Türkü ile Rock Müziğinin Karması: Geçmişten Günümüze Anadolu Rock

spot_img

The Beatles hit 50: In the summer of 1960, four Liverpool lads ...

1960’larda Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath gibi gruplarla başlayan rock müzik çılgınlığı dünyada oldukça ses getirmiş olup, etkisi elbette ki ülkemizde de görülmüştür ve bu etki hepimizin bildiği tarz olan Anadolu rockı doğurmuştur.

Türk halk müziği diye bildiğimiz türküler, rock müzikle birleşerek güçlü ve renkli bir müzik akımını oluşturdu. Türkü diyoruz, çünkü Anadolu rock müziğinde bildiğimiz elektrogitar ya da bateriden ziyade bağlama da kullanılmıştır ve elektro bağlamayı dünyaya kazandıran kişiler Erkin Koray ve Orhan Gencebay’dır.

Bu Toprakların Görüp Görebileceği En Harbici Müzik Akımı: Anadolu ...

 

Bu akım özellikle 1970‘lerde Erkin Koray, Cem Karaca, Haramiler, Barış Manço, Moğollar, Selda Bağcan gibi birçok önemli isimle başlamış ve genç, yaşlı demeden bu dönemdeki herkesi sözü ve alışılmadık müziği ile etkisi altına almıştır.

Genellikle aşk, özlem, bireysel yalnızlık, ayrılık, kadere sitem, acı gibi konular üzerine şarkılar yazılmıştır ve Anadolu müziğinin temel ögeleri olan davul, zurna gibi enstrümanlar da kullanılmıştır. Anadolu rock, sadece bir müzik tarzı değil aynı zamanda hayat tarzı haline de gelmiştir. Çünkü birçok kişi Barış Manço gibi saçını uzatıp yüzükler takmış; Cem Karaca gibi giyinmeye başlamıştır.

İNFOGRAFİK: Cem Karaca rahmetle anılıyor - Kültür-Sanat Son Dakika ...

1980‘lerde en parlak dönemini yaşayan Anadolu rock, darbe ve siyasi olaylar sebebiyle başkaldırış olarak algılanmış ve 80’lerin sonlarına doğru eski popülerliğini sürdürememiştir.

1995-96 yıllarından sonra Haluk Levent, Kıraç, Murat Göğebakan, Ogün Sanlısoy gibi isimlerle yeniden gündeme gelmiş ve Anadolu rock ile metal müziği birleştiren Pentagram grubu büyük bir hayran kitlesiyle karşımıza çıkmıştır.

Yıl 2017, hâlâ 'Bu şeytan icadı, çalmayın' diyenler var! - Keyif ...

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte Anadolu rock, dünyada da oldukça izlenmiş ve hayran kitlesi oluşturmuştur. Hatta dünyaca ünlü birçok müzisyene de ilham kaynağı olmuştur.

Fotoğrafta Yüzüklerin Efendisi‘nden tanıdığımız Elijah Wood’u hayranı olduğu Selda Bağcan’dan imza alırken görüyoruz. Selda Bağcan’a olan sevgisini, ona bakarkenki heyecanından anlayabiliriz.

 

King Gizzard & the Lizard Wizard 2010 yılında kuruldu.

Avustralyalı müzik grubu King Gizzard and The Lizard Wizard da bu akımdan oldukça etkilenmiş ve “Flying Microtonal Banana” albümünde Anadolu‘dan tınılar kullanmıştır. Dinlediğinizde adeta gözünüzün önünde Erkin Koray‘ı canlandıran bu albümün “Nuclear Fushion” şarkısını dinlediğinizde siz de Anadolu rocka ne kadar benzediğini fark edebilirsiniz!

Grup üyeleri, Erkin Koray ve Selda Bağcan‘a olan hayranlıklarıyla da Anadolu rocka olan sevgisini belli ediyor ve özellikle Erkin Koray‘dan esinlendiklerini söylüyor.

Günümüzde Anadolu rock, birçok farklı rock tarzına ayrılsa da, temelde konuları Anadolu‘ya dayanan ve kendi enstrümanlarımızın da kullanıldığı Batı müziğiyle harmanlanarak Flört, Pentagram, Kıraç gibi isimlerle yaşamaya devam ediyor.

Flört: 'İdam isteyenler mi, barış şarkıları söyleyenler mi dünyaya ...

Özellikle giyim tarzları ve saç sakal kesimiyle 80‘lerdeki tarzı yansıtan Flört grubu, Anadolu rockın yükseliş dönemini yaşantımıza yeniden davet ediyor.

Rock müziğinin Türkiye‘deki sürecinden bahsettik ve sizler için Anadolu Rock tarzında dinleyebileceğiniz bir Spotify Çalma Listesi hazırladık! Listeye buradan ulaşabilir ve keyifle dinleyebilirsiniz!


Kaynakça

KARAYAKA Kenan, Anadolu Rock Müziğinin Oluşum ve Gelişim Sürecinin Değerlendirilmesi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2004.

 

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.