Özellikle çocuk edebiyatına birçok eser veren ve mizahi üslubuyla insanların kalbini kazanan Yalvaç Ural, memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Hayatı boyunca edebiyatın içinde olması ve müziğe olan ilgisiyle bilinen Ural’ın yaşamını ve edebi kişiliğini yakından inceleyelim.
Hayatı
1945 yılında Konya’da dünyaya gelen Yalvaç Ural, memur bir ailenin çocuğu olması nedeniyle sürekli taşınmak zorunda kalmış ve öğrenimini farklı illerde tamamlamıştır. Liseden sonra gazeteciliğe merak duymasıyla bu bölümü kendisine meslek seçen Ural, Milliyet Gazetesi‘nde editör olarak işe başlamıştır. Aynı zamanda büyük bir ilgi beslediği müziğe, edebiyata yönelmeden önce büyük bir ağırlık vermiş ve senelerce ünlü orkestra ve sanatçılarla birlikte çalışmıştır. Sanatçı ruhunu her yaptığı işte ortaya çıkarmıştır Yalvaç Ural.
Yalvaç Ural’ın ailesi, babasının siyasi görüşü yüzünden bir dönem Ural’ın özlemle bahsettiği ve kayak yapmayı ilk öğrendiği yer olan Sarıkamış’tan Konya’ya sürgün edilmiştir. Babası Karapınar’da kalırken ilkokul öğretmeni olan annesi Ereğli’ye atanmış ve çocuklar annenin yanına verilmiştir. Zorlu dönemlerden geçen Ural, her şeye rağmen mücadelesini hayata daha sıkı tutunarak gösterir. Liseye geçtikten sonra zevkleri de şekillenen Ural’ın artık iki tutkusu vardır: Edebiyat ve müzik.
Müzisyenliğe merak saldığı yıllarda gece kulüplerinde vakit geçirmeye başlayan Yalvaç Ural’ın müzik kariyeri, babasının onun geleceğinden kaygılanması ve onu bir fabrikada çalışmaya göndermesiyle askıya alınmıştır. Fabrikada çıkan bir grev sonucu işinden atılan Ural, burada edebi kimliğini keşfeder. Müzik Satan Çocuklar, Bir Gök Dolusu Güvercin ve Kulağımdaki Küçük Çan kitaplarını çalıştığı yıllarda kaleme alır. Ural, hayatının her alanında kazandığı tecrübeler sayesinde neyin peşinde koşmak istediğinin kararını verebilen özgür bir birey olmuştur.
Gazeteci Kimliği ve Yayıncılığa Olan Sevdasıyla Ural
Her ne kadar gazetecilik yapsa da yayıncılığa da büyük bir ilgi duyan Ural, meslek hayatı boyunca çocuk edebiyatını farklı bir kefeye koymuştur. Gazeteci kimliğiyle mizah ve magazin sayfalarında yazarken diğer yandan çocuk dergileri yayımlar. Yeniliğe açık olan gazeteci, çocuk edebiyatına yönelik gelişimleri Türk edebiyatına katan değerli bir isimdir. Eserleri sadece yurtiçi değil yurtdışında da büyük ilgi gören Yalvaç Ural’ın birçok eseri farklı dillerde yayımlanmıştır. Bu eserlerin dünya çapında da belli bir etki oluşturmasıyla çalışmaları fark edilen Ural, pek çok ödül almıştır.
En önemli ödüllerinden bazıları;
2. Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı birincilik ödülü, Milliyet Sanat Dergisi Oyun Ödülü, Polonya Gülümseme Nişanı, TÖMER Yılın En İyi 10 yazarı ödülü, 1987 TRT Yılın En İyi Çocuk Yazarı ödülü.
Anılarından Esinlenerek Yazdığı Eserler
Bir memur çocuğu olan Ural, verdiği röportajlarda da çok kez taşındığını belirtmiştir. Farklı illerde farklı insanlarla başladığı hayata adapte olma sürecindeki yaşadığı anılar, eserlerini yazarken ona ilham kaynağı olmuştur. “Korkulu Bir Gün” eserini, Karapınar’a ilk taşındığı zamanlarda yaşıtı çocuklarla yüzmeye gittiği derede onlarla arkadaş olabilmek için sülüklü derede yüzmek zorunda kaldığı anısından esinlenerek yazmıştır.
Lise yıllarında psikoloji öğretmeninin verdiği ödevler ve sosyal çevresi sayesinde psikoloji ve felsefeye ilgi duymaya başlamıştır. Tam o dönemlerde yazın hayatına başlamadan önce nelere önem vermesi gerektiğini görmüş olan yazar, yazdığı eserlerde realist bir yaklaşım sergiler. Çünkü elde ettiği kazanımlar ona toplumla bütünleşmenin önemli olduğunu ve topluma hitap edebileceği bir dilde yazdığında sempati kazanacağını öğretmiştir.
Ural’ın hayatında iz bırakan şeylerden biri de babasının makam aracı olarak kullandığı motosikletidir. Yazdığı bütün kitaplarda o motosiklete olan özlemini dile getirir. Bu motosikletin hayatında bu kadar büyük bir yer kaplamasının nedeni ise aracı aile motosikleti olarak kullanmalarıdır. Çocukluğunun yaşayan kanıtı olarak görür bu makam aracını…
Heveslerinin Ardından İlerleme Yolculuğu
Şiir yazmaya başladığı ilk zamanlarda şiirlerine ilgi görülmediğini belirtmesi herkesin yaşadığı zor dönemlerden onun da geçtiğinin kanıtıdır. Yaratmak istediği etkiyi göremediği ilk yıllarda kendisini müziğe verir ancak bu bekleyişin başarılı sonucunu bir şiirinin Metin Eloğlu tarafından resmedilmesiyle görür.
Yazın hayatına başladığı dönemde edebiyatta yoğun bir eleştiri kültürü olmasının onun açısından başarısını arttırmakta tampon görevi gördüğünü söyleyerek yazdığı her eseri yorumlarına güvendiği ustalarına okutmayı ihmal etmediğini de belirtir.
Çocuğu Yalnızca Çocuk Olmaya İten Edebi Tavrı
Milliyet Çocuk, Milliyet Kardeş, Güm Güm, Miço gibi çocuk dergilerini ve daha birçok çocuk yayınını yöneten Yalvaç Ural, çocuklara yönelik yoğun ilgisinin amacının her çocuğu yazmaya itmek değil sanatsal ve edebi hassasiyet kazanmalarında ön adım olmayı istemek olduğunu belirtmiştir.
Çocukların yetiştirilme sürecinde anne babaların tavrını inceleyen Ural, bu davranışlara dair düşündürücü eleştiriler getirir. Ona göre, bir çocuğu çok küçük yaşlarda edebiyata ve sanata iterek her çocukta bu ilginin olduğunu dayattıracak şekilde davranılması büyük bir hatadır. Çocuklar o yaşlarda gülüp eğlenebilmeli ve eğlendiklerinden şahsi dersler çıkarabilmelidir. Sunulan hiçbir deneyimin amacı onların gelecekteki rollerini yönetmek üzerine olmamalıdır.
Yalvaç Ural, edebiyata ve müziğe katkılarının dışında çevreye duyarlı ve toplumla iç içe bir insandır. Kendini her alanda geliştirmeyi sevdiğini belirten gazeteci-yazar, yazdığı eserlerdeki yansıttığı pozitifliğe şahsi yaşamında da sahiptir. Okumayı ve gezip görmeyi seven Ural, neşeli ve sorumluluk sahibi karakteriyle Türk edebiyatına adını yazdırarak okuyucularının gönüllerini kazanmıştır.
KAYNAKÇA
https://www.biyografya.com/biyografi/4961
https://www.turkedebiyati.org/yazarlar/yalvac-ural.html