Şarkılarında aşkta hüsrana uğrayanların izler bulduğu, hafızalara kazınan parçalara imza atan Türk pop müziğinin efkarlı sesi Tanju Okan‘ı daha yakından tanıyalım.
Tanju Okan Kimdir?
Tanju Okan, 27 Ağustos 1938’de İzmir’in Tire ilçesinde gözlerini dünyaya açtı. Türk pop müziğinin mihenk taşlarından olan Tanju Okan; müzisyen ve sinema sanatçısıdır. Tanju Okan, ailesi sayesinde müzikle tanıştı. Müzik öğretmeni babası ve keman çalan annesinin söylediği şarkılarla büyüyen sanatçının Türk pop müziğinin efsanelerinden olmasının yolu küçük yaşlarda başladı. Beş yaşındayken ebeveynlerinin boşanmasıyla annesiyle yeni bir hayata başlayan Tanju Okan, annesinden müzik eğitimini aldı. Daha ilkokul yıllarında sesiyle dikkatleri üzerine çeken sanatçı, okul korolarında solistlik yaptı. Lise eğitiminden sonra müziğini geliştirmek için İtalya’ya giderek burada şan eğitimi aldı ve Türkiye’ye geri döndü.
Müzik hayatına Orhan Sezer’in orkestrasında başlayan sanatçı, Ankara’daki gece kulüplerinde Fransızca, İtalyanca ve İngilizce şarkılar söyledi. Her sanatçının mutlaka yolunun düştüğü İstanbul’a gelen Tanju Okan, Müfit Kiper Orkestrası‘na girmeyi başardı. Vasfi Uçaroğlu‘nun orkestrasında da yer alan sanatçı, dünyaya açılmasını sağlayan Balkan Melodileri Festivali‘ne katıldı. Türkiye’nin iki önemli sesi olan Erol Büyükburç ve Tülay German ile festivale katılan Tanju Okan, kendisini herkese ispat ederek büyük ödülü almaya hak kazandı. Dünyaya açılan sanatçı, Fransa’ya giderek ‘Kundurama Kum Doldu’ ve ‘İbibikler Öter Ötmez Ordayım’ adlı plak yaptı.
Sadece müzisyenlikle yetinmeyen Tanju Okan, beyaz perdeye de adını yazdırdı. Cüppeli Gelin, Yalancının Mumu, İçindeki Alev, Fakir Bir Kız Sevdim, Aşkın Kanunu filmlerinde yer alan sanatçı, asıl ününü yüreklere dokunan nağmeleri ve efkarlı sesiyle kazandı.
Müzik kariyerini Amerika’daki konserlerle bir adım öteye taşıyan Tanju Okan, ilk evliliğini de Nur Erbay ile yaptı ve oğlu Tansu’yu kucağına aldı. Evliliği kısa süren sanatçının evliliğinin bitmesinin nedeninin alkol olduğu söylendi. Sanatçının en yakın arkadaşları olarak bilinen alkol ve sigara, ileriki yıllarda şarkılarının sözlerine de yansıdı. ‘Dostlarım’ adıyla çıkan şarkıda Tanju Okan’ın yanından ayırmadığı ‘iki dostunu’ da görmek mümkün.
“Benim en iyi dostum içkim, sigaram
Onlarda terk ederdi olmasa param”
Sanatçı, bir süre kariyerinde duraklama yaşasa da efsane şarkısı ‘Hasret’ ile müzik piyasasına döndü. Şarkıda da geçen ‘efkar’ kelimesiyle bütünleşen Tanju Okan‘ın diğer şarkılarında da efkar sözcüğü dinleyicileri karşılıyor.
“Bu akşam çok efkarlıyım
Kalbim neden kan ağlıyor bunu bir bilsen sevgilim”
‘Hasret’, müzik dünyasında yeni tarz olarak çıkan aranjman ismiyle anılan Batı müziği parçalarına Türkçe sözler yazılmasıyla yapıldı. Tanju Okan‘ın diğer şarkılarında da görülen bu tarz, sanatçıya başarı kazandırdı. ‘Hasret’ ile altın plak ödülünü kazanan Tanju Okan, şarkıyı yazan Nino Varon‘a eserden kazanılan parayı düğün hediyesi olarak verdi.
Hikâyesi Gibi Efsane Şarkı: Kadınım
Sevilen şarkısı ‘Öyle Sarhoş Olsam ki’ ile başarısını tazeleyen Tanju Okan, imkansız bir sevdaya kapıldı. Sanatçı, İstanbul’un köklü ailelerinden birinin kızı olan Zerrin Erdoğan’a aşık oldu. Yeşilçam filmlerinden alışık olunan zengin ailenin, kızlarının ilişkisini onaylamaması senaryosu gerçek hayatta sanatçının başına geldi. Aşık olduğu kadının Amerika’ya gönderilmesi ile dünyası başına yıkılan Tanju Okan’ın aşk acısına arkadaşı, müzisyen Mehmet Teoman yetişti. O dönem eşinden ayrılan Mehmet Teoman, arkadaşının halini görerek, Serge Reggiani’nin ‘T’as L’air D’une Chanson’ şarkısına Türkçe sözler yazdı ve efsane şarkı ‘Kadınım’ı yarattı. Sözleri Tanju Okan’ın hali ile uyuşan şarkı, sanatçı tarafından provasız olarak okundu ve o kayıt değiştirilmeden bütün duygu yoğunluğuyla plak şirketine gönderildi.
“Eşyalar toplanmış seninle birlikte
Anılar saçılmış odaya, her yere
Sevdiğim o koku yok artık bu evde
Sen
Kıyıda köşede gülüşün kaybolmuş
N’olur terk etme, yalnızlık çok acı
Bu renksiz dünyayı sevmiştik birlikte
Sen, kadınım”
İmkansız aşkına sonunda kavuşan Tanju Okan’ın ikinci evliliği de çok uzun sürmedi.

Türk Popunun Efkarlı Sesinden Veda
Takvimler 1980’li yılları gösterdiğinde Tanju Okan, arabesk müziğin yükselişiyle geri planda kalarak Urla’ya yerleşme kararı aldı. ‘Yorgunum’, ‘Tanju Okan 95’ albümlerini çıkaran sanatçı, Urla’da sahne almaya devam etti. Ancak 1995 yılında siroz hastalığına yakalandı ve uzun süre acılar çekti. Kültür Bakanlığı ve POPSAV, sanatçı için gece düzenledi. Bu gecede Türk müziğinin önemli isimlerinden Sezen Aksu, Barış Manço ve Cem Karaca sahne aldı. Tanju Okan, 23 Mayıs 1996’da hayata gözlerini yumdu. Vasiyeti üzerine Urla İskele Kabristanı’na gömüldü. Urla’da sanatçı adına heykel ve kendi adını taşıyan park bulunmaktadır.
Kaynak
Mihrimah Antik Sahaf. “Tanju Okan’ın Hayatı ve Kadınım Şarkısının Hikayesi”. Erişim: 30.09.2023 Web
Kral Müzik. “Tanju Okan Kimdir?”. Erişim: 30.09.2023 Web