1960’lı yılların kadın modasının yönünü değiştiren, Metropolitan Sanat Müzesi’nin onurlandırdığı ilk tasarımcı Yves Saint Laurent’in ismini markası nedeniyle hepimiz duymuşuzdur. Ancak bu markanın arkasındaki ismi, idealist tasarımcı Yves Saint Laurent’in kim olduğunu pek bilmeyiz. Bu yazımızda ise Yves Saint Laurent’in hayatını ve bilinmeyenlerini derledik!
Yves Saint Laurent Kimdir?

”Giyinmek bir yaşam biçimidir.”
–Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent; çocukluğundan beri kadın giyimiyle ilgilenen, en sonunda dünyanın en ünlü moda tasarımcılarından biri olarak anılmaya başlanan bir tasarımcıdır. Hayatını giyime ve tasarımlarına adamış, önüne açılan kapılarla başarıya ulaşmış bir yaratıcı dehadır.
Çocukluk ve Gençlik Yılları

Fransız tasarımcı Yves Saint Laurent, 1 Ağustos 1936’da doğar. Cezayir’de kendisini çok seven bir ailenin üçüncü çocuğudur. Doğduğunda ismi Yves Henri Donat Matthew Saint Laurent olsa da sanat dünyasına girince adını Yves Saint Laurent olarak kısaltır. Kendisini ve birbirini çok seven bir aileye doğmuş olsa da hayatın her alanında bu kadar sevgi göremeyince şaşırır. Okul yıllarında sürekli zorbalanır. Katolik okulunda okuyan bir çocuk olarak eşcinsel olduğu arkadaşları tarafından anlaşıldığında psikolojik şiddete uğrar. Yves, bu baskıyı kendisini resimlerine ve tasarımlarına vererek azaltır.
”Yves her zaman modaya ilgiliydi. Üç yaşındayken elbisemi beğenmediği için ağlamıştı. Bütün dergileri almıştık: Vogue, L’Illustration ve Le Jardin des Modes. Yat Kulübü’nün takımlarını ve dans okulunun kostümlerini tasarladı.”
-Lucienne Andrée Mathieu-Saint-Laurent (Yves Saint Laurent’in Annesi)
Yves, iki ablasıyla yaşamanın şanslarını değerlendirir. Onların bebeklerine kağıttan elbiseler yaparak tasarım kariyerine başlar. Hatta onların kitaplarını okur, karakterlerin elbiselerini çizdiği resimli defterler biriktirir. Büyüdükçe annesi ve ablalarına da giysiler tasarlar ve diker. Hayatta yapmak istediği şeyin ne olduğunu anlayan Yves; resimler çizer, tiyatro ve bale kostümleri tasarlar ve ailesindeki kadınların giyimine yardımcı olur.
Ünlü Bir Modacının Yaratılışı

17 yaşına geldiğinde Yves Saint Laurent’in hayatı tamamen değişir. Secrétariat International de la Laine’in Paris’te düzenlediği yıllık moda yarışmasına katılır. Üç kategoride düzenlenen bu yarışmada elbise kategorisinde üçüncü olur. Ardından Yves Saint Laurent’in annesi, bu yarışmada onun tasarımlarıyla ilgilenen dönemin Vogue Fransa editör şefi Michael de Brunhoff ile bir toplantı ayarlar. Paris’teki toplantıdan sonra de Brunhoff, Yves’e École de la Chambre adlı moda okulunda eğitim görmesini tavsiye eder ve onun okula kaydolmasına yardımcı olur. Michael de Brunhoff, Yves’in yeteneği karşısında o kadar etkilenmiştir ki yardımları bununla kalmaz. Yves’i dönemin en ünlü modacısı Christian Dior ile tanıştırır. O günden sonra Christian Dior, Yves için bir mentor olur ve Dior moda evinde tasarımcı asistanı olarak çalışmaya başlar. 1957 yılında Christian Dior aniden ölünde Yves Saint Laurent, Dior markasının kreatif direktörlüğüne yükselir.

Dior markasında çocukluk hayalini yaşayan Yves Saint Laurent, 1960 yılında hayatını yeniden kurmak zorunda kalır. Cezayir Bağımsızlık Savaşı başlamıştır ve Fransız ordusu Yves Saint Laurent’i savaşa çağırır. O ise sağlık problemlerini bahane eder ve ordunun hastanesinde görev alır. Ancak Paris’e geri döndüğünde Dior’daki işine son verildiğini öğrenir. Bu haber Yves Saint Laurent’i derinden sarsar. Uzun bir süre ilaçlar ve elektroşok cihazları ile psikolojik tedavi görür. Kendisini daha iyi hissettiğinde ise Dior’a dava açar ve bu davayı kazanır.
Elinde kazandığı davadan aldığı bir tazminat, Dior’daki maddi ve manevi birikimi vardır. Sevgilisi ve yeni iş ortağı Pierre Bergé ile birlikte Yves Saint Laurent markasını kurar. Yıllarca dünyanın en başarılı moda markalarından biri olan Yves Saint Laurent’i büyütürler. Hatta 1983 yılında bir ilk yaşanır: New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde Kostüm Enstitüsü yılın sergisinde bir tasarımcıyı tema alır. Yves Saint Laurent, Metropolitan Sanat Müzesi’nin onore ettiği ilk sanatçı olur. Yves Saint Laurent, 2002’de markanın haklarını Gucci’ye devreder ve 2008 yılında hayatını kaybeder.
Yves Saint Laurent’in Moda Devrimleri

“Bir kadın iki şey olmalıdır: şık ve harika.”
-Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent, bir marka olarak klasikleşmiş moda normlarından uzaklaşıp yeni bir bakış ortaya koyar. Kadınların rahatken de şık ve modaya uygun bir giyim tarzına sahip olabileceğini kanıtlar. Takım elbiseleri, kadın giyimine uyumlar ve bir devrim yaratır. Çoğu kişi Coco Chanel’in bunu zaten yaptığını söyler ama Yves Saint Laurent aslında çok farklı bir şey yapmıştır: Artık kadınlar siyah ve keskin çizgileri olan takım elbiseleri giyebilmektedir.
Bir Başyapıt: Le Smoking

“Chanel kadınlara özgürlük verdi. Yves Saint Laurent onları güçlendirdi.”
-Pierre Bergé
Yves Saint Laurent’in en ünlü tasarımı Le Smoking adlı takımı olur. Bu tasarım kadınların günlük hayatta takım elbise giymesinden çok özel etkinliklerde de elbiselere bir alternatif sunmak için yaratılır. 1960’lı yıllarda kadınların bir takım elbiseyi günlük modada kullanması bile aykırı bulunurken, Yves Saint Laurent kadınların şık olması gereken ortamlarda da giyebilmesi için bir takım elbise tasarlar. Laurent’in Le Smoking’inden sonra kadın modası olması gerektiği gibi kadın odaklı olmaya başar.
Yves Saint Laurent, hayatını modaya ve sanata adamış bir sanatçıdır. Modanın estetik yönünün yanında felsefik yönünü de düşünerek tasarımlarını yapmıştır. Kadın modasında bir fark yaratmak için çabalamış ve modada bir devrim yaratmıştır. Ölmesinden yıllar sonra bile markası hâlâ en ünlü tasarım markalardan biri olarak yenilikler sunar.
Kaynakça:
”Yves Saint Laurent’s Early Years”. Musée Yves Saint Laurent Paris. Web. 04.08.2024
”5 Facts to Know About Yves Saint Laurent”. Vogue Arabia. Web. 04.08.2024