Terpsichore: Dansın İlham Perisi

Editör:
Ece Günay
spot_img

Antik Yunan mitolojisinde edebi ve sanatsal uğraşlarda esin kaynağı olduğuna inanılan dokuz adet tanrıça vardır. Türkçe’ye Musalar veya Müzler olarak çevrilen bu güzel ve becerikli ilham perileri Yunanca mousa, Latince muşa olarak isimlendirilmektedir (Erhat, 1996).

Musalar arasında muhtemelen en ünlüsü dansın ilham perisi olarak bilinen Terpsichore‘dur. Terpsichore, dans etmekten zevk almak anlamında gelmektedir. Yunanca’da sırasıyla zevk almak ve dans etmek anlamlarına gelen “terpsis” ve “khoros” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Terpsichore daha sonraları koro müziğinin ve şarkının da ilham perisi olarak kabul edilmiştir.

Terpsikhore teralamy

Yunan mitolojisindeki çoğu tanrıça gibi Terpsichore da çok güzel bir tanrıça olarak anlatılmaktadır. Fiziksel güzelliğinin yanı sıra yetenekli bir müzisyen olan Terpsichore, farklı enstrümanlar çalabilmektedir. Çeşitli sanat eserleri ve heykellerde çoğunlukla bir lir ile oturur vaziyette tasvir edilir. Ancak bazen flüt ile betimlendiği de olmaktadır.

Terpsichore tıpkı diğer ilham perileri gibi zamanın çoğunu Olimpos Dağı’nda Yunan Tanrılarını eğlendirerek geçirirdi. Festival, düğün ve cenazelerde sekiz kız kardeşi ile birlikte boy gösterirdi. Antik Yunan’daki sanatçılar Terpsichore’un ilhamından faydalanabilmek ve eserlerinin başyapıt olması için ona dualar eder ve adaklar sunardı.

Terpsichore’un Ailesi Hakkında

Terpsichore‘un soyağacına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Literatürde en kabul görülen rivayet ise Yunan şair Hesiod tarafından yazılan Theogony isimli eserine dayanmaktadır. Buna göre, Terpsichore, Olimpos Tanrılarının Kralı Zeus ile bellek tanrıçası Mnemosyne‘nin dokuz kızından biridir (Öztürk, 2018). Mnemsyne, Zeus ile beraber art arda dokuz gece geçirmiş ve ardından dokuz kız çocuğu dünyaya getirmiştir. İlham perileri olan bu dokuz kız çocuğunun her biri belirli bir sanat dalı ile ilişkilendirilmiştir. Dansın, müziğin ve şarkının ilham perisi olan Terpsichore’un kız kardeşleri Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polyhymnia, Terpsichore, Thalia ve Urania’dır.

İlham Perileri novasofya

Yunan mitolojisindeki çeşitli anlatılara göre Terpsichore’un birkaç çocuğu vardır. Antik Yunan ozan-filozoflarından olan Pindaros’a göre; efsanevi müzisyen Linus, Terpsichore’un oğullarından biridir. Fakat bazı kaynaklar Linus’u doğuranın Terpsichore’nin kız kardeşlerinden Calliope ya da Urania olduğunu ileri sürmektedir (Rhys, 2020). Terpsichore’nin ayrıca savaş tanrısı Ares‘ten de bir oğlu olduğu rivayetler arasındadır.  Biston isimli bu çocuk daha sonra Trakya kralı olacaktır.

Terpsichore’un çocukları arasında en ilgi çekici anlatı Sirenlerin annesi olması ile ilgili olsa gerek. Sirenler, Yunan mitolojisinde oldukça tehlikeli varlıklar olarak betimlenmektedir. Yarı kuş yarı kadın formunda olan bu yaratıklar, melodik sesleri ve söyledikleri şarkıların güzellikleri ile denizcileri cezbederler. Müzikteki yetenekleri sayesinde tuzağa düşürdükleri denizcilerin teknelerinin batmasına neden olarak denizcilerin ölümlerine yol açtıklarına inanılmaktadır (Öztürk,2018). Babaları nehir tanrısı Akhelous olan Sirenlerin müzikal becerilerini Terpsichore’dan aldığı ileri sürülmektedir. Fakat bazı yazarlara göre Sirenlerin annesi Terpsichore’un kızkardeşi olan Melpomene’dir (Erhat, 1996).

Sirenler oldskolskiportal

Terpsichore ve Sirenler ile ilgili diğer bir efsane de Terpsichore’un karakteri hakkında bize ipuçları vermektedir. Terpishore, güzelliği ve yeteneklerinin yanı sıra sevecenliği ve iyi huyluluğu ile de tasvir edilmektedir. Efsanelere göre; Sirenler dokuz ilham perisiyle bir şarkı yarışması yapmak ister. Yarışmayı ilham perileri kazanır fakat Terpsichore Sirenlerin kendilerine böyle bir meydan okumada bulunmasından çok rahatsız olur. Kardeşleriyle beraber kendilerini hakarete uğramış ve küçümsenmiş hisseder. Bunun sonucu olarak Sirenleri çok ciddi bir şekilde cezalandırır. Bir anlatıya göre bu ceza, ilham perilerinin bütün kuşların tüylerini yolarak kendilerine taç yapmalarıdır (Rhys, 2020). Bu hikâyeyi Terpsichore’un Sirenlerin annesi olduğu anlatısıyla beraber göz önüne aldığımızda Terpsichore’un da karanlık ve dikkat edilesi bir yanı olduğunu görmekteyiz.

Terpsichore ve Antik Yunan Kültürü

Yunan mitolojisinde müzik önemli bir yere sahipti; Antik Yunan kültüründe entelektüel ve medeni bir birey olmanın sembolü olarak görülmekteydi. Fakat o zamanların müzik anlayışının günümüz müzik anlayışından farklı olduğunu söylemekte yarar var. Müzik, enstrümant ve şarkı söylemenin yanı sıra dansı ve şiiri de kapsamaktaydı. Dolayısıyla dans da diğer sanat formları kadar kıymetliydi.

Jean Marc Nattier Terpsichore Muse of Dance useum

Antik Yunan’da dans, dini törenler ve mitlerin yeniden canlandırılması için de icra edilen bir sanattı. Bu yüzden dans, eğlence amacının yanı sıra Antik Yunan’daki dini hayat için de bir önem taşımaktadır (Caleb, 2018). İşte bu dans ve müziğin sosyal ve kültürel anlamı Terpsiphore’un mitolojik varlığının önemini ve manasını vurgulamaktadır.

Terpsichore’un Günümüze Etkisi

Antik Çağ’ın esin kaynağı Terpsichore, modern dünyada da etkisini sürdürmektedir. Günümüzde hâlâ bazı Yunan sanatçıların ona ilham için dua ettikleri söylenmektedir (Rhys, 2020). Dünyanın pek çok yerinde onun mirasını devam ettirmek için açılmış olan müzik ve dans okulları vardır.

Dansın ilham perisinin etkisini dilde de görmemiz mümkün. İngilizce’de dansla ilgili olmak anlamında terpsichorean diye bir sıfat bulunmaktadır. Terpsichore aynı zamanda, 1930’lardan bu yana pek çok film ve animasyonda karakter olarak yer almıştır. Örneğin, Shrek 3 filminde ve kitabında ve Disney’in 1997 yılı animasyon filminde gösterilmiştir. Bunlara ek olarak; Herodotus, Dante, T.S. Eliot, Charles Dickens ve George Orwelll gibi önemli yazarların eserlerinde kendisinden bahsedilmiştir.

Antik Çağlardan günümüze esin kaynağını olmayı sürdüren Terpsichore’un ilhamının sizi de bulması dileğiyle!


Kaynakça

spot_img
Ayşenur Günay
Ayşenur Günay
I think therefore I write

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.

Zülfü Livaneli – Zor Yıllar | Şiir Tahlili

Zülfü Livaneli'nin kaleminden hislerimize 'sığınak' olan Zor Yıllar şiirini çözümledik!