Yaşamaya Dair – Nâzım Hikmet | Şiir Tahlili

Editör:
Guşef Alhas
spot_img

Nâzım Hikmet, 15 Ocak 1902 Selanik doğumlu Türk şair ve yazardır. Heybeliada Bahriye (Denizcilik) Mektebini bitiren şair, 1921 Kurtuluş Savaşı’nda Bolu’da öğretmen olarak görevlendirilmiştir. Burada tanıştığı bir hâkim vasıtasıyla eğitim için Moskova’ya gitmiş ve orada siyasal bilimler ve iktisat okumuştur. 1924’te Türkiye’ye geri dönen Nâzım, 1938-1950 yıllarını, orduyu isyana teşvik ettiği gerekçesiyle cezaevinde geçirmiştir. Serbest bırakıldıktan sonra sürekli takip ve askere alınma kararları çıktığı için Moskova’ya kaçmış ardından vatandaşlıktan çıkarılmıştır. 1963’te Moskova’da vefat eden Nâzım’ın, doğumunun 100. yıldönümü olan 2002 yılı, UNESCO tarafından “Nâzım Hikmet Yılı” ilan edilmiştir. Ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009’da Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla yeniden, çok sevdiği memleketinin vatandaşı olmuştur.

Nazım Hikmet'in şiiri 1 Mayıs şarkısı oldu - bianet

Nâzım Hikmet’in Edebi Yönü

Şair Nâzım, Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden olmakla beraber toplumcu gerçekçi sanat anlayışının öncüsü ve en önemli temsilcisidir. Moskova’daki yıllarında fütürizmin ve bu akımın önemli isimlerinden Mayakovski’nin etkisiyle hece veznini bırakıp serbest şiire yönelmiştir. Toplumcu gerçekçiliği benimsemesinin sonucu olarak Nâzım, şiirde özü biçimsel kalıplardan kurtarmaya önem göstermiştir. Hem kendi kuşağını hem 1960 sonrası şairlerimizi derinden etkilemiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilen ve birçok ödül alan şair, dünyada 20. yüzyılın en gözde isimleri arasında gösterilmektedir.

“Yaşamaya Dair” Şiiri Hakkında

Sizin için incelediğimiz “Yaşamaya Dair” adlı şiiri üç kısımdan oluşmaktadır.  Bursa Cezaevinde hüküm giydiği 1947-1948 yılları arasında yazılmıştır. Bu bilgi şiirde işlenen yaşama sevincinin etkisini arttırmaktadır. “Yaşamaya Dair” şiiri Genco Erkal tarafından Nâzım Hikmet şiirlerinden kurgulanan bir tiyatro oyununun içinde yer almakta ve oyuna adını vermektedir. Nâzım bu şiirinde bize, haksızlıklar ve ayrılıklar dolu yaşam öyküsüne rağmen yaşamın anlamıyla, umutla seslenir.

Bir Evin Hikayesi: ''Nazım'ın Evinde Vera'nın Sofrasında'' | by İrem Asya Şallı | Medium
Nazım Hikmet ve Vera

“Yaşamaya Dair” Şiir Tahlili

Yaşamak şakaya gelmez,
büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
bir sincap gibi meselâ,
yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
yani, bütün işin gücün yaşamak olacak.

Nâzım Hikmet, henüz şiire girerken yaşamanın büyük bir adanmışlık gerektirdiğinin altını çizmiştir. Şiirin devamında da göreceğimiz üzere şair, yaşamanın tutkusunun insanın bütün benliğini bir sarmaşık gibi sardığını ve ruhunu yeşillendirdiğini anlatır.

Yaşamayı ciddiye alacaksın, yani, o derecede, öylesine ki,
meselâ, kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
yahut kocaman gözlüklerin,
beyaz gömleğinle bir laboratuvarda
insanlar için ölebileceksin,
hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
hem de en güzel, en gerçek şeyin
yaşamak olduğunu bildiğin halde.

Nâzım’a göre gerektiğinde bir öteki için hiçbir mecburiyetin yokken, üstelik çok sevdiğin yaşamaktan vazgeçmek pahasına ölebilmeyi göze alacak kadar ciddiye alınmalı yaşam.

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,
hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
yaşamak yanı ağır bastığından.

İnsan kendinden sonrakiler için değil, yaşama kök salmak için zeytin ağacı dikmeli. Belki de yaşamanın bütün getirdiklerine zeytin dalı uzatmalı, sahici bir kabul için. Şair, yaşam-ölüm kantarında ölüm gerçeğine rağmen yaşam kısmının hakkını vermek için bir ömrün anlamlı kılınması gerektiğine inanmıştır.

Diyelim ki, ağır ameliyatlık hastayız,
yani, beyaz masadan,
bir daha kalkmamak ihtimali de var.
Duymamak mümkün değilse de biraz erken gitmenin kederini
biz yine de güleceğiz anlatılan Bektaşi fıkrasına,
hava yağmurlu mu, diye bakacağız pencereden,
yahut da sabırsızlıkla bekleyeceğiz en son ajans haberlerini

Bu bent, şiirin ikinci kısmının ilk bentidir. Şair burada, olağan bütün olumsuzluklara rağmen gülmeyi ve yaşamın tam içinde kalmayı seçtiğini anlatmıştır.

Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet - KÜLTÜR.İSTANBUL

Diyelim ki, dövüşülmeye değer bir şeyler için,
diyelim ki, cephedeyiz.
Daha orda ilk hücumda, daha o gün
yüzükoyun kapaklanıp ölmek de mümkün.
Tuhaf bir hınçla bileceğiz bunu,
fakat yine de çıldırasıya merak edeceğiz
belki yıllarca sürecek olan savaşın sonunu.

Nâzım’ın kendi hikayesinden de gördüğümüz gibi o, hayatından vazgeçecek kadar değer verdiği her mücadeleyi sonuna kadar sürdürmüş ve en umutsuz zamanlarında bile çabalamaya devam etmiştir. Yani mücadelesinin daha ilk adımda biteceğini bilse bile sonunu merak etmekten hiç vazgeçmemiştir.

Diyelim ki, hapisteyiz,
yaşımız da elliye yakın,
daha da on sekiz sene olsun açılmasına demir kapının.
Yine de dışarıyla birlikte yaşayacağız,
insanları, hayvanları, kavgası ve rüzgârıyla
yani, duvarın ardındaki dışarıyla.
Yani, nasıl ve nerede olursak olalım
hiç ölünmeyecekmiş gibi yaşanacak…

Şiirin bu bentinde şair, insanın şu andan az sonrasını göremeyecek olduğunu bilse bile çocuksu bir merakla yarını gözleyeceğini ve mücadeleye devam edeceğini vurgulamıştır. Çünkü Nâzım en çıkmaz görünen durumlarda bile “güneşli günlerin” umuduyla yaşamı anlamlı kılmaya gayret etmiştir. Ona göre yarınlar her zaman beklenmeye değerdir. Faydasıyla geleceği için değil umutlu bir ihtimali doğurduğu için…

Bu dünya soğuyacak,
yıldızların arasında bir yıldız,
hem de en ufacıklarından,
mavi kadifede bir yaldız zerresi yani,
yani bu koskocaman dünyamız.

Bu dünya soğuyacak günün birinde,
hattâ bir buz yığını
yahut ölü bir bulut gibi de değil,
boş bir ceviz gibi yuvarlanacak
zifiri karanlıkta uçsuz bucaksız.

Şair, ömrün de dünyanın da sonsuz olmadığının bir gün elbet biteceğinin farkında. Tek evimiz olan dünyanın bile soğuyup yok olacağının bilincinde, gerçekçi bir yerden yaşamın anlamına inanıyor.

Şimdiden çekilecek acısı bunun,
duyulacak mahzunluğu şimdiden.
Böylesine sevilecek bu dünya
“Yaşadım” diyebilmen için…

Nâzım Hikmet şiirinde işlediği yaşama sevinci temasını, olumsuzlukları yok sayıp her şeyin hep güzel olacağını savunan bir bakış açısıyla anlatmamıştır aksine bizi, bir ömrü hüzünleri, yenilgileri, bütün talihsizlikleri ve ölümü bilerek bunlara rağmen gülmeye, sevmeye, gerekirse acı çekmeye, yani yaşamayı bütün dehlizleriyle deneyimlemeye çağırmıştır. “Yaşadım” diyebilmemiz için…

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.