Volvox: İlk Türk Kadın Rock Grubu

spot_img


Türk Rock müziğinin kraliçesi olarak kabul edilen Şebnem Ferah tarafından Bursa’da kurulan grup, dönemin ön yargılarına maruz kalsa da zamanla mekânlarda vazgeçilmez bir grup halini almıştır. Her üyesi ayrı ayrı ünlü olan bu gruba göz atmak ister misiniz?

Grubun Kurulması

Grup 1988 yılında Şebnem Ferah tarafından kurulmuştur. Bursa’da kurulan hard rock grubunun üyeleri; Şebnem Ferah (elektro gitar-vokal), Duygu Karpuz (gitar), Ebru Bank (bass), Gül Ağırca (davul) ve Özlem Tekin (klavye-geri vokal)’den oluşmuştur. Ebru Bank’ın gruptan ayrılmasıyla yerine Buket Doran dahil olmuştur.

Grup, Şebnem Ferah lisedeyken kurulmuştur. İlkokuldayken ailesi tarafından mandolin kursuna yazılan Ferah, okul orkestrasında solist olmuş ve ardından Volvox’u kurmuştur. Ailesinin bu konuda onu her zaman desteklediğini röportajlarda görmemiz mümkün. Gül Ağırca ve Ebru Bank’ın ailesi başlarda karşı çıksa da sonradan onay vermişlerdir.

Grup ilk başlarda tamamı kadınlardan oluşması nedeniyle çeşitli ön yargılara maruz kalsa da çoğu mekânın vazgeçilmez grubu haline gelmiştir ve bu ön yargıları yıkmayı başarmıştır.

Özlem Tekin’in Gruba Dahil Olması

İlk başlarda Özlem Tekin ile yalnızca mekânlarda çalmak üzere anlaşan grup, Tekin’in klavye ile destek verebileceğini öğrendiğinde Volvox’un tüm çalışmalarına onu da dahil etmişlerdir. Daha önce de çeşitli gruplarda solistlik yapan Özlem Tekin, Volvox‘da geri vokal yapmaya başlamış ve gruba farklı bir hava katmıştır.

Grubun Aldığı Tepkiler

İlginçtir ki zamanında en çok tepkiyi kızlardan almış grup. Grubun bir röportajında bu bilgiyi görmek mümkün. “Çünkü kızlarımız dünyaya at gözlüğüyle bakıyorlar. Gelişmek, değişmek onlar için sadece biçimsel. Yani kafalarda hiçbir gelişme yok” diyerek eleştirmiş zamanının kızlarını Şebnem Ferah.

Erkeklerden daha yapıcı eleştiriler aldıklarını belirten grup, başlarda bu işin “erkek işi” olduğunu savunup, alaycı gözlerle onları eleştiren erkekler de olduğunu ancak başarılarını kabul ettirdikten sonra bu bakış açısının yavaş yavaş değiştiğini söylemiş.

Grup sahneye ilk çıkmaya başladığında Sadece müzikleri ile konuşulmalarını istediklerinden makyaj yapmamış ve oldukça sıradan kıyafetler giymiştir.

Grubun Favorileri

Grup üyeleri, yaptıkları röportajlarda kimleri dinledikleri sorulduğunda Türk olarak; Asım Can ve Pentagram, Yabancı olarak; Rainbow, Guns N’Roses, Satriani ve Deep Purple cevabını vermişlerdir. “Biz Metallica‘yı aştık” gibi ukalalık yapanlara ise “Biz hala aşamadık, Metallica dinliyoruz.” cevabını vermişlerdir.

Şebnem Ferah o zamanlar ODTÜ İktisat’da, Duygu Karpuz Boğaziçi Felsefe’de, Ebru Bank Boğaziçi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda Gül Ağrıca ise Marmara Güzel Sanatlar’da Endüstriyel Tasarım okumaktaydı. Farklı yerlerde olsalar da Volvox onlar için önemliydi ve gruplarını hiç aksatmamışlardı.

Grubun Dağılması

1994 yıllarında Grup yeni albüm kayıtları düşünse de çeşitli sebeplerden bunu gerçekleştirememişler ve ardından da Özlem Tekin ve Şebnem Ferah gruptan ayrılarak müzik kariyerlerine tek başına devam etmişlerdir. Oldukça da başarılı olan ikili, yaptıkları albümlerle ve kliplerle ödüller alıp Türk rock müziğinin vazgeçilmezleri arasına girmişlerdir.

Özlem Tekin

1994 yılında gruptan ayrıldıktan sonra solo kariyerini sürdüren Tekin, ilk olarak “Kime Ne” adlı albümünü piyasaya sürmüş ve bu albümle en iyi çıkış yapan sanatçı ödülü almıştır. Ardından Öz (1998), Laubali (1999), Tek Başıma (2002), 109876543210 (2005), Bana Bi’şey Olmaz (2010) ve son olarak da Kargalar (2013) albümlerini çıkarmış ve hepsi de büyük ilgi toplamıştır. 2013’den bu yana herhangi bir albüm ya da konser girişimi olmayan Tekin’in müziği tamamen bırakması Ogün Sanlısoy‘un “Müzikle bağını kopartıp inzivaya çekildiğini” belirtmesiyle kesinlik kazanmıştır.

Şebnem Ferah

1994’de grubun dağılmasıyla Şebnem Ferah da 1996 yılında çıkardığı “Kadın” albümüyle solo kariyerine başlamıştır. Bu albüm hala Türkçe rock müzik kategorisinde en değerli albümlerden biridir. 1999, 2003 ve 2005 yıllarında rock müzik kategorisinde en iyi kadın müzik ödüllerine sahip olan Ferah, günümüzde bile hala Türk rock müziğinin kraliçesi olarak kabul ediliyor. “Kadın” albümün ardından Artık Kısa Cümleler Kuruyorum (1999), Perdeler (2001), Kelimeler Yetse (2003), Can Kırıkları (2005), Benim Adım Orman (2009), Od (2013), Parmak İzi (2018) albümlerini çıkarmış ve büyük beğeni kazanmıştır. Özellikle 10 Mart 2007’de İstanbul’da verdiği konser hala Türkiye’de en çok satılan konser  DVD ve CD’si olmuştur.

Grubun Konser Kayıtları

Kaynakça

 

 

 

 

 

spot_img
Gaye Nur Karabay
Gaye Nur Karabay
"yaşadım" diyebilmen için

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.