başladı.

directorsseriesnet

Spielberg on altı yaşındayken Firelight (1964) adlı uzun metrajlı bir bilim kurgu filmi çekti. Film “uzaylılarla karşılaşma” üzerine karmaşık bir olay örgüsüne sahipti. Babası filmi göstermek için yerel bir sinema salonu kiraladı. Bir gecede, filmi çekmenin maliyeti olan 500 doları geri kazandı. Firelight, aynı zamanda Spielberg’ün 1977’de yapacağı oldukça çarpıcı ve içsel filmi Close Encounters of The Third Kind’ın temel unsurlarını içeriyordu. 1977 senesine damgasının vuran yapım, Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi‘nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

tiffnet

Spielberg’ün lisedeki zayıf notları Kaliforniya Üniversitesi Film bölümüne girmesini engelledi. Ancak Long Beach’teki Kaliforniya Eyalet Koleji’ne kabul edildi. 1970 yılında İngilizce lisans derecesi ile mezun oldu. Kaliforniya eyaletinin resmi bir film programı olmadığı için sık sık sinemaya gitti ve bulabildiği her filmi gördü.

Yaşadığı hayal kırıklıklarına rağmen film tutkusundan vazgeçmeyen genç yönetmen, kısıtlı imkanlar doğrultusunda çektiği Amblin’ adlı kısa filmiyle hünerlerini bütün dünyaya duyurma şansı yakaladı. 1969 Atlanta Film Festivali‘ne katılan Spielberg “En İyi Kısa Film” dalında ödül aldı. Bu, onun profesyonel sinema kariyerinin başlangıcıydı. Aynı zamanda Venedik Film Festivali‘nde bir ödül daha kazandı. 24 dakika uzunluğundaki Amblin filmi, Spielberg’ün büyük bir Hollywood film stüdyosu olan Universal Studios ile uzun vadeli bir anlaşma imzalayan gelmiş geçmiş en genç yönetmen olmasına yol açtı.

Stüdyo yöneticileri, Mojave Çölü’nden okyanusa otostopla giden bir erkek ve kız hakkında basit bir hikaye olan Amblin’den o kadar etkilenmişlerdi ki onu 1970’in büyük hiti olan Love Story (1970) ile yayınladılar. Günümüzde Spielberg, kendi film yapım şirketi için de Amblin ismini kullanıyor.

The Directors Series

Gişe Rekorları Kıran Yapımları

Sugarland Express (1974)

Günümüz sinema tarihinin en etkili kişiliklerinden biri olan Steven Spielberg, Hollywood’un en tanınmış yönetmeni ve dünyanın en zengin film yapımcılarından biridir. İlk büyük yönetmenlik çalışması, onu yükselen bir yıldız olarak damgalayan, Goldie Hawn‘ın başrolünü üstlendiği The Sugarland Express (1974) adlı suç-drama filmidir. Gerçek hayattan uyarlanan film, kanunları çiğnemeye çalışan bir karı kocayı konu alıyor.

ilsiciliait

Jaws (Çeneler, 1975)

Spielberg’ü yönetmenler arasında uluslararası bir süper güç yapan asıl filmi Jaws (1975) uyarlamasıydı. Jaws filmini piyasaya sürdüğünden beri bir yönetmen, yapımcı ve yazar olarak ticari açıdan başarılı, eleştirmenlerce beğenilen olağanüstü bir statüye yükseldi. Üç ayrı alanda Oscar alan bu klasik köpekbalığı saldırısı hikayesi, yaz aylarının gişe rekorları kıran film serisi geleneğini başlattı. Serinin diğer yapımları Spielberg tarafından yönetilmese de sahip olduğu itibarın çoğunluğu Spielberg’e ait.

UniversalKobalShutterstock

Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları (1981)

Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları (1981), George Lucas‘ın yapımcılığında Steven Spielberg tarafından yönetilen 1981 yapımı macera ve aksiyon filmidir. Başrolde Harrison Ford‘un yer aldığı film, yılın en yüksek hasılatını elde eden eseridir. Hikâyede arkeolog Indiana Jones‘un, Nazilerin ordularını sonsuz bir güce kavuşturabilmek için aradıkları sandığın peşine düşmesi anlatılır. (Wikipedia) Spielberg Satürn En İyi Yönetmen Ödülü ve Boston Film Eleştirmenleri En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanmıştır.

efsanekareler

E.T.: The Extra Terrestrial (1982)

1982’de Spielberg, şimdiye kadar yapılmış en başarılı filmlerden biri haline gelen ve dünya çapında gişede en yüksek hasılatını yapan ikinci uzun metrajlı filmi E.T.: The Extra Terrestrial‘ı yönetti. Dünyada mahsur kalan uzaylı ile genç bir çocuğun arkadaşlığını konu alan film, 80’li yıllardan günümüze popüler kültüre damgasını vurmuş bir yapımdır. Spielberg, yönetmenliğinin yanında ürün yerleştirme pratiğine de öncülük etti. Hershey gibi çikolata markalarıyla anlaştı ve filmin tanıtılması yönünde E.T. konseptli çikolatalar piyasaya sürdü. Spielberg’ün bu alışılmadık yaklaşımı modern zamanın film endüstrisinde bir çığır açmıştı.

Amblin Partners

Jurassic Park (1993)

Jurassic Park (1993) ilginç senaryosuyla çıktığı andan itibaren büyük ilgi görmüş bir  bilimkurgu, macera ve aksiyon filmidir. Film, bir grup bilim insanının dinozorların klonlandığı adayı ziyaret etmesi ve dinozorların kafeslerinden kaçmasını konu alır. Jurassic Park’ın en etkileyici özelliklerinden biri gerilim sahnelerinde çalınan müzikler ve ikonik açılış tema müziğidir. Dinozorun yaklaştığını gösteren yakın çekim sahneleriyle birleşen müzik, gerilim yaratır ve seyirciye yoğun duygular yaşatır. Seyirciye yaşatılan bu etkileyici deneyimin arka planında ise Steven Spielberg’ün usta yönetmenliği yatar.

T100P

Schindler’s List (Schindler’in Listesi, 1993)

Nazi Almanyası‘nda geçen Schindler’s List (1993), yunan soykırımıyla ilgili Holokost olayını konu alıyor. Spielberg’ün ürettiği ve yönettiği bu epik tarihsel drama, onun en kişisel projelerinden birisidir. 1989’da Berlin Duvarı‘nın yıkılmasından sonra Holokost inkarcılığının ortaya çıktığını gözlemleyen Spielberg, tarihin kara lekelerinden olan bu olayı tüm gerçekliğiyle beyaz perdeye aktarmıştır.

Mubi

Spielberg’ün Sinematografisi

Steven Spielberg’ün yönetmenlik tarzıyla ilgili ilk fark ettiğiniz şey, çekimlerinin çok sessiz ve yumuşak bir yol izlemesi. Filmlerindeki müzik, diğer birçok yönetmenin kullandığı gibi yüksek sesli veya hızlı değil; bunun yerine, bir gizem ve gerilim atmosferi yaratmak için yavaş ve huzurlu.

Spielberg’ün yönetmenlik tarzının bir diğer özelliği de diğer yönetmenlerden çok daha fazla yakın plan kullanması. Yakın çekimler, duyguları uzun planlara göre daha net gösterdikleri için hikayenin daha iyi anlatılmasına yardımcı oluyor.

Örneğin Saving Private Ryan (1998) filminde Tom Hanks‘in karakterini ağlarken gördüğünüzde, bu sahne, karakterin nasıl hissettiğini kelimelerle anlatmak zorunda kalmadan ve sahnenin büyüsünü bozmadan 2. Dünya Savaşı sırasında ölen oğlu için yaşadığı duygu yoğunluğunu izleyiciye hissettirir.

High Def Watch

Steven Spielberg Hollywood tarihinde en ün ve yüksek hasılata sahip yönetmen ve yapımcıdır. Filmleri dünya çapında altı milyardan fazla hasılat yaptı ve Schindler’s List ve Saving Private Ryan gibi tarihsel dramalardaki çalışmalarıyla dört Akademi Ödülü kazandı. Bütün başarılarının yanında ona film yapım tarzını sorarsanız size bunun bir “tarz” olmadığını, sadece sinemayı kendince hayal etme yolu olduğunu söyleyecektir.

Kaynakçalar

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.