Müzik evrensel bir dildir. Bilmediğiniz bir ülkede tek başınıza kaldığınızı düşündüğünüz an bir karamsarlık hissedersiniz. İşte o anda sizi o karamsızlık duygusundan çekip kurtaracak şey, müziktir. Müzik, tanımadığınız insanlarla bir anda arkadaş olmanızı sağlar, okuduğunuz kitabın dünyasına girmenize yardım eder ve müzik, hislerinize tercüman olur.
Bu yazımızda sizlere Türk sanatçılarımızın çıkardığı yabancı albümlerden örnekler vereceğiz. Keyifli okumalar!
Baris Mancho
Ülkemizde rock müziğinin öncüsü olarak kabul edilen Barış Manço‘nun tek yabancı albümüdür. Tamamı İngilizce olan albüm, Belçika’da kaydedilmiştir. Baris Mancho albümü, 1977 yılında ülkemizde “Nick the Chopper” ismiyle yayımlandı.
Albümde yer alan şarkıların bir çoğunun Barış Manço’nun daha önceki şarkılarının yeni versiyonları diyebiliriz. Mesela “Lonely Man” şarkısı, Bebek adlı şarkının yeni bir versiyonudur. “Lucky Road” ise Yine Yol Göründü Gurbette şarkısının, “Emerald Garden” ise Nazar Eyle‘nin yeni versiyonlarıdır.
Yine albümde yer alan “Lonely Man” ve “Ride on Miranda” şarkıları ise daha sonra Nenni Bebek ve Hayır olarak tekrardan yorumlandı.
Albüm toplamda 11 şarkıdan meydana gelerek bizlere otuz dokuz dakikalık işitsel zevk sunmakta.
Albümde yer alan şarkıların çoğunluğunun bestecisi Barış Manço olmakla birlikte gözümüze bir halk ozanı çarpıyor. Âşık Veysel. Tell Me Old Man şarkısının bestecilerinde Âşık Veysel’in ismini görüyoruz. Şarkı, Uzun İnce Bir Yoldayım şarkısının İngilizce versiyonudur. Şarkıyı dinlemeye başladığınız anda türkünün tınısını duymaya başlayacaksınız.
İşte o şarkı:
Barış Manço‘nun Baris Mancho albümünün tamamını dinlemek için:
Theory of Change
Theory of Change, Kes grubunun gitaristi Emre Kula‘ya ait bir solo albümdür. Can Bonomo, Ceza ve eşi Sertab Erener gibi birçok bilindik isimle çalışan Emre Kula için müzik piyasasında sağlam iş çıkaran isimlerden diyebiliriz.
Kula’nın ilk albümü olan Theory of Change‘de yer alan şarkılar tamamen kendi bestesi. Albümü değerli kılan özellikler ise hazırlığının yaklaşık on yıllık bir sürece yayılması ve Duman, Vega ve Malt gibi efsane gruplarda çalmış isimlerin eşlik etmesi.
Üstelik albümde miksajdan sorumlu isim ise Grammy Ödülü sahibi ses mühendisi Dave Collins. Bu detay da albüme olan bakış açımızı etkiliyor haliyle. Lafı daha fazla uzatmadan sizleri Emre Kula’nın Theory of Change albümü ile baş başa bırakıyorum:
Dreamer
Albüm, Batu Akdeniz’in de dahil olduğu Heavy Sky grubunun ilk albümüdür. Toplamda on şarkıdan oluşan Dreamer, 2016 yılında dinleyiciler ile buluştu. 2016 yılında gerçekleştirdiği bir röportajda Akdeniz, ilk albümleri Dreamer’ın oluşum süreci hakkında şunları söylemiştir:
“Sanırım en unutamadığım an albümün son parçası ”Heavy Sky” ı yazmamdı. Dedemi kaybettikten bir gece sonra parçayı bitirmiştim. Çok ilginçti. Çok umutsuzdum. Bazen iyi bir şeylere inanmak istersin, iyi bir şeylerin olmasını istersin. Ama hayat hep kötü şeylerle karşına çıkar. ”Daha kötü ne olabilir?” dersin ve daha kötüsü seni bulur. Öyle bir dönemdi.”
İşte karşınızda Dreamer albümü:
KAYNAKÇA