Yabancı Dilde Oscar Ödülü Kazanan En İyi 10 Film

spot_img

Parasite/ Bong Joon-ho/ 2019

Güney Kore yapımı olan bu filmde sınıfsal arası farklar iki ailenin bir şekilde iç içe giren hayatları üzerinden anlatılıyor. Yönetmen bu sınıfsal farklara tamamen farklı bir perspektiften bakarak Güney Kore’ye ilk ve tek Oscar ödülünü getiriyor. Filmimiz; Seul’un bakımsız sayılabilecek mahallesinde yaşayan Kim ailesinin oğullarının, oldukça zengin olan Park ailesinin yanında çalışmaya başlamasıyla sürüp giden bir olay örgüsüne sahip. Adına yaraşır bu film izleyenleri her bir saniyesiyle ekrana kilitlerken ekonomik sınıfsal farkları gözler önüne seriyor.

Bir Ayrılık/ Asghar Farhadi/ 2011

İran yapımı bu filmimizde ise ülkeyi terk etme meselesi yüzünden boşanma evresine gelen bir çiftin yaşadığı ikilemleri anlatıyor. Kızının daha iyi şartlarda büyümesini isteyen bir anne ve alzheimer babasını yalnız bırakmak istemeyen bir baba arasında geçen olayların çiftin çocukları üzerindeki etkisini bu filmde görmek mümkün. Katmanlı bir hikaye örgüsüne sahip bu filmde çok farklı ayrılık temaları da işlenmekte. Ustaca oluşturulmuş diyalogları ve muazzam oyunculuklarıyla filmimiz 2012’de ”Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’nı” kazanmıştır.

Hayat Güzeldir/ Roberto Benigni/ 1997

İtalya yapımı olan bu filmde yönetmenimiz aynı zamanda başroldür de. İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan trajik Yahudi katliamını spesifik bir biçimde bir aile üzerinden anlatan filmde ailesi için fedakarlık yapan bir baba ve Yahudi olmamasına rağmen ailesi için toplama kamplarına giden trene atlayan bir annenin hikayesini görüyoruz. Sadece ”Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’nı” almakla kalmamış pek çok ödüle de layık görülmüştür.

Annem Hakkında Her Şey/ Pedro Almodovar/ 1999

Bir İspanya- Fransa ortak yapımı filmin oyuncu kadrosunda Cecilia Roth, Marisa Paredes, Antonia San Juan, Penelope Cruz ve Candela Peña yer almakta. Kadınlık, aile gibi kavramlar üzerinden hikayesini anlatan film 2000 yılında İspanya’ya Yabancı Dilde En İyi Oscar ödülü’nü kazandırmıştır.

İçimdeki Deniz/ Alejandro Amenábar/ 2004

Başrollerinde Javier Bardem ve Belen Rueda’nın yer aldığı bu filmde; eski bir makinist olan Ramon’un bir kaza sonucu hiçbir uzvunu kullanamadığı bir duruma gelmesi ve çektiği acıları dindirmek için ötenazi istemesi çarpıcı bir dille izleyiciye aktarılıyor. Yıllarını deniz manzaralı bir odada geçirmek zorunda kalan Ramon’un hayatla olan bağlantısını konu alan bu film aynı zamanda yine pek çok farklı ödüle de layık görülmüştür.

 Another Round/ Thomas Vinterberg/ 2020

Danimarka yapımı filmde, Danimarka’nın bir kasabasında her biri lise öğretmeni olan dört arkadaşın insanın kanında alkol eksikliğiyle doğduğu ve ancak bu eksiklik giderildiğinde özgüvenli ve tekdüzelikten uzak bir yaşam sürdüklerini söyledikleri teoriyi test etmeleri konu alınır. Mads Mikkelsen’in başrol olduğu film modernitenin yalnızlaştırdığı insanların hayatlarındaki monotonluğa çözüm anlayışlarını perdelere taşıyor.

Roma/ Alfonso Cuarón/ 2018

Yönetmenin çocukluğunda yaşadığı mahalleye ithaf ettiği bu filmde, 1960 yıllarının orta sınıf bir ailenin hizmetçisi ve işvereni konu alınır. Netflix’in katkı sağladığı bu film çarpıcı konusunun yanı sıra sahneleriyle de izleyiciyi büyülüyor.

Saul fia- Son of Saul/ László Nemes/ 2015

Macaristan yapımı filmimizde Yahudi soykırımının yıkıcılığı bir kez daha gözler önüne serilir. Filmde bir toplama kampında çalışan Saul adında bir adamın oğlu yerine koyduğu bir cesedi uygun bir şekilde gömmek için verdiği çaba ele alınır. Yönetmenin ilk filmi olan Son of Saul benzerlerinden oldukça farklı ve çarpıcı dramasıyla yepyeni bakış açılarına kapı aralar.

The Live of Others/ Florian Henckel von Donnersmarck/ 2006

Yönetmenin ilk filmi olan The Live of Others, şüphelilerin telefonlarını ve hayatlarını dinleyerek istihbarat sağlayan bir memurun, şüphelendiği bir yazarı dinlemesiyle onların hayatlarına dahil olmasını konu alır. Film 1980’lerde Doğu Almanya‘da geçen olay örgüsünü konu alır.

The Secret in Their Eyes/ Juan José Campanella/ 2009

Arjantin sinemasının önemli oyucularını yer aldığı bu filmde, eski bir hukuk müşaviri olan karakterimizin yıllar önce yaşanmış ve çözüme kavuşmamış bir tecavüz vakasını emekli olduktan sonra yazma kararı konu alınıyor. Kitabı yazmaya karar vermesiyle birlikte eski defterler birer birer açılıyor ve bu eski müşavirin vakayı çözmeye olan inancı da artıyor. Fakat bununla birlikte eski saplantıları da geri gelmeye başlıyor. Vakayı adım adım gözlemlediğimiz bu film yayına alındığında gişe rekorları kırmayı başarmış ve izleyiciyi etkileyici konusuyla ekrana bağlamıştır.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.