Oyuncu, senarist, yönetmen, yazar, müzisyen, yapımcı, seslendirme sanatçısı ve ressam… Yani, hayata sadece TV’de rol aldığı dizilerle ve sinemada izlediğimiz filmlerle değil birçok alanda imza bırakmış ve bırakmakta olan bir kişilik. Tam da bu sebeplerle bir rönesans insanıdır diyebiliriz Uğur Yücel için. Ancak bu kadar yönü olmasına ve birçok başarılı yapımda yer almasına rağmen bir röportajında “Hayallerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?” diye sorulduğunda “Görünmeden yaşamak istiyordum. Olmadı.” şeklinde cevap verecek kadar nevi şahsına münhasır, yine başka bir röportajında “Para sizin için ne ifade ediyor?” diye sorulduğunda ise “Bana bir tekne ve iki odalı ev yeter.” diyecek kadar da içten ve alçak gönüllü… Türk sinemasının bu bol nitelikli, her ne kadar ketum rollerde oynasa da özünde yufka yürekli ve samimi yüzünün yaşamına, kendisini tanımak isteyenlerle, burada açtığımız ufak pencereden gelin bir bakalım!
26 Mayıs 1957 İstanbul Doğumlu ve Aslen Vanlı
Ailesinin kökleri Van’a dayanmasına rağmen İstanbul’da doğup büyümüş olan Uğur Yücel İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümünü bitirmiş ve profesyonel yaşamına 1977 yılında adım atmıştır. Konservatuar yıllarında Yıldız Kenter, Melih Cevdet Anday, Sabahattin Kudret Aksal, Haldun Taner, Ahmet Gülhan, Şener Şen, Ertem Eğilmez ve Yavuz Turgul gibi birçok önemli isimle beraber çalışma fırsatı yakalamış ve her birinden edindiği çok değerli deneyimlerle kariyeri şekillenmiş. Kendisi de konservatuar dönemi için, röportajlarından birinde “Hayatımın döndüğü yer” ifadesini kullanmış.
Oğlu İçin “Dostum” Diyen Sevgi Dolu Bir Baba
Uğur Yücel kendisi gibi tiyatrocu/oyuncu olan Derya Alabora ile 1983 yılında hayatını birleştirmiş, 1985 yılında da Can Yücel isimli çocukları dünyaya gelmiş. Can Yücel de meslek seçimi konusunda anne ve babasını örnek almış ve onlar gibi sanat dünyasında ilerlemiş, bugün kendi aile bireyleriyle de beraber çalıştığı yapımlara imza atmış bir yönetmen, aynı zamanda da babasının “dostum” olarak ifade ettiği ortağı.

Muhsin Bey (1987), Selamsız Bandosu (1987), Arabesk (1988), Eşkıya (1996) gibi sinemamızın başyapıtlarından olan birçok yapımda önemli rollerde oynayan Uğur Yücel’in diğer filmleri arasında Cinayet Süsü (2019), Balalayka (2000), Ejder Kapanı (2010) sayılabilir. Ayrıca Yücel, New York I Love You (2008) ve Aşka Ruhunu Kat (2009) gibi filmlerle yurt dışına açılmış başarılı ve deneyimli bir oyuncudur.

En az oyunculuğu kadar başarılı olan yönetmenliğiyle de kendinden söz ettiren Uğur Yücel’in ilk yönetmenlik deneyimi yayınlandığı dönemde reyting rekorları kıran dizi İkinci Bahar’mış (1999). Hayatımın Kadınısın (2006), Ejder Kapanı (2009), Benim Dünyam (2013) gibi filmler de yönetmenliğini yaptığı diğer önemli yapımlar arasında. Yönetmenlik yapma kararını Fellini‘nin Amarcorde (1973) adlı filmini izledikten sonra almış. Yönetmen kelimesinin kullanımıyla ilgili Fransızcadaki “gerçekleştiren” anlamıyla kullanılmasını sevdiğini yine bir röportajındaki ifadelerinde görüyoruz. Ayrıca yönetmenliğini de oyunculuğundan daha çok beğenirmiş. Hatta kendisine sorulduğunda, ileri düzey mütevaziliğinden ötürü, birçok alanda aslında kendini gerçekleştirmiş olarak görmese de oyuncuya yaklaşma ve oyun alma konusunda kendini çok başarılı bulurmuş.

Uğur Yücel önemli yapımların senaristliğini de yapmış bir isim. Bunlardan biri de hem yazdığı hem yönettiği ve birçok prestijli ödül kazanan Yazı Tura (2003) filmi. Filmde Kenan İmirzalıoğlu ve Olgun Şimşek gibi önemli isimleri de başrolde görüyoruz. Kendisi aslında bu filmle ve başka birçok yapımla çokça ödül kazanmasına rağmen onları evde sergilemeyip arkadaşlarına veren biriymiş.

Uğur Yücel ayrıca Hırsız Polis (2005), İçerde (2016), Kırmızı Oda (2021), Uysallar (2022) gibi dizilerde de TV ekranlarında yer almış biri. Kendisi aynı zamanda da bir müzisyen, hatta müzik yapımında yer aldığı filmlerden biri de çıktığı döneme damgasını vuran yapımlardan biri olan Gemide (1999) filmi.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi rönesans insanı tanımını tam anlamıyla gerçekleştiren başarılı sanatçının aynı zamanda “Yağmur Kesiği” adında Can Yayınları’nda basılmış bir de öykü kitabı var.

Sanatçının bu sezon için oğlu Can Yücel’in yönetmenliğini yaptığı bir de oyunu var: Neyzen Tevfik “Hiç”. Uğur Yücel’i bir de tiyatro sahnesinde izlemek isteyenlere duyurulur!
Pandemi döneminde İzmir’de kaldığı otelde kendisine resim atölyesi bile oluşturmuş. Bir de ressam… Daha ne olsun!
Kaynakça
Biyografya. “Uğur Yücel”. Erişim: 09.04.2023. Web
Ayşe Arman. “Uğur Yücel”. Erişim: 09.04.2023. Web
Hürriyet. “Kimi yaratıklarla aynı işi yapıyor olmak tuhaf değil mi?. Erişim: 09.04.2023. Web
Sabah. “Duayen Oyuncu Uğur Yücel: Hayat kimseye elem keder bırakmadan geçsin gitsin.” Erişim: 09.04.2023. Web