Young Royals Dizi İncelemesi: Yönetim mi, Yönelim mi?

Editör:
Aleyna Kavak
spot_img

Veliaht prens olma yolunda, araya aşk girerse ne olur?

2021 yılında Netflix üzerinden izleyiciyle buluşup yakın zamanda ikinci sezonu da listeye eklenen dizi, bize bu sorunun cevabını veriyor.

İsveç yapımı dizi, genel özetiyle yatılı okul içerisinde birbirinden hoşlanan iki gencin hikayesini “ifşa kültürü” çerçevesine değinerek izleyiciyle buluşturuyor. Ailesinin zoruyla yatılı olarak kaldığı okulda, okulun korosundan burslu bir öğrenci ile yakınlaşan Wilhelm için işler kötüden iyiye evriliyor. Okulun aslında göründüğü kadar kötü olmadığı düşüncesine karar veren Wilhelm, gerçek aşkı bulduğunu da düşünmeye başlıyor. Ancak prens adayı Wilhelm ve burslu öğrenci Simon’ın iktidara göre imkânsız, çağa göre sorunsuz aşkı okuldan birinin sızdırdığı video ile tüm ülke genelinde ses getirecek şekilde yayılıyor.

Yönetim, gelecekteki kral adayını korumak ve sorunsuz bir iktidar yönetmek adına video üzerinden olaya el atarak prensin aklanmasını sağlıyor. Ancak ortada hâlâ süregelen bir aşk hikayesi var. Günümüzde hâlâ göstermelik bile olsa bünyesinde monarşi barındıran ülkeler, gündelik yaşamda cinsel yönelimlere yakın bir duruş sergiliyor olsa da henüz aileleri için bu mümkün görünmüyor.

İlk sezonu prensin zorunlu kalarak kendini, ailesini aklamak adına yaptığı açıklamanın, ara verilen ilişkinin şok yaratan etkisiyle biten dizi, ikinci sezonda bu sorunun temel sebebinin gerici krallık zihniyetinden kaynaklandığını izleyiciye sunuyor. Krallık cinsel kimliklerle ilgili bir açıklamada bulunmadan üç maymunu oynaması bazı şeylerin göstermelik değişiminin de altını çiziyor.

Young Royals' Season 2 First Look Photos - Netflix Tudum

İfşalanma ve sınıfsal ayrımı iliklerinize kadar hissettirecek olan bu dizi sizi iki taraflı bir gözlem yolculuğuna çıkarıyor. Bir taraftan Wilhelm’in ailesi için yapması gerektiğine hak verirken diğer yandan Simon’ın aşkına yöneliyorsunuz. Videonun ifşa olması, ifşa edenin ise Wilhelm’in akrabası olması taç savaşlarının bir örneğini daha izleyiciye sunuyor. Fakat ifşa olan kişi, aday prens olduğu halde ailesi olay daha fazla büyümesin düşüncesiyle hareket edip ifşa eden kişiye de korumayı tercih ediyor.

Dizi her ne kadar hiyerarşi içerisinde geçen aşk hayatını temel alıyor olsa da aslında bir çatı altında yaşanan gençliğe de yer veriliyor. Gündelik yaşamdan izole bir okul içi yaşam izleyiciyle buluşuyor. Yıl kavramı ise giyim tarzlarından, kullanılan teknolojik ürün ve jargondan kendini belli ediyor. 

Özellikle sosyal medya çağının getirisi ifşa ve nude kültürünün nelere zemin hazırladığına da geniş bir çerçevede değinen dizi, genç olmanın hata yapılabilir olduğunu da izleyiciye sunuyor. 

Young Royals S1

 

Yönetim tarafı:

Wilhelm, abisinin de geçtiği yollardan geçerek kraliyet için yeterli düzeye gelebilmek adına eğitim almaya başlıyor. Bu yeni sürece henüz adapte olamamışken de ani bir olayla abisini kaybediyor. Abisinin acısı, yeni ortamın problemleri ve omuzlarına binen prenslik yükü iyice kendini kötü hissettirmeye başlamışken Simon karşısına çıkıyor. 

Wilhelm abisinin ölümünden sonra tahta geçeceğinin haberini alıp, zorunlu bir eğitim süreci için konfor alanından çıkarılması ve Simon ile tanışması, gerçek dostluğu, aşkı ve ihaneti burada yaşayacağından bir haber başladığı bu yolculuk onu oldukça ileri taşıyor. Ailesi için seçimler yapması gerektiği, bunun iktidarda kalabilmek için çok önemli olduğunu başından beri bilerek adım atan Wilhelm, işlerin bu denli karışacağından habersiz seçimler yapıyor. Kuzeni tarafından ifşalanmasının ardından yönetim için aşktan vazgeçilmeli kavramını algılayan Wilhelm bir çıkmaza sürükleniyor. Bu çıkmaz hem yönetime hem ilişkisine zarar veriyor. İkilemler içerisinde yüzerken ayrılmayı, yeni birileriyle de denemeye yönelen Wilhelm bunun imkânsız olduğunu anlıyor.

Yönelim tarafı:

Kendi keşif yolculuğuna çıkan, farklılığın güzelliğini algılayan Wilhelm mutluluğu da bulduğunu düşünüyor. Fakat ifşalanmalarının ardından hem arkadaşları hem de ailesi tarafından aldığı tepki onun geri adım atmasına sebep oluyor. Ailesinin baskıcı gücü altında ezilip kısa süreliğine aşkta geri adam atan prens, bunun imkânsız ve saçma olduğunu da çok geçmeden anlıyor.

Simon, okul korosuna bağlı solistlik yaparak kendine bir yol çizmeyi amaçlıyor. Bursla devam ettiği okulda eğitim düzeyini üst segmentte tutmaya çalışırken sınıf ayrımının aşılamayan bir tabu olduğunu da izleyiciye gösteriyor. Dizinin ikinci sezonunda, kraliyet için okul korosunun sahne alması planlanırken Simon’ın şarkısının korodan çıkarılması yönetimin ona yaklaşımın keskinliğini de gözlemlememize vesile oluyor. 

Yaşanılan olayların ardından çoğu şeyden bir haber olarak yaşamına devam eden Simon ise, videosunu ifşa eden kişiyi sonradan öğreniyor. Yaşanılanların ardından polise gitmenin de mantıksız olacağını, çünkü iplerin kraliyet tarafında olduğunu anlıyor. İşler bu noktaya gelene kadar zorunlu ayrılıklarında farklı kişilerle yol çizmeye çalışan ana karakterlerimiz, birine bağlıyken başkasıyla yapamamanın sebebini de yorumlamamıza vesile oluyorlar.

Young Royals Season 2 Trailer: Prince Wilhelm and Simon Face New Challenges

Özellikle özgürlükçü çerçevede bastırılan toplumlarda, görmezden gelinen cinsel kimlikler, z jenerasyonunun bu tabuları nasıl yıktığı da gözler önüne seriliyor. Kişisel ilişkilerin, çoğunluğun iyiliği adına nasıl yok sayılabileceğine de sınıfsal ayrımın ne boyutta olduğuna da değinen dizi bizi bir sorgulama silsilesine itekliyor.

Dizi, ikilinin duygu karmaşasını oldukça güçlü bir iletişim diliyle izleyiciye sunarken günün sonunda gerçek aşkın her şeyin önünde durabileceğini de yüze tokat gibi vurarak son buluyor.

Simon’ın dizi içerisinde seslendirdiği şarkıya da buradan ulaşabilirsiniz. 

spot_img
Okan Berke ÇOLAK
Okan Berke ÇOLAK
"Basın, Cumhuriyet çevresinde çelikten bir kale olmalıdır."

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.