Tarihe Tanıklık Eden 10 Dünya Destanı

spot_img

Ulusların tarihine yakından tanıklık eden, onların kültürlerinden, inançlarından ve yaşam biçiminden izler barındıran mucizelerle dolu, sürükleyici destanları merak ettiğiniz oldu mu hiç? Eğer cevabınız’evet’ ise işte sizin için dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan on destan:

1-) Manas Destanı: Kırgızlar tarafından 11-12. yüzyılları arasında oluşturulan destan Manas isimli yiğidin İslamiyet’i yaymak için ettiği mücadeleleri konu edinir. Manas Destanı’nda  Müslümanlık öncesi Türk kültürü, inancı ve yaşayış biçimine yer verilir. Lirik bir dille yazılmıştır. Bu destanın ilk derlemesini ünlü Türkolog Wilhelm Radlof yapmıştır. Destan, 7 bölüm 11.454 mısradan oluşmaktadır.

Image result for manas destanı

2-) İlyada Destanı: Yunanlara ait ünlü bir destan olan İlyada’da Yunanistan’daki Akhaka’lar ve Batı Anadolu’daki Truvalılar’ın savaşı ve bu savaştaki insanlar anlatılır. Bu destanı Homeros’un yazdığı varsayılır. 8. yüzyılda oluşturulan destan 24 bölüm ve 15.000 dizeden oluşur.

Image result for ilyada destanı

3-) Şehname Destanı: İranlılara ait olan Şehname Destanı, tarih öncesi dönemlerden Sasani İmparatorluğu’na kadar bulunan İran krallarını inceler. Masalımsı bir dili olan destanda mitolojik unsurlar da yer alır. Fridevsi’nin derlediği destan 10. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. 60.000 beyitten oluşur.

Image result for şehname

4-) Ramayana Destanı: Hintlilere ait olan Ramayana Destanı, Kosala Krallığı’nın prensi Rama’nın yaşadıklarını konu alır. Eski Hindu kültürü hakkında içerikler barındıran destan, günümüzde Hindistan’da geleneksel yaşam biçimi halini almıştır.  Hint halk ozanlarından biri olan Valmiki’nin derlediği destan 7 bölüm 24.000 beyitten oluşmaktadır. 

Image result for ramayana

5-) Igor Destanı: 12. yüzyılda Kuman Türkleri ile Rus Knezlikleri arasında gerçekleşen savaşı konu edinen Igor Destanı Ruslara aittir. Ritimli bir şiir diline sahiptir.

Related image

6-) Le Cid Destanı: Fransızlara ait olan Le Cid Destanı, İspanya’nın kahramanı Rodrigo Diaz ve Vivar’ın yaşamını konu edinir. Rodrigo, ‘Savaşçı Cid’ ismiyle anılır. 12.yüzyılın ortalarına doğru oluşturulan bu destan 3 bölümden oluşur ve edebi diliyle dikkat çeker.

Image result for le cid destanı özellikleri

7-) Gılgamış Destanı: Uruk kentinde hüküm süren ve ölümsüz olmak isteyen Gılgamış hükümdarının hikayesini anatır. Gılgamış, yarı insan yarı tanrı şeklindedir. Sümerlilere ait olan destan, Akat ve Sümer dilleriyle yazılmıştır.

Image result for gılgamış destanı özellikleri

😎 Nibelungen Destanı: Almanlara ait farklı farklı birçok hikayenin birleşmesinden oluşan Nibelungen Destanı’nın en önemli kahramanları Siegmund ve Siegelinde’nin oğlu Siegfried’dir. Pagan ve Hristiyan inançları hakim olan destan eski Warms şehrinde geçer.

Image result for nibelungen destanı

9-) Kalevala Destanı: Finlere ait olan Kalevala Destanı evren ve dünya üzerine görüş bildirir. Bilgelik ve erdemin faydalarından da bahsedilen destanda Leminkainen, İlmarinen, Vainamoinen, Lempa isminde dört farklı karakter vardır. Ellias Lönnrot tarafından derlenen destan 22.795 dize 50 şiirden oluşmaktadır.

Image result for kalevala

10-) Bozkurt Destanı: Türklerin soyu ve varolma öyküsünü anlatan Bozkurt Destanı, Çin tarihlerinde yer alan 3 farklı mitolojik hikayeye verilen ortak isimdir. 3 söyleyişten oluşur. 

Related image

Kaynak (Fotoğraflar)

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.