Fazlı Teoman Yakupoğlu, 20 Kasım 1967 doğumlu şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. 1997 yılından itibaren çıkardığı solo albümlerle Türkiye’de popüler rock müzik alanında tanınmış bir müzisyen olan Teoman, kariyerindeki ilk on albümünde kolay akılda kalan, akustik çalgıların fazla olduğu, bolca melankolik şarkılar içeren, turne, film müziği ve düetleriyle hatta özel hayatı dahil gündeme gelen rock yıldızı imajını tamamlamış bir sanatçıdır.
Müzik kariyerine üniversite öğrencisi iken 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Grup dağıldıktan sonra solo çalışmalarıyla müzik hayatına devam etti.
1997 yılından itibaren kendi albümlerini çıkarmaya başladı, albümlerindeki parçaların müziğini kendisi üstlendi. İlk albümü “Teoman” müzik yazarları tarafından 1997 yılının En İyi Albümü seçildi.

Onyedi’nin Yükselişi
Teoman, 2000 yılında çıkardığı üçüncü albümü ”Onyedi” ile iyice tanındı. Albüme ismini veren Onyedi şarkısını öldüğünde henüz on yedi yaşında olan uzaktan akrabası için yazdı. Albümdeki “Paramparça“, “Onyedi” ve “İki Yabancı” şarkıları için klip çekildi.
İçinde on şarkı bulunan albüm, müzik sektörünün yeni kahramanıydı. Bu kahraman, fiziksel albüm satışlarını tekrar konuşmaya başlamamıza neden olmakla kalmadı, Türk rock müziğinde klasikleşmiş bir albüm olarak müzik sektörüne yerleşti.
Teoman, albümü ”Paramparça” şarkısıyla açıyor. Albüm henüz çıkmamışken ”33 yaşında babamın öldüğü yaşta olacağım” diye düşünerek yazdığı nakaratta da onu anmayı ihmal etmiyor.
”Bugün benim doğum günüm. Hem sarhoşum hem yastayım. Bir bar taburesi üstünde babamın öldüğü yaştayım.”
Albümün ikinci şarkısı ise aynı zamanda albümün adı olan ”Onyedi”dir. Albüme ismini veren şarkısı idam edildiğinde henüz on yedi yaşında olan uzaktan akrabası, Erdal Eren için yazıldı.
”Boş ver beni, mühim değilim. Bu onun hikâyesi.”
Albümün ilk parçasına kıyasla daha hafif bir melodiye sahip olan albümün üçüncü parçası ”Rüzgar Gülü”, tek gecelik olması gereken bir ilişkide kadına aşık olan yalnız bir adamın melankolik duygularını anlatır. Albüm, hissettiklerini derinlerimize kadar yaşatmayı başaran bir başka Teoman şarkısı olan Uykusuz Her Gece ile devam eder.

Şebnem Ferah ve Teoman’ın düeti olan ”İki Yabancı” şüphesiz Türk müzik tarihinin en başarılı düet çalışmalarından biri olarak tarihe geçer. Hem Teoman’ın hem de Şebnem Ferah’ın zirvede olduğu dönemde çıkan şarkı birlikte ama yalnız, mutsuz ve biten aşklardan bahseder. Şebnem Ferah’ın yorumuyla şarkı iki farklı tempoda söylenir ve yeni bir anlam kazanır. Sevmeye yeteneksiz bir kadın ve bir erkek arasında yaşanan mutsuz aşkın şarkısıdır bu. Şarkının sakin ve ruha işleyen melodisinde bile bu mutsuz aşkı derinlerimize kadar hissederiz.
”Kimi aşklar hiç bitmezmiş. Bizimkisi bitenlerden. Sevmeye yeteneksiziz.
İki yabancı, iki yabancı. Birlikte ama yalnız. İki yabancı.”
Bir nakarat şarkısıyla devam eden albümün sonraki şarkısı ”Gündüz Tarifesi”dir. ”Soy beni yatır uykuya. Şu an sanki evimdeyim. Bul beni aramana gerek yok. Beni koyduğun yerdeyim.” Teoman’ın melankolik hâli ve iç çatışmalarını ”Tuttuğum balıkları denize attım. Açlıktan ölüyorum. Bana gülmeyi armağan ettin ama nereye koydum bulamıyorum.” şeklinde yazdığı dizelerinde de net bir şekilde görebiliyoruz.
“Kötü bir herif olayım ama süper bir aşk şarkısı yazayım. Belki de beni gerçek anlamda sanatçı yapardı ama ben tam insanların tahmin ettiği gibi biriyim… Şu an aşk acısı çekmiyorum ama eskiden çektim. Ne mi yapıyorum? Alıyorum kağıdı kalemi elime o anı düşünüp şarkı yazıyorum.”

Albümün noktayı koyan şarkılarından sonra ”O Yaz” ve ”Uykusuz Her Gece” gibi şarkıların da değeri yadsınamaz. Diğer şarkılara göre içeriği daha haraketli ve umutlu ‘‘Zamparanın Ölümü” klasikleşmiş bir diğer Teoman şarkılarındandır. Hatta Teoman’ın kişisel hayatına göre ironik bir ses kaydıyla zenginleşmiştir. ”Çok kadın hiç kadındır oğlum. Yalnızlıktır sonu.”
Sahnede hayat bulan, hatta bir zamanlar parasını almadan konser vermek isteyen, şarkılarında kendi hayatından izler taşıyan Teoman’ın yazarlık yeteneği ve bize sunduğu bu eser için ne söylesek az kalır.
Kaynakça
”Teoman-17 Şarkısının Hikayesi”. Web. Erişim: 28.11.2024
Teoman’ın Şairane Yazarlığının Doruklarında Efsaneleşmiş Bir Albüm: “Onyedi”. Web. Erişim: 01.12.2024
Kapak Görseli: https://www.opus3a.com