Türkiye’de Rock Müziğin Tarihsel Gelişimi

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Rock müzik, dünya genelinde popüler ve oldukça sevilen bir müzik türüdür. Kökeni, 1940’larda popüler olan Rock’n Roll‘a ve 1960’larda gelişen British Invasion akımına dayanmaktadır. Tarihsel süreç içinde rock müzik, farklı şekillerde, farklı müzisyenlerle ve gruplarla karşımıza çıkmıştır. Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi kısa sürede rock müziğe olan ilgi artmaya başlamıştır. Bu ilgi sonucunda, Türk rock müziğinin başlangıcı olarak kabul edilen Anadolu Rock, 1960’larda ortaya çıkmıştır. Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray gibi isimler, Anadolu rock müziğini, psikedelik rock ile Türk halk müziğini birleştirerek temellendirmişlerdir.

1970-1980’li yıllara gelindiğinde ise soft rock, senfonik rock, alternatif rock, folk rock gibi çeşitli tarzlar ortaya çıkmıştır. Selda Bağcan, İlhan İrem, Mehmet Göreli gibi isimler bu dönemin önemli isimleri olmuştur. MFÖ, Bulutsuzluk Özlemi ve Yeni Türkü gibi gruplar ise bu dönemde öne çıkan gruplardan olmuşlardır.

1990-2000’li yıllarda Türk rock müziği daha da yaygınlaşmıştır. Bu dönemde hard rock, punk, metal, alternatif rock, soft rock, grunge gibi türler, kitleler tarafından daha fazla ilgi görmeye ve dinlenmeye başlamıştır. Kargo, Athena, Düş Sokağı Sakinleri, mor ve ötesi, Duman gibi gruplarla birlikte Şebnem Ferah, Teoman, Ogün Sanlısoy, Hayko Cepkin, Haluk Levent gibi isimler bu dönemde öne çıkan isimler olmuşlardır. Bu isimler aslında Türk rock müziğinde yeni bir dönemi başlatmışlardır. Anadolu rock esintileri ise Barış Akarsu, Murat Kekilli, Haluk Levent gibi isimler tarafından devam ettirilse de popülaritesini kaybetmeye başlamıştır.

Tarihsel süreçte giderek zenginleşen Türk rock müziği, 2010’lu yıllarda 1990 ve 2000’li yılların etkilerini taşımaktadır. Bu dönemde alternatif rock öne çıkmış ve Dolu Kadehi Ters Tut, Adamlar, Son Feci Bisiklet, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Büyük Ev Ablukada gibi günümüzde de var olan alternatif rock grupları ön plana çıkmıştır.

Türkiye’de Rock Müziğin Bazı Önemli Temsilcileri:

Barış Manço

Türk rock müziğinin önde gelen isimlerinden biri olan Barış Manço, Türkiye’de oldukça fazla sevilen sanatçılardan biridir. Anadolu rock müziğinin önemli temsilcilerinden biri olan Manço, Rock’n Roll ile Türk halk müziğini harmanlayarak farklı bir tarz ortaya koymuştur. Hem söz yazarlığı hem de müzisyenlik yapmış ve şarkılarında genellikle sosyal mesajlara yer vermiştir. Türk rock müziğinin popülerleşmesinde büyük katkısı vardır ve Barış Manço günümüzde de çokça sevilen ve dinlenilen bir sanatçıdır.

Cem Karaca

Türk rock müziğinin bir diğer önemli ismi Cem Karaca‘dır. Aynı zamanda Anadolu rock müziğinin de gelişiminde katkısı olan öncü isimlerden biridir. Karaca; Türk halk müziği, anadolu ezgileri ve folklorik ögeler ile rock, blues ve psychedelic rock gibi ayrı noktalarda bulunan tarzları harmanlayarak farklı bir tarz koymuştur ortaya. Şarkılarında sosyal ve politik mesajlara yer veriyor oluşu da ilgi çekmiştir.

Erkin Koray

Türk rock müziğine önemli katkıları olan ve birbirinden değerli eserler kazandıran bir isimdir Erkin Koray. Anadolu rock tarzında eserler ortaya koyduğu gibi arabesk rock türünde de eserler vermiştir. Kendine has tarzı ve elektro bağlamayı müzik dünyasına kazandırmasıyla ilgileri üzerine toplamıştır.

Şebnem Ferah

Şebnem Ferah, Türk rock müziğine asi ve isyankar tarzıyla damga vuran bir isimdir. Şebnem Ferah’ın müziği; alternatif rock, grunge ve post-punk gibi tarzları içerirken Türk müziği esintilerini da taşır. Kendine özgü vokal tarzı, güçlü sahne performansıyla ve şarkı yazarlığıyla dikkat çeken Ferah, Türk rock müziğinin popülerleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Teoman

Teoman, Türk rock müziğinin önemli ve başarılı isimlerinden biridir. Teoman’ın müziği, genellikle alternatif rock ve pop rock tarzlarını içermektedir. Şarkılarının sözlerindeyse içsel düşünceleri ve duygusal derinlikleri bolca yansıtır. Dinleyicileri üzerinde derin bir etki bırakan Teoman, geniş bir hayran kitlesine sahiptir.

Moğollar

Türk rock müziği denilince ilk akla gelen gruplardan biri Moğollar‘dır. Moğollar, geleneksel Türk müziği enstrümanları olan bağlama, cümbüş ve darbuka gibi enstrümanları rock müzikle birleştirmiş ve kendilerine özgü bir tarza sahip olmuşlardır. 1960’ların sonlarında kurulmuş olan ve Türkçe rock müziğinin öncülerinden olan Moğollar, günümüzde de çalışmalarına devam etmektedir.

Duman

Türk rock sahnesinde önemli bir yeri olan Duman grubu, bu türün geniş kitleler tarafından benimsenmesinde büyük rol oynamıştır. Kaan Tangöze’nin öncülüğünde kurulan Duman grubunun müziği, alternatif rock, grunge ve punk rock gibi tarzları içerirken Türk müziği motiflerini de barındırmaktadır.

mor ve ötesi

Türk rock müziğinin önemli temsilcilerinden biri de mor ve ötesi grubudur. mor ve ötesi’nin müziği, alternatif rock, indie rock ve post-punk gibi tarzları içermektedir ve şarkılarında duygusal yoğunluk ve derinlik ön planda tutulmaktadır. Tarzlarıyla ve sahne performanslarıyla dinleyicilerini kendilerine hayran bırakmaktadırlar.


Kaynakça

Pathyou. “Dünden Bugüne Türk Rock Müziği Tarihi’ni Bu Öğrenim Yolu ile Öğrenin”. Erişim: 05.06.2023. Web

Ders: Tarih. “Rock Müzik Nedir? Türkiye’de Rock Müzik Tarihi”. Erişim: 05.06.2023. Web

Beyruni. “Sevilen 10 Muhteşem Anadolu Rock Sanatçıları”. Erişim: 05.06.2023. Web

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.