Tarih Boyunca Çeçen-Rus Savaşları I: Her Şeyin Başlangıcı

Editör:
Ece Günay
spot_img

Geçtiğimiz yüzyılın en büyük imparatorluklarından biri olan Sovyetler Birliği, 1991 yılında yıkılmıştır ve bu yıkılış beraberinde devletin birçok köşesinde çatışmaya sebep olmuştur. Bunlardan en büyüğü şüphesiz Kafkasya’da gerçekleşmiştir. Tarih boyunca Ruslarla sürekli olarak mücadele eden Çeçenler, Sovyetler Birliği’nin çözülmesi ile birlikte özgürlüklerine kavuşmak üzere son sürat isyana girişmişlerdir.

Çeçenleri Anlamak

Tüm bu yaşanan savaşları ve tarih boyunca süren anlaşmazlıkları anlamak için ilk olarak Çeçenleri ve komşu halkları anlamamız gerekir.

Çeçenistanın konumu Checnya Britannica

Çeçenler, Kuzey Kafkasya’da yaşayan bir halktır. Kendilerine ait özel bir kültüre ve dile sahip olan bu halk genel olarak, Rus halklarının yaşadığı bölgelere yakın olmalarına rağmen 16. yüzyıla dek Rus hâkimiyeti altına girmemişler ve nispeten özgür bir bölge olmuşlardır. Doğu ve Batı arasında bir köprü olarak da görev yapması nedeniyle Altın Orda Devleti ve Moğol İmparatorluğu ile tarih boyunca mücadele etmişlerdir. Her ne kadar bir dönem Gürcü etkisiyle Hristiyanlaşma dönemine girseler de daha sonraki yıllarda hızla Müslümanlaşmaya başlamışlardır.

Rusça’yı andıran ancak kesin çizgilerle ondan ayrılan Çeçence adında bir dil konuşan Çeçenlerin kültürü, Anadolu-Türk kültür anlayışına benzerlik gösterir. Büyüklere saygı, anne-babaya değer vermek gibi çoğu Türk kültürüne dair kavramlara Çeçen kültüründe de rastlamak mümkündür.

“Bela” ile İlk Karşılaşma

Rusların tarihinde çok önemli bir yere sahip olan IV. İvan ya da herkes tarafından bilinen adıyla Korkunç İvan döneminde Rus saldırganlığı hat safhalara ulaşmıştı diyebiliriz. Kendisi Moskova Knezliği‘ni kaldırarak Ekim Devrimi’ne dek ayakta kalacak Rus Çarlığı‘nı kurmuştur. Tüm Rusya’nın Çar’ı sıfatıyla kendisini Rusya’nın ilk Çar’ı ilan etmiş; böylece Rusya, Çarlık sistemine geçmiştir.

Korkunç İvanın bir portresi Korkunç İvan Kimdir ListeList

Tam da bu sırada, Çeçenistan kendi iç meselelerini çözmekte zorlanıyordu ve yardım için Korkunç İvan’a bir heyet gönderildi. Bunu fırsat bilen Çar, evlilik ile bir ittifak kurarak kendisini Çeçenistan’ın iç işlerine karışmakta hak sahibi yaparak bir nevi “işgal” etmiştir.

Bundan sonraki yıllarda Çeçenler, Ruslara karşı günümüze dek sürecek bir mücadeleyi başlatmışlardır. Rusların Hristiyan baskılarına karşın İslam, Çeçen halkı arasında bir “isyan” mücadelesinin bir parçası olarak görülerek daha da çok kabul görülmeye başlanmıştır. Bu sebeptendir ki neredeyse Rus topraklarında bulunan tüm bölgelerde yaşayan halklar öyle ya da böyle kendi dinlerini bırakmışken, Çeçenler günümüze kadar ulaşmayı başaran, zaman zaman aşırılığa kaçacak şekilde Müslüman olarak yaşamaya devam etmişlerdir.

Şeyh Mansur: İlk Örgütlü İsyanın Lideri

Yıllarca süren özgürlük mücadelesinden sonra Çeçenler ilk defa örgütlü bir isyana kalkıştı: Şeyh Mansur, aşırı-islamcı bir tavır ile kontrolü ele alarak isyanın ateşini yaktı. Ruslara karşı bu savaşı, yüzyıllar sonra bile anılacak olan “cihat” adı altında başlatmıştır. İmamların önderliğinde başlatılan bu harekete Müridizm adı verilmiştir. Rus savaşçıların 5 ay boyunca sert bir kayaya çarpmasını sağlayan Şeyh Mansur, mücadelesinin sonunda St. Petersburg‘a getirilip hapsedilmiştir ve 1794 yılında vefat etmiştir.

Şeyh Mansurun bir portresi Wikimedia

Her ne kadar Gazi Muhammed ve Mücahit Hamza gibi isimler daha sonra Müridizm hareketini devam ettirmeye çalışsalar da pek başarılı olamamışlardır. Bugün bile Kuzey Kafkasya halkları tarafından bir efsane olarak “Kafkas Kartalı” ya da “Rusya’nın Kâbusu” gibi lakaplarla anılan Şeyh Şamil‘in başa geçişine dek Rus boyunduruğu altında kalmaya devam etmişlerdir.

Bitmeyen İsyan Ateşi

Daha sonraki yıllarda Çeçenler, Rus-İran savaşları arasında ölüm kalım mücadelesi vermeye başlamıştır. Bu süre boyunca Mansur Uşurma gibi birçok dini lider de Kuzey Kafkas halklarının özgürlüğü için savaşmaya devam etmiştir. Hiçbiri elle tutulur bir sonuç elde edememiş ve sonucunda Rusların bölgede olan hâkimiyeti daha önce hiç olmadığı kadar güçlenmeye devam etmiştir.

Şeyh Şamilin bir portresi Şeyh Şamil biyografyacom

Tüm bu süre boyunca Çeçen halkına faydası olan lider Şeyh Şamil olmuştur. Neredeyse 25 yıl süren mücadelesi Ruslara bıkkınlık getirdi denilebilir. Ele geçirildiğinde dahi serbest bırakılıp kendisinin affedilmesi gibi birçok farklı yol denenmesine rağmen Ruslar, Çeçenlerin Şeyh Şamil önderliğindeki isyanını uzunca bir süre kırmayı başaramamıştır.

Şey Şamil’in kaderi kendinden önceki liderlerden çok da farklı olmamış ve o da Kuzey Kafkasya‘nın özgürlüğü yolunda canını vermiştir.


Kaynakça

  • AjansKafkas.”Kadirov, Şeyh Mansur’u neden sevmiyor?“. Web. Erişim:29.06.2023
  • Britannica.”Checnya, republic of Russia“. Web. Erişim:30.06.2023
  • BBC.”Checnya Profile“. Web. Erişim:30.06.2023
spot_img
Can Gulebaglan
Can Gulebaglan
“It makes no difference what men think of war, said the judge. War endures. As well ask men what they think of stone. War was always here. Before man was, war waited for him. The ultimate trade awaiting its ultimate practitioner. That is the way it was and will be. That way and not some other way.”

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.